НОВИНИ

Започна учението на НАТО "Северен отговор 2024" с участието на Швеция и Финландия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:34, 05.03.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Швеция се включи към най-големите военни учения на НАТО след края на Студената война. Страната е готова да стане членка на Северноатлантическия алианс, вероятно до няколко дни, след като миналата седмица получи последната необходима ратификация от унгарския парламент. В ученията участват и финландски военнослужещи.

НАТО започна учение "Северен отговор 2024" за защита на северния си фланг. В ученията участват 20 000 военнослужещи от 13 страни под ръководството на Норвегия. Сред тях 4000 финландски военни. Шведските въоръжени сили също се присъединиха с войски, хеликоптери и изтребители.

"Амбицията ни е голяма - да направим алианса по-силен. Можем да предложим много, да бъдем парче от пъзела на НАТО", заяви генерал-майор Йонас Викман, началник на шведските военновъздушни сили.

Маневрите, които ще продължат две седмици, се провеждат в разширен периметър далеч на север заради участието на Швеция и Финландия, които се отказаха от дългогодишния си неутралитет, след като Русия нахлу в Украйна преди две години.

"Имам бутилка шампанско, която да отворя, когато членството на Швеция стане официално факт. За щастие, това ще се случи по време на ученията. Но ние знаем, че ще можем да работим в бъдеще без никакви пречки. Така че ги приветствам с добре дошли", заяви генерал майор Ролф Фоланд, началник на Кралските норвежки военновъздушни сили.

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април миналата година, след като десетилетия наред поддържаше политика за неучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ вече е ратифицирана от всички страни от алианса, а присъединяването на съседна Швеция е на финален етап. Очаква се тя официално да стане 32-рата членка на Пакта по-късно този месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов към ПП-ДБ: Или брак, или повече не става
Бойко Борисов към ПП-ДБ: Или брак, или повече не става
Полицаи и жандармеристи продължават издирването на изчезналата Ивана от Дупница
Полицаи и жандармеристи продължават издирването на изчезналата Ивана от Дупница