10% от иглолистните гори са унищожени

Близо 10% от иглолистните гори в България са унищожени от различни бактерии, насекоми и механично. Става въпрос за създадени изкуствено насаждения, предимно в Родопите, Рила и Пирин, на ниска надморска височина, която не е подходяща за тях. За да се справи с проблеми, държавата предприема масова сеч на засегнатите гори. Предстои и подмяната им с широколистни дървета, които са естествени за тези места.

от БНТ
09:17, 22.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В горите в Родопите честа гледка са огромните кафеви петна от изсъхнали дървета. Засегнатите площи през последните две години растат заплашително и от 66 000 декара през 2015 г. вече са близо 300 000 декара.

Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието и храните: Този проблем не е само на служителите на горите, а на цялото българско население.
акад. Александър Александров - Институт по гората към БАН: Някъде около метър на ден става разширението на тези петна.

Причините за масовото изсъхването на иглолистните дървета са две - гъбни зарази и корояд. Те нападат слабите и падналите дървета.

Румен Начев - Лесозащитна станция: Ако няма паднали, тогава вече търсят изсъхнали дървета, физиологично слаби, за да могат да се заселят, ако са здрави дърветата, те отделят смола и ги унищожават.

Дърветата са слаби, защото мястото им не е тук. Иглолистните видове обикновено виреят на по-високо.

Ценко Ценов - директор дирекция в ИАГ: "В последните 50-60 години тук са се извършили мащабни за страната залесявания с цел укрепване на площите заради ерозията.

Единственото решение е изсичане на всички засегнати дървета и здравите около тях. За да се справи с проблема държавата ще разчита и на местните хора, на които ще бъде дадена възможност да отсичат дървета, които да ползват за горене на минимални цени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Незаконни басейни функционират във Варна
Незаконни басейни функционират във Варна
Сватба за рекорд стягат в Арбанаси
Сватба за рекорд стягат в Арбанаси