НОВИНИ

Жителите на граничните райони у нас са притеснени от новата бежанска вълна

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 15.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Очакваната нова бежанска вълна, за която се готви държавата, притесни жителите на граничните райони. Макар че страната ни е транзитна за чужденците по пътя им към Западна Европа, заловените на наша територия, остават тук. Миграционният натиск ще бъде обсъден утре на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

В 19-хилядния Харманли, където се намира най-големият център за бежанци, с капацитет от 3000 души, вече усещат нарасналия брой чужденци. Ако в края на юли в него имаше 500 настанени, сега те са около 750.

"Сутрин рано, когато тръгвам на работа, те тогава се прибират, ходят по пътя като диваци. Вчера един изскочи, за малко да го ударя с колата. Не се съобразяват с нищо", казва Георги Наполеонов.

В Харманли още помнят предишната вълна, когато в центъра имаше над 3000 души. Ако тогава обаче настанените бяха предимно семейства с деца, днес чужденците са основно млади мъже.

Близо до границата присъствието на Гранична полиция и жандармерията е видимо, а това, оказва се, притеснява жителите на граничните села.

"Ние сме в селото като в затвор, няма, не можеш да излезеш да направиш разходка на домашния си любимец. Ще те спрат, въпроси...", казва Георги Тонев, жител на село Генералово.

Настанените в центровете на Държавната агенция за бежанците са предимно от Сирия, Афганистан и Ирак. Очаква се афганистанците да се увеличат, след като талибаните си върнаха контрола над държавата.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малкото огнище от пожара над село Югово е овладяно
По-малкото огнище от пожара над село Югово е овладяно
Илияна Йотова за кадрите с насилието: Трябва да видим кои са поръчителите
Илияна Йотова за кадрите с насилието: Трябва да видим кои са поръчителите