НОВИНИ

Защо не можем да кажем просто "Благодаря"

Да живееш в тишина, когато животът ти е под светлината на прожекторите. Ако имаше такъв спорт, то семейство Шумахер щяха да са световни шампиони в него.

Тереза Мутафчиева
от Тереза Мутафчиева
15:30, 03.10.2024
Чете се за: 06:45 мин.
Автомобилизъм
местят михаел шумахер майорка бивша вила флорентино перес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Датата е 29 декември, годината 2013-а. Светът замръзва от новината за зловещ инцидент с един от най-великите спортисти на всички времена – 7-кратният световен шампион Михаел Шумахер. Година след официалното си „пенсиониране“ от Формула 1 и докато е на ваканция със семейството си в алпийския курорт Марибел, за да кара ски, легендарният пилот получава тежка черепно-мозъчна травма. По-късно се налага да бъде предизвикано състояние на изкуствена кома.

Вече нищо не е същото за семейството на Шумахер. Животът им се превръща в бягство от папараци, развиват недоверие от всеки и всичко, защото всеки и всичко е готов да използва трагедията им. Темата за състоянието на 7-кратния световен шампион е основна в редица таблоиди седмици след случилото се.

Месеци. Години. Фактите, които са официално потвърдени са малко. Шумахер е под лекарско наблюдение, но в домашна обстановка. За да осигури на семейството уединение и да предотврати изтичането на информация, свързана със състоянието на пилота, неговата съпруга Корина, купува имение в Майорка лично от президента на „Реал Мадрид“ Флорентино Перез, където се установяват. За лечението на 7-кратния световен шампион са похарчени над 16 млн. евро.

Нищо повече и нищо по-малко. Официално. Всичко останало е плод на спекулации или различни тълкувания на думи, изказани от членове на семейството по време на публични изяви и интервюта.

След инцидента семейството на Михаел Шумахер избира да живее в тишина по темата. Нарушават мълчанието си само тогава, когато трябва да кажат „БЛАГОДАРЯ“. На лекарите, медицината и времето, в което живеем и което позволява Шумахер и магията му все още да бъдат сред нас. Нито една сума, предложена им през годините за осветляване на темата, за информация, за снимков или видеоматериал не блазни семейството. Дори, когато гигантът Netflix предлага да направи документален филм за тях с главен герой именно Михаел Шумахер, семейството се съгласява, но под определени условия, най-важното от които – никаква информация, свързана с актуалното му състояние да не бъде огласявана. Прави го, защото знае, че го дължи – на милионите му фенове по света, на всички онези семейства, за които изглежда, че няма светлина в тунела. Прави го, за да БЛАГОДАРИ – на онези, които ги подкрепят и на онези, които уважават личното им пространство.

Да живееш в тишина, когато животът ти е под светлината на прожекторите. Ако имаше такъв спорт, то семейство Шумахер щяха да са световни шампиони в него.

Първо се появи синът на Михаел – Мик, който смело тръгна по стъпките на баща си във Формула 1. След 44 старта между 2021 и 2022 година с тима на Хаас и липсата на резултати, двете страни се разделят. Понастоящем наследникът на легендарния пилот е резервен пилот за „Мерцедес“. И няма проблем с това. Годините, в които от момче се превръща в мъж, са и тези, в които расте, борейки се за баща си и те го учат на най-важния урок – търпение.

Братът на Михаел Шумахер – Ралф, също бивш пилот във Формула 1, но с далеч не толкова бляскава кариера обяви, че е гей. Направи го в социалните мрежи.

Семейство Шумахер не изневери на принципите си и го подкрепи, защото така правят семействата. Защото това не променя нищо.

Светът отново обаче впери поглед във фамилията. Намери повод отново да порови в живота им.

На 28 септември долетя прекрасната вест, че дъщерята на Михаел Шумахер – Джина Мария се е омъжила във вилата на семейството в Майорка.

Фокусът около щастливото събитие отново обаче бе отместен. Акцентът – първата публична поява на 7-кратния шампион във Формула 1. Потвърждение – липсва. Спекулации обаче не. Една от тях гласи, че всички гости са били принудени да оставят на входа мобилните си телефони и в замяна са получили категорична забрана за заснемане и публикуване на каквото и да е съдържание от този ден.

Медиите не подминаха и по-малкия брат на Михаел – Ралф, който бил придружен от новата си половинка. Едва една снимка, публикувана от булката потвърждава за щастливото събитие. Снимка, която цели да опише емоциите, които всяка една млада жена изпитва, когато мине под олтара и се врече във вечна вярност на своя избраник. Снимка, лишена от характерната напоследък пищност и помпозност в излишък, които съпътстват подобни звездни сватби.

Снимка, толкова лична и изпълнена с нежност, че спира дъха ти. И нищо за бащата на булката. Защото в този ден важно са други, въпреки милионите фенове, въпреки 7-те световни титли, въпреки всички рекорди за историята.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Gina Schumacher (@gina_schumacher)


Били ли сте булка? Били ли сте младоженец? Знаете ли какво означава в този ден до вас да застанат най-близките ви хора. Знаете ли какво е да ги няма?

Без значение от социалния ни статус, преди всичко сме хора. Защо не можем просто да благодарим за всичко, което този човек ни е дал. За всичко, което семейството му всеки ден ни учи? Защо не можем просто да кажем „Благодаря“?

Автор Тереза Мутафчиева

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закани за убийство към учители - агресивен баща на второкласник беше задържан в Пловдив
Закани за убийство към учители - агресивен баща на второкласник беше задържан в Пловдив
Георги Глушков участва в откриването на многофункционална спортна площадка в Кърджали
Георги Глушков участва в откриването на многофункционална спортна площадка в Кърджали