НОВИНИ

Пат Гелсингър пред БНТ - да си готов за следващата крачка

България може да се превърне в Силициевата долина на Югоизточна Европа - казва човекът, който ръководи петия в света производител на софтуер, базиран именно в Силициевата долина в Калифорния, прогнозира пред БНТ Пат Гелсингър, главният изпълнителен директор на компанията VM WARE.

пат гелсингър бнт готов следващата крачка
bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 18.10.2013
Чете се за: 03:43 мин.
У нас

България може да се превърне в Силициевата долина на Югоизточна Европа - казва човекът, който ръководи петия в света производител на софтуер, базиран именно в Силициевата долина в Калифорния. Пат Гелсингър от десетилетия е една от водещите фигури в IT индустрията. По време на няколкочасовия си престой в България той даде специално интервю за БНТ, в което сподели радостта си от успехите на компанията си у нас, визията си за бъдещето на технологиите и изпитаната си формула за това как да балансираме между семейството и кариерата. Цветелина Йорданова разговаря с него.

Пат Гелсингър - запомнете това име. Той е човек, който стои зад иновации, променили и вашия живот. В момента ръководи компанията VMware - петият в света производител на софуер и глобален лидер в софтуера за виртуализация и облачни инфраструктури. С повече от 500 000 клиенти и приход от 4,6 милиарда долара за 2012-та. Преди шест години създава офис на компанията в София.


- Ентусиазирани сме от това, което постигнахме тук - имаме близо 400 служители и се разрастваме възможно най-бързо, - разказва днес Пат Гелсингър. - Ръстът ни е 20 - 25 % годишно. Постоянно предизвиквам екипа ни тук да ускорим още повече растежа. Наистина сме много доволни от присъствието ни тук. Екипът ни се увеличава, става по-опитен, имаме поръчки не само за Съединените щати, те разработват свои продукти и бизнес - направления, опитват се да имат все по - голям принос и за компанията, и за европейския пазар като цяло.


Пат е убеден, че България може да се превърне в Силициевата долина на Югоизточна Европа, най-вече заради заради висококвалифицираните си кадри, но са необходими решения от страна правителството за целенасочена политика в тази посока. Той вижда вижда бъдещето на IT индустрията насочено в 4 посоки:

- Социалните медии, мобилните устройства, облачните инфраструктури и големите бази данни. Това са четирите големи тенденции в технологиите днес, - изброява Пат. - Всяка от тях е все още в процес на разработка. Днес има около 2 милиарда потребители на интернет. Остават още 5 милиарда. Облачните технологии стават все по - популярни, но все още едва няколко процента от IT сектора е изграден и оперира по този начин. Предстои огромно обновяване. Ние като компания работим в тази посока с голям успех, за да свържем всеки човек на планетата и да му предоставим нови услуги и приложения за мобилни устройства. Изчисленията сочат, че половината от човечеството ще има достъп до интернет вероятно през 2020-2025 година, Мисля, че нещо преломно за цялата планета ще се случи, когато повече от половината от населението й бъде свързано чрез някакво мобилно устройство и има достъп до облака. Така че ни предстои много вълнуващо десетилетие.

Кариерата на Пат Гелсингър е пример за вдъхновяващ устрем и израстване. Започва в Интел като техник, за да измине през следващите 30 години целия път до върховете на компанията, пуснала на пазара първия микропроцесор и предизвикала революция в компютрите. На 32 става най-младият вицепрезидент в историята на Интел. Като Главен технологичен директор е пряко отговорен за революционни разработки, които променят IT индустрията. Смята, че кариерата му прилича по-скоро на историята на Пепеляшка:


- Кариерата ми - знаете ли, бих я нарекъл - историята на Пепеляшка. Усилена работа и фокусиране върху образованието и ученето. Моят съвет към всички, стремящи се към кариера, е - свърши си работата страхотно днес, но винаги се готви за следващата работа, която искаш. И ако следваш тази формула отново и отново, ще имаш много добра кариера. Това е добър съвет както за отделните личности, така и за страни, за университети - върши си отлично работата, но винаги се подготвяй за следващото ниво. Особено в IT сектора нещата се променят - преминахме от мейнфрейм, през мини-процесори, през преносими компютри и сега до облачна инфраструктура - и винаги трябва да си подготвен за следващото нещо, защото когато дойде, ще се развие бързо и ще промени начина, по който всичко се е случвало преди.

- Каква е ролята на късмета в живота ви?

- Да, имах късмех, аз съм и силно вярващ християнин, но обичам да казвам - колкото по - здраво работя, толкова по - голям късметлия ставам. Роден съм и израснах във ферма в Пенсилвания и се научих да работя здраво. Мисля, че това ми даде трудова етика. Мисля, че много хора тук, в България, имат подобна трудова етика. Тя дава голяма сила. Образование плюс здрав труд, търсене на нови възможности - и всичко това отново и отново. "

Човекът, който днес въплъщава представата за успех, е бивш учител в неделно училище, ревностен християнин, баща на четири деца, щастливо женен за съпругата си Линда. Пише книга за поддържането на баланс между духовния, личния и професионалния живот.

- В своята книга "The Juggling Act" нарекох това жонглиране и то никога не свършва, защото човек постоянно работи, а постоянно изникват и нови неща. Но повечето хора поставят нещата така "работа, семейство, вяра", а правилното подреждане е "вяра, семейство, работа". И човек трябва да бъде последователен, да постави предпазни прегради в живота си и да живее според приоритетите и целите си. Много важни са също и менторите - хората, които ти помагат и те насърчават. Един от моите ментори беше Анди Гроув - прочутият основател на "Интел". Той беше строг учител - натоварващ, изискващ, работеше така, че да ме направи най-добрият. Но също следеше за резултатите. Едно от нещата, които правим със съпругата ми, е да прекарваме време у дома, особено докато децата ни бяха малки, защото така човек инвестира в семейството си. Има много начини да бъдеш верен на принципите си и да приемаш предизвикателствата да бъдеш по-добър човек.

- Казвате, че сте човек на промяната. Каква промяна бихте искали да видите в света?


- Бих искал да свържа всяко същество на планетата с интернет и новите технологии и така да направя живота му по-добър. Представете си, в бъдеще вашите биометрични данни ще са свързани с мрежата и анализирани и може би вие ще се събуждате сутринта и вашият телефон ще ви съобщава, че през нощта сте имали проблем със сърцето, но вече ще имате записан час при лекар и колата ви ще е заредена, за да тръгнете по-рано, вашият ДНК тест вече ще е готов, а докато стигнете до лекаря, информацията ще е при него. Това са възможности животът ни да стане по-добър. В образованието, качеството на живот, околната среда, зелена енергия - във всички тези посоки можем да направим света много, много по-добър и да вървим напред. IT секторът дава най- могъщите и драматични възможности да продължим буквално да променяме света.


Докато влага всички сили в това да превърне света в по-добро място, Пат Гелсингър спазва и принципа никога да не взема нещата твърде насериозно и да се забавлява във всичко, което прави. И най-важният му съвет - да обичаме риска и никога да не се страхуваме от провал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожар изпепели няколко къщи край ямболските села Горска поляна и Воден
Пожар изпепели няколко къщи край ямболските села Горска поляна и Воден
12:06, 17.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Еврокомисарят Илиана Кирилова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с горските пожари
Еврокомисарят Илиана Кирилова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с горските пожари
11:48, 17.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
24 часа битка с огъня: Пожарникари, военни и доброволци гасят пламъците край Отец Паисиево
24 часа битка с огъня: Пожарникари, военни и доброволци гасят пламъците край Отец Паисиево
11:45, 17.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Горещ телефон за сигнали за пожари разкри МВР
Горещ телефон за сигнали за пожари разкри МВР
11:34, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Над 1000 фирми са фалирали у нас през второто тримесечие на 2024 г.
Над 1000 фирми са фалирали у нас през второто тримесечие на 2024 г.
11:16, 17.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
КНСБ: 2615 лв. са необходими за месечната издръжка на 3-членно семейство
КНСБ: 2615 лв. са необходими за месечната издръжка на 3-членно семейство
10:37, 17.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
42 пожара бушуват на територията на страната, 620 огнеборци се борят със стихията
42 пожара бушуват на територията на страната, 620 огнеборци се борят със стихията
10:23, 17.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Голямо количество наркотици откриха гранични полицаи на яхта в Царево
Голямо количество наркотици откриха гранични полицаи на яхта в Царево
10:10, 17.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Димитър Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна
Димитър Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна
10:00, 17.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Депутатите зад Доган биха преговаряли с ПП-ДБ, но след връчването на втория мандат
Депутатите зад Доган биха преговаряли с ПП-ДБ, но след връчването на втория мандат
09:34, 17.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Пеевски за ПП-ДБ: С носителите на пачки и пудели няма да преговарям
Пеевски за ПП-ДБ: С носителите на пачки и пудели няма да преговарям
09:24, 17.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Още един депутат напусна парламентарната група на ДПС
Още един депутат напусна парламентарната група на ДПС
09:12, 17.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Още от деня: Бедността в Ню Йорк
Още от деня: Бедността в Ню Йорк