НОВИНИ

Защо е добра идея да застраховаш своя кредит?

добра идея застраховаш своя кредит
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: Източник на изображение:Adobe Stock
09:10, 27.10.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

Тегленето на кредит е свързано със задължение за изплащане във времето. Неизвестността на бъдещето e риск, който по-скоро не е по вкуса на финансовите институции, които по-често залагат на предвидливост, сигурност и надеждност.

С тази цел съществува и застраховката по кредит. Колкото по-голяма е сумата и колкото е по-продължително времето за изплащане, толкова и рисковете и за двете страни се увеличават. Затова кредитните и финансовите институции в наши дни почти винаги предлагат към кредитите, които отпускат, и възможността за закупуване на застраховка, която да покрива сумата и да защитава по възможност интересите и на двете страни.

Видове застраховка по кредит

Дълговете, подобно на активите, могат да се наследяват от роднини и наследници. По тази причина застраховка “Живот”, която покрива размера на дълга, е възможност не само кредитната/ финансовата институция да покрие загубите си, но и да се увериш, че твоите наследници няма да да плащат кредита ти при евентуален летален изход. Застраховката “Живот” може да има покритие и отвъд размера на сумата, като по този начин компенсира не само съответната институция, но и твоите близки. Подобен тип застраховка е най-често минимумът, който повечето банки изискват за теглене на потребителски кредит в наши дни.


При ипотечните кредити съществува и застраховка “имущество”, която да покрие най-често случващите се в ежедневието събития от които твоето имущество може да пострада сериозно – като например пожар или природни бедствия.


Доста полезни са различните видове застраховки, които покриват безработица, загуба на трудоспособност и др. В случай на болест, съкращения на работното място, застраховката може да покрие вноските, докато намериш нова работа. Това може да внася значително спокойствие и сигурност, особено когато става въпрос за кредит с по-дълъг период за изплащане. Дори, ако ползваш онлайн кредит или бърз кредит имаш опцията да го застраховаш.

Краткосрочни и дългосрочни ползи от застраховката по кредит

Ползите на застраховката по кредит не се изчерпват само с покриване на задълженията. Подобен тип застраховка допълнително увеличава шансовете за одобрение на кредит. Дългосрочната полза за кредитополучателя е и в защита на неговите кредитен рейтинг и досие. Покриването на задълженията гарантира на кредитополучателя, че няма да бъдат нанесени просрочия и пропуснати плащания в Централния кредитен регистър към БНБ. По този начин няма да се възпрепятства вземането на нов кредит в бъдеще.

Как да избереш правилната застраховка на кредит?

Важно е да се упомене, че макар банките да предлагат често застраховки към кредитите в действителност те могат само да поставят изискване за застраховка. Те не могат да те накарат да избереш една или друга фирма, нито имат правото да ти откажат отпускане на кредит само на базата на предпочитание към определен застраховател. Има определени параметри и условия, които вероятно те ще изискват като задължителни - като например размерът на застрахованата сума да е достатъчен да покрие задълженията ти, съответната институция да бъде регулирано дружество и пр.


При избора на застраховка е важно да си наистина добре запознат с всички клаузи по договора, за да си сигурен, че ако ти се наложи да я използваш, ще може да разчиташ на нея.

Кредит с повече застраховки или с по-малко застраховки?

Доколко твоя кредит е защитен, зависи изцяло от теб. Важно е обаче да се проявява здрав разум при използването на застраховка. Премията по нея може да е доста скъпа, затова има смисъл, само когато наистина обстоятелствата го налагат. Например, за кредит, който се изплаща една година и не представлява сериозен процент от твоя доход, няма нужда да имаш множество застраховки - особено ако си в добро здраве и имаш спестявания.


Ако теглиш голям заем - за бизнес или за жилище, който вероятно ще ти отнеме десетилетия да изплатиш, добре е да бъдеш максимално подсигурен. Винаги се води от това колко е голям рискът, срещу който се застраховаш и дали цената си струва. Търси различни оферти и не се притеснявай да се допиташ до експертно мнение при всякакво съмнение по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Какви са резултатите от кампанията за борба с рака на гърдата през октомври?
"Питай експерта": Какви са резултатите от кампанията за борба с рака на гърдата през октомври?
Яник Синер достигна до четвъртфиналите на тенис турнира във Виена
Яник Синер достигна до четвъртфиналите на тенис турнира във Виена