НОВИНИ

Рекорден брой ученици са пожелали да работят през лятото в Бургас

Рекорден брой разрешителни за започване на работа на ученици са издали от Инспекцията по труда в Бургас. Все повече непълнолетни избират да работят през ваканцията, вместо да я прекарат на плажа с приятели. За това лято са издадени близо 3000 разрешителни за работа в туризма на учениците.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 22.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Даниел избира да работи и това лято, вместо да прекара ваканцията си с приятели на плажа и по заведенията. Според младежа това е начинът да си помогне финансово и през лятото да не иска пари от родителите си.

Даниел: "Човек като има повече пари, има по-голямо самочувствие".

17-годишната Соня също е избрала да работи. Освен че е финансово независима, тя твърди, че по този начин си създава трудови навици за в бъдеще.

Соня: "За втора година работя. - По-добре ли ти е? Предпочиташ да работиш ли? - Да."

От началото на летният сезон родители и работодатели масово подават молби в Инспекцията по труда за разрешително за работа на ученици.

;

Въпреки желанието за работа някои от учениците биват излъгани спрямо заплащането от работодателите. За тази година все още не са постъпили жалби, но през миналата такива жалби са подали двама младежи.

Павлин Васков, директор на Дирекция "Инспекция по труда": "Трябва да ви кажа, че в такива случаи подхождаме безкомпромисно. Ако докажем, че действително това, което твърди детенцето, непълнолетното, е вярно, и че е било ощетено под някаква форма от работодателя, спрямо този работодател сме безкомпромисни".

Това лято учениците предпочитат да работят най-вече като сервитьори или бармани. Не малко са и желаещите за позициите като промоутъри, тъй като това са едни от най-заплатените дейности през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж ни призовава да спортуваме в инициативата 30 за 30
Младеж ни призовава да спортуваме в инициативата "30 за 30"
Затварят за ремонт поредна отсечка от столичния булевард Дондуков
Затварят за ремонт поредна отсечка от столичния булевард "Дондуков"