Около 12 лева е цената на агнешкото по магазините в Пловдив. Животновъдите в района предлагат килограм живо тегло за 6 лв. И продавачи, и производители заявяват, че не очакват покачване на цените през празничните дни. Най-търсено за Великден си остава прясното българско агнешко месо.
Магдалена Лесова от пловдивското село Ягодово отглежда 130 животни от защитената порода вакла маришка овца. Според нея, въпреки че животновъдите в района намаляват всяка година, все още успяват да задържат цената на агнешкото месо непроменена.
Магдалена Лесова, животновъд: „8 години от 6 лв. цената не е пораснала нагоре. Ние не разрешаваме да ни прекупуват стоката и да я препродават, ние си я продаваме лично от место. Почти половината агнета са ни капарирани.”
По магазините на Пловдив почистеното и транжирано прясно агнешко се предлага за около 12 лв.
Търговец: „Всеки обект си продава различно месото. При мен аз го давам достъпно за моя клиент – продавам го на 11 и 50. Държа на оборота, отколкото на високите цени.”
Въпреки информациите, че прясно агнешко от Румъния е заляло родния пазар, в магазините се търси и предлага основно българско месо, категорични са търговците. Те не очакват промяна на цените до Гергьовден.
Търговец: "Като има голямо търсене, цените би трябвало да падат, не би трябвало да се увеличават."
За да сме сигурни, че купуваме прясно, а не размразено месо, трябва да внимаваме цветът му да е бледорозов, да няма леко кисела миризма и при натиск бързо да възвръща формата си. Специалистите съветват винаги да търсим ветеринарните печати по месото, които сочат и държавата–производител.
Автор: Росица Колева