НОВИНИ

Живко Жеков: Отборът, който ще изпрати назначената от ФИДЕ комисия в Бидгошч, не е националният отбор на България

Живко Жеков
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:33, 29.08.2023
Чете се за: 06:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Назначената от ФИДЕ комисия, която трябва да ръководи българския шахмат, може да изпрати какъвто иска състав на световното отборно първенство за жени в Бидгошч, но той няма да бъде националният отбор на България. Това заявиха от Българска федерация по шахмат 2022, която е лицензирана от Министерството на младежта и спорта.

Според Живко Жеков, който е член на ръководството на БФШ 2022, както и личен треньор на финалистката за Световната купа Нургюл Салимова, проблемите на българския шахмат се дължат до голяма степен на намесата на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), която сама нарушава устава си.

"Българският шахмат е разцепен от Международната федерация по шахмат, която не допуска отбора, който е предложен от лицензираната българска федерация, да участва на турнира в Бидгошч. ФИДЕ смята, че ние сме неспособни да управляваме нашата си федерация и ни назначи хора отвън, които да се занимават с това. В тази комисия има един представител на Албания, един на Румъния и четирима българи. Според ФИДЕ тази комисия трябва да определи състава на България, който обаче е друг от този, който ние предложихме. От комисията поканиха Нургюл Салимова, но такъв състав, изпратен от нелицензирана федерация, няма да представлява България. Там може да пише каквото си реши ФИДЕ", заяви той.

Председателят на централата посочи желания състав, който не е бил удобрен от комисията.

"Отборът, който ние бяхме предложили, включваше Нургюл Салимова, Надя Тончева, Габриела Антова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Ива Виденова-Куляшевич. Предложихме на ФИДЕ този състав да играе, но той не бе приет от ФИДЕ. Нямам никаква представа кого ще определи комисията за участие. През последните пет, шест, седем години българският шахмат премина през изключителни трудности и назначаването на тази комисия е поредно унижение. Аз не съм чул по света някъде другаде да има такава комисия", добави Жеков.

От федерацията добавиха, че водят процедура, с която да бъдат признати от ФИДЕ, но решение по казуса се очаква не преди декември месец тази година.

"Тази комисия е в нарушение на устава на ФИДЕ. Обърнали сме се и към съда в Лозана за изясняване на този казус. Но тази сага може да се проточи още година или година и половина - няма как за това време да спрем развитието на Нургюл Салимова", обясни президентът на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов.

Той посочи мащабите на работа във федерацията.

"Ние не искаме да има конфронтация. Затова искам да благодаря и на министъра на младежта и спорта (доц. Димитър Илиев), който зае принципната позиция, законната позиция и продължаваме разговорите. Искаме да продължим диалога с ФИДЕ и да променим тяхното мнение. Опитват се да ни пречупят, но работата на лицензираната федерация е да администрира шахмата. Лицензираната федерация е една, другите "федерации" са си сдружения. Процедурата по лицензиране бе открита от бившия министър на спорта Радостин Василев след окончателно съдебно решение на ВАС. При нас има най-много работещи клубове, при нас има най-много картотекирани състезатели и имаме териториален обхват върху цялата държава. Към днешна дата имаме 63 или 65 клуба, а картотекираните към тях шахматисти са около 1100. Предишната федерация, която администрираше шахмата у нас, достигна в пика си 640 шахматисти. Въпросната федерация Шахмат 64, които опитват да инженерстват въпросната комисия, са четири или пет клуба. Три от тях подадоха преди два дни документи за членство в нашата федерация. Лицето на тази федерация е г-ца Цвета Галунова", разясни още Васил Антонов.

Той бе попитан и как ще се осигурява финансиране на федерацията и в частност на Нургюл Салимова, която през пролетта на следващата година ще участва на турнира на претендентките за световната титла в Торонто.

"Набирането на средстава стъпва на четири основни елеманта - финансиране от федерацията, финансиране от основния ни спонсор, финансиране през програма за високо спортно майсторство, както и финансиране чрез допълнителни спонсори - такива обаждания вече имаме две. Конкретни разговори с параметри сме имали единствено с шефа на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид. Разговори са водени и с основателя на фондация "Спорт в България" Мило Борисов. Надявам се в следващия месец, месец и половина да сме осигурили всички нужни средства за подготовката на Нургюл за предстоящия турнир на претендентките", отговори той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядото на прегазеното в село Прилеп дете е обвинен за убийството на шофьора
Дядото на прегазеното в село Прилеп дете е обвинен за убийството на шофьора
Десетки русенци посрещнаха "Ориент Експрес" на Централната жп гара в града
Десетки русенци посрещнаха "Ориент Експрес" на Централната жп гара в града