НОВИНИ

Мартин Димитров: СДС винаги се изправя на крака и продължава напред

СДС е като ЦСКА и Левски, може да има труден сезон, но в крайна сметка нещата се получават, заяви в студиото на „Панорама” Мартин Димитров, председател на СДС. СДС е нещо типично за българската политика и винаги има начин да се изправим на крака и да продължим напред, уверен е той.

мартин димитров сдс винаги изправя крака продължава напред
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:42, 11.12.2009
Чете се за: 17:45 мин.
У нас

СДС е като ЦСКА и Левски, може да има труден сезон, но в крайна сметка нещата се получават, заяви в студиото на „Панорама” Мартин Димитров, председател на СДС. СДС е нещо типично за българската политика и винаги има начин да се изправим на крака и да продължим напред, уверен е той.

Преди 20 години аз бях по площадите и бях един от хората, които подкрепяше партията, защото цялото ми семейство е такова, разказа той.

Мартин Димитров беше категоричен, че сегашното ръководство на партията търси консолидация с предишните лидери, но подчерта, че е важно да се даде път на младото поколение.

Какви още възгледи сподели той можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Бойко Василев: И още една тема от седмицата с парламентарен адрес, да видим дали е също толкова вълнуваща - червеният бойкот. БСП излезе от
ръководствата на всички комисии, след като мнозинството свали Емилия Масларова от ръководството на социалната. Тук е, както видяхте, Антон Кутев, народен представител и член на Изпълнителното бюро на БСП. Защо бойкот, г-н Кутев, защо бойкот?

Антон Кутев: Бойкот е силна дума. Ние не сме искали да правим бойкот. Не сме се отказвали от работа в парламента и в комисиите. Това, което направихме, жестът, който направихме, искаше да покаже, и смятам, че всички го разбраха, че това отношение от гледна точка на силата. . . че подмяната на парламентаризма със сила е недопустимо. Това, което се случва в парламента, и мисля, че много ясно го изразихме, е подмяна на демократизма, подмяна на парламентаризма с правото на по-силния. Това е като в Банкя в махалата по улиците - по-силният набива по-слабия и е прав. Това е един начин да се установи истината, който, разбира се, е дълбоко емпиричен, но неверен, не по-силният е прав. . .

Водещ: Добре. . .

А. Кутев: Само едно изречение още.

Водещ: Да.

А. Кутев: В парламента е мястото на дебат, в парламента се срещат различни хора, които са представители на различни групи хора в страната, и те дебатират, за да постигнат резултат. Ако по-силният в парламента е този, който има право и ако той налага правото си по този начин, нямаше да имаше да има нужда от парламент.

Водещ: Добре, г-н Кутев, това ли очакват от вас избирателите - тропвате с крак и се разсърдвате и излизате?

А. Кутев: Вижте, единственото, което губят избирателите. . . т.е. единственото, което губи групата на БСП в този случай са някакви надбавки над заплатите на 7 човека, които са заместник-председатели на комисии. Те няма да получават надбавките за заместник-председатели.

Водещ: Завинаги ли? А ако решите да се върнете?

А. Кутев: Напълно завинаги, защото аз не виждам основание да се връщаме, не очаквам, че ще има промяна в условията, едното на ръка. И второто все пак, няма нищо, с което ние да сме предали нашите избиратели. Ние работим активно и в парламентарната зала, и в комисиите. И това, че 7 човека не са заместник-председатели на комисия. . . много ясно го каза Сергей Станишев - ние не искаме да легитимираме това ръководство. Защото да бъдеш в управлението на един орган като парламента има, разбира се, някои предимства, но има и много недостатъци, има много решения, които трябва да бъдат защитавани, често пъти без да го искаме. Тоест ние бихме участвали в един парламентарен живот, ако този парламентарен живот наистина носи признаците на парламентаризма, а не абсолютно противоположност на това. . .

Водещ: Все пак имате ли ход назад, ход назад. . .

А. Кутев: Категорично не, не виждам. . .

Водещ: Защото обикновено много често в българската политика едни ходове се правят шумно, след това тихомълком се унищожават.

А. Кутев: Конкретно по въпроса със заместник-председателите на комисии
- не смятам, че имаме ход назад. Не сме го обсъждали и никой в БСП до момента не е говорил за това да се върнем след месец или след два, категорично.

Водещ: Само се обръщам за малко към Мартин Димитров, председател на
СДС, но и на Парламентарната комисия по икономика и енергетика. На вас мирише ли ви на милиционерски ботуши в парламента?

Мартин Димитров: Тази седмица г-н Янев загуби своите председатели на комисии заради разпадане на групата, а БСП през същата седмица оттеглиха
своите председатели и заместник-председатели на комисии доброволно, което е интересно, така, като развитие. По-интересното е следното. Г-жа Масларова. . . срещу нея има повдигнати обвинения или предстои да бъдат повдигнати обвинения, много сериозни, за 10 милиона лева, и БСП се разсърди за това, че ние казахме, че при такава ситуация и такива обстоятелства тя не може да бъде председател на социалната комисия, комисията, която се грижи за бедните в България, това е ролята на социалната комисия. Може ли един човек, срещу когото има обвинения, и те са повдигнати или ще бъдат повдигнати от главния
прокурор, и бяха представени. . .

А. Кутев: Аз. . . вие не направите разлика - има обвинения, повдигнати ли са или ще бъдат повдигнати.

М. Димитров: . . . и бяха представени, бяха представени фактите пред парламента, всеки един депутат е запознат, те са много добре събрани от главния прокурор. Става въпрос за доказателства наистина. . .

А. Кутев: Повдигнати ли са, ще бъдат повдигнати ли. . .

М. Димитров: Предстои да бъдат, предстои да бъдат повдигнати.

А. Кутев: Вие откъде знаете, че предстои да бъдат повдигнати? Вие прокурор ли сте, извинявам се?

М. Димитров: При това положение може ли, г-н Кутев, един такъв човек да стои председател на социалната комисия? Това е абсолютно нелепо и несериозно. . .

А. Кутев: Аз ви питам - вие прокурор ли сте, откъде знаете, че ще бъдат повдигнати? Откъде знаете, че ще бъдат повдигнати?

М. Димитров: Когато се иска имунитета на един човек, г-н Кутев, това не е, за да го пратят на море, както правехте с пенсионерите. Когато му се иска имунитета, явно ще повдигат срещу него обвинения.

Водещ: Г-н Кутев, това все пак. . . хайде да отговорим по същество на този аргумент на Мартин Димитров и да продължим още малко с вас. Да?

А. Кутев: Значи, това, че има повдигнато. . . в този случай, че прокуратурата е свалила имунитета на Емилия Масларова, при това не го е свалила, прокуратурата го поиска и Емилия Масларова доброволно свали имунитета си, и го направи, за да може да се разследва всичко, което е свързано с нея. Тя твърди, както и БСП твърди, че в момента тези обвинения ще паднат. Аз смятам, че това е така. Но никой, нито аз мога да кажа, че те ще паднат, нито г-н Димитров може да каже, че те няма да паднат. Обвинения срещу Масларова няма, срещу нея има разследване, което се води от прокуратурата. И никой няма право. . . всеки български гражданин е защитен от презумпцията за невинност. До доказване на противното г-н Димитров е невинен и аз не мога да кажа, независимо, че по някой път ми е съмнителен, но аз не мога да кажа, че това го прави неравностоен депутат.

Водещ: За какво. . . Поискайте му имунитета.

А. Кутев: И тук най-важното в този случай е, че ако ние започнем по този начин. . . Ето, затова си изтеглихме хората - не може мнозинството да ни налага кого да сложим за председател на комисия.

Водещ: За какво ви е съмнителен г-н Димитров?

М. Димитров: И на мен ми беше интересно да попитам г-н Кутев. Съмнението в БСП така си извира . . .

А. Кутев: Не, вижте, честно казано, съмнението обикновено. . . В последните четири месеца ни се налага да се оправдаваме за какво ли не, така че аз вече съм свикнал да сме под подозрение всичките. Просто не е лошо да прехвърлим. . .

Водещ: Да свикне и той.

А. Кутев: Да свиква и той, защото, така или иначе, рано или късно ще му се наложи да отговаря на същите въпроси.

М. Димитров: Не, не, не, г-н Кутев, тук става въпрос за различен морал, така че не ги бъркайте нещата. Но докато тече това разследване нормално ли е този човек, г-жа Масларова, има такива. . такова сериозно разследване, да бъде председател на комисията?

Водещ: Защо ме питате мен?

М. Димитров: Значи, г-н Кутев, аз ви се чудя, просто съм учуден. . .

Водещ: Нека да завършим с г-н Кутeв. Г-н Кутев, на последните избори БСП показа едно нетипично поведение, сега, няма да припомням - брадви, секири и т. н., но то беше по-остро, отколкото обикновено през последните 20 години сме свикнали да виждаме БСП. Не задълбочавате ли грешката в момента?

А. Кутев: Категорично не. Аз искам да ви кажа, че много обмислях дали през тази седмица да не взема да платя, не аз, разбира се, от името на партията, да платим, да върнем онзи клип с брадвите, онзи клип, в който излизаше Иван Костов иззад гърба на Бойко Борисов, защото всичко това, което ние казахме в онези клипове, искам да ви кажа, че е страхотно вярно. Това, което обяснихме на хората - че когато гласувате за Борисов, получавате Костов и Мартин Димитров като негово протеже, това, което обяснихме на хората, че брадвите падат и секат социални осигуровки. . .

М. Димитров: Не стана ясно кой на кого, не стана ясно кой на кого е протеже и стана сложно. . .

А. Кутев: Всичкото това, всичкото това. . . напротив, те хората знаят, не се притеснявайте, това е ясно за всички. За вас може да не е, за другите е ясно. Тоест всичкото това, което ние правехме в онази кампания, в момента е вярно. И аз наистина се изкушавам от идеята да представя тези клипове отново, за да напомня на хората това, което се случваше тогава. Така че не само, че не задълбочаваме нещата. . . в момента има една реална опозиция. Яне Янев за съжаление не може да бъде опозиция, защото той е, да не използвам лоши думи, човек, който има лош стил. . .

Водещ: Не, той беше в "Панорама" преди два седмици. В момента го няма тук, да не говорим за Яне. Говорете си за себе си, да.

А. Кутев: Така е. Значи, единствената реална опозиция в момента, която може да каже къде бъркат, защото нашата цел е да кажем къде има грешки. . . Защото когато се отлагат големи енергийни проекти с година и половина, това е грешка, защото когато се орязват социални помощи във време на криза, това е грешка, когато помощите за земеделските производители на декар площ, вместо от 1 октомври, на 15 декември още не са започнали да се изплащат, това е грешка. И ние сме длъжни тези грешки да ги кажем на хората.

Водещ: Добре, не. . .

М. Димитров: Вижте, министър Трайков е експерт, той е по-тактичен. Аз ще кажа някои неща, които не бяха казани. До момента БСП и г-н Кутев са изхарчили 800 милиона за "Белене" без договор. Това е безобразие, това е абсолютна грешка, особено в условия на криза.

Водещ: Не ги е похарчил г-н Кутев.

М. Димитров: Ама, не, неговата партия.

А. Кутев: Това е напълно, това е напълно. . .

М. Димитров: Това така ли е? Така е. Нали за факти си говорим.

А. Кутев: Това е пълна спекулация. Хайде да ви върна на въпроса какво ще стане. . .

М. Димитров: Може ли да няма договор за "Белене" и сега да няма пари да 13-а пенсия, за 13-а заплата, да са прахосали толкова много пари тези хора? И сега да ни говорят за морал, да ни говорят за правила е кощунствено, просто е кощунствено, и да ни дават акъл за клипове, за брадви, моля ви се. . .

Трайчо Трайков: Нека да обърнем внимание също върху другата теза - че оценка
върху въздействието върху околната среда е грешка.

А. Кутев: Такава теза не съм имал, но няма значение.

Водещ: Г-н Кутев, само един въпрос, един личен въпрос. Искате да бъдете поразяващата уста на БСП ли, специализирате ли в тази роля и смятате ли, че ви отива?

А. Кутев: Не, изрично се опитвам да избягам от тази роля, ако трябва да сме откровени. Друг е въпросът, че аз съм убеден, че и на медийната политика, и на самата БСП й трябва острота в момента. И аз с удоволствие бих я преотстъпил на всеки, който има желанието да изпълнява ролята, защото тя очевидно. . . на мен поне не ми е приятна. Така че съм готов да я преотстъпя на всеки, стига това да се случва. Трябва да има остро говорене в БСП, то трябва да бъде насочено срещу управляващите, защото ние сме опозицията. . .

Водещ: За да прикрие вътрешен проблем обаче.

А. Кутев: Категорично не. Вътрешните проблеми в БСП достатъчно добре се изглаждат през последните няколко седмици. Аз смятам, че ние минахме рубикона на нашите раздори и мисля, че това си личи в обществото.

Водещ: Вътрешен въпрос към Мартин Димитров, преизбран прясно за лидер на СДС. Веднага дойдоха съмненията за нагласен резултат и коментарите, че СДС се спихва. Можахте ли да се зарадвате поне, г-н Димитров, на това, че ви преизбраха?

М. Димитров: Значи, вижте, пет години слушаме едни и същи коментари как не знам какво ставало със СДС. СДС е като ЦСКА и Левски. Може да има труден сезон, но в крайна сметка нещата се получават. СДС е една от твърдите партии...

Водещ: ЦСКА или Левски?

М. Димитров: И двете, в смисъл като пример го давам.

Водещ: Да, защото Пенев вчера предложи да се слеят. Значи това сливане. . .

М. Димитров: Без сливането, значи без сливането, като ЦСКА и Левски без сливане. Тоест дори да има труден сезон, СДС е нещо типично за българската политика и винаги има начин да се изправим на крака и да продължим напред.

Водещ: Вие къде бяхте преди 20 години, когато се основа СДС, вие лично?

М. Димитров: Аз бях по площадите, един от хората, които винаги подкрепяше
партията, такова е моето семейство, цялото ми семейство.

Водещ: Вие сте били на 17 години тогава.

М. Димитров: Да, бях един от младите хора, които подкрепяха партията. После, като дойдоха трудните години, запретнах ръкави и реших аз да се заема, като нещата не вървяха. . .

Водещ: Героична задача сте си поставили.

М. Димитров: Трябва да има и такива хора.

Водещ: Г-н Димитров, защо не потърсите път към отците основатели на СДС? Не е ли странно, че при вас всяко поколение не си говори с предишното?

М. Димитров: Не съм съгласен. Напротив, търсим постоянно консолидация, но
е важно да дойде и това младо поколение. Цяло ново поколение има сега в СДС, вижте главния ни секретар, който е млад човек, на 30 години, шефа на щаба. Но трябва да има и обща работа с предишните поколения. И това се получава. Излишно се търсят драми и конфликти. Такива неща вече няма в СДС. Вървим напред и съм убеден в доброто бъдеще.

Водещ: А ако СДС губи електорална тежест, ако се окаже, че тя губи в рейтингите, кой ще се окаже виновен тогава?

М. Димитров: Знаете ли, СДС има една разлика с повечето партии в България. Зад нас няма сива икономика, няма съмнителен бизнес. Ние сме наистина нещо различно.

Водещ: Сериозно ли, сериозно ли говорите?

М. Димитров: Да, казвам ви го абсолютно отговорно, г-н Василев, абсолютно
отговорно, гледам ви в очите и ви го казвам. И знаете ли, за това. . .

Водещ: Вие ме гледате в очите, ама тук всички неща се записват. Утре ще стане нещо и ще съжалявате.

М. Димитров: Ха така, ха така, записвайте, записвайте, записвайте, аз нося отговорност за това, което съм казал.

Водещ: Да. Какво е да си седесар днес?

М. Димитров: И затова много хора ни вярват и ще ни вярват. СДС е партията
на мислещите, активните хора на средната класа в България. И в момента има доста млади хора, които дойдоха при нас, които се записват при нас. И това ми дава ясна надежда, че нещата вървят в правилната посока.

Водещ: Сега ще ви задам един въпрос, пак обърнато ще го задам после
на г-н Кутев. Всичко ли, което прави това правителство, ви харесва? Ще ръкопляскате ли например на начина, по който то се бори с кризата?

М. Димитров: Имайте предвид, че ние никога не сме обещавали да подкрепяме
всички действия на правителството. Г-н Трайков например знае, че по темата "Белене" ние имаме категорична позиция "не", защото смятаме, че тази руска технология е остаряла и тя няма да издържи изпитанията на времето, че проектът е прекалено скъп и прекалено рискован в условията на криза, независимо какви алтернативни решения търсим, да речем. Също така по отношение на интернет подслушването, ще чуете другата седмица, ние имаме критики, и то сериозни, към това, което е внесено в момента като законопроект. Днес беше приет друг законопроект за алтернативните енергийни източници и по наше настояване влязоха текстове за биоетанола, които ще доведат до екологичен и по-евтин бензин през 2011 г., живот и здраве. Така че ние имаме собствена позиция, собствени идеи и ги отстояваме. Никой от СДС, никой от "Синята коалиция" не е обещавал подкрепа по принцип.

Водещ: А всичко ли, г-н Кутев, което прави това правителство, не ви харесва? Тоест правителството, ако каже сол, вие казвате захар.

А. Кутев: Не, не, не е така. Аз примерно. . .

Водещ: А кое е?

А. Кутев: Аз примерно категорично харесвам и, така, уважавам начина, по който Бойко Борисов е в състояние да се измъкне от каквато и да е каша, в която го забъркват неговите министри.

Водещ: Много сериозен комплимент му направихте.

А. Кутев: Абсолютно, успява. . .

Водещ: Много, голям комплимент му направихте.

А. Кутев: Успява винаги да се измъкне, това ми харесва, но. . .

Водещ: Голям комплимент.

А. Кутев: . . . няма как да харесваме ситуация, в която. . . ето, виждате сегашната ситуация, в която заплатите и пенсиите са практически замразени, в която данъците вдигат цените, защото с 42 процента се вдигат акцизите и се вдига съответно цената на електроенергията за промишлени нужди. Това означава, че от 1 януари между 5 и 10 процента ще скочат цените на храните. Пенсионерите евентуално може би към края на следващата година може и да получат някакво увеличение на пенсиите, което е доста по-малко. Тоест ситуация, в която данъци и цени се вдигат, заплати и приходи се намаляват или спират, това е ситуация, в която ние не можем да харесваме това правителство, защото. . .

Водещ: А кой сготви тази манджа, която сега. . .

А. Кутев: О, това е старият въпрос. Оттук нататък. . . да речем, че още около 20 дена, докато върви този бюджет, някой винаги ще ни го задава този въпрос. Аз съм сигурен, че на четвъртата година от управлението, което се надявам дълбоко ГЕРБ да не доживее, пак ще казват, че ние сме виновни. Така или иначе обаче тази манджа не сме я сготвили ние, защото по време на това управление
вървяха четири години на съвсем обратния тренд, четири години на икономически растеж, на чужди инвестиции и между другото, вчера вашите колеги, журналистите, не обърнаха голямо внимание на диаграмата, която упорито им показвахме със Сергей Станишев. И тази диаграма показва, че приходите през тази година, до средата на годината, са едни, от средата на годината няма месец, в който данъчните приходи да са постигнали средното ниво за годината.

Водещ: Чакайте, икономистът тук. . .

М. Димитров: Това е несериозно. Изведнъж, като дойде друго правителство. . .

А. Кутев: Много е сериозно.

М. Димитров: . . . да стане чудо с приходната част в следващия месец, г-н Кутев. . .

А. Кутев: Не става дума за следващия месец, за половин година след това.

М. Димитров: . . . абсолютно несериозно е. Съберете ги вашите икономисти,
такива неща не трябва да се говорят. И ето, с такива реплики ни предизвикват да защитаваме кабинета.

А. Кутев: Не, нека, нека. . .

Водещ: А вие не искате.

А. Кутев: . . . да свърша.

М. Димитров: Не, в случая. . .

А. Кутев: Вижте, нека да сме ясно. Нека да сме ясно. Събраните пари през второто шестмесечие на тази година са с около милиард по-малко от събраните пари през първото шестмесечие на тази година и с около милиард и половина, два милиарда по-малко от второто шестмесечие на миналата година.

М. Димитров: Така. Сега, понеже това не е интересно, наистина, да ви кажа
нещо друго. . .

А. Кутев: Е, не е интересно, разбира се, как.

М. Димитров: Бях на конгрес на ЕНП и едно от нещата, които успяхме да постигнем с кабинета, те ГЕРБ в началото не подкрепяха тази мярка, но я подкрепиха впоследствие - съкратените срокове за връщане на ДДС наистина е голям успех. 45 дни съкратихме срока за връщане на парите на фирмите. . .

Водещ: Как, вие го съкратихте с 15 души в парламента?

М. Димитров: Казвам, че предложението беше наше, но парламентарната група
на ГЕРБ ни подкрепи и това стана факт. Това за мен е най-важната антикризисна мярка и наистина е голям успех. И доста европейски страни в момента, когато им го представих, видяха тази възможност да бъде приложена и в други страни от Европейския съюз. Ей такива неща ни дават повод за разговори и за обща работа в парламента. Затова има смисъл, г-н Василев, човек да полага усилия, заради такива успехи.

Водещ: Г-н Трайков, има ли в момента българската икономика потенциал за растеж или всичко кърпим в момента? Кърпим и ограничаваме, докато мине бурята.

Т. Трайков: Аз вече казах, твърдо "да". В момента производителността на труда в българската икономика все още е най-ниската в Европейския съюз, най-високата енергоемкост на единица произведен брутен вътрешен продукт. В същото време предпоставки нещата да се развиват и да тръгнат надобре, нали, всичко се записва, след 4 години ще проверим дали предсказанието на г-н Кутев се е сбъднало.

А. Кутев: Ако ги изкарате 4 години.

Водещ: Ако не ги изкарат, вие ще се върнете в комисиите, заместник-председателите.

А. Кутев: Да, безспорно.

Водещ: Г-н Димитров, вие вярвате ли, че българската криза ще свърши
догодина?

М. Димитров: Аз се опасявам, че 2010-а ще бъде много трудна година, затова ние нямаме право на грешки, затова и съм толкова внимателен по отношение на нашата позиция за АЕЦ "Белене". Такива големи инфраструктурни проекти в условия на криза, когато парите са малко и са кът, буквално всяка една такава грешка ще има много висока цена. 2010-а трябва няколко неща да успеем да направим. Едното е ограничаване на всички неефективни разходи, и то да бъде направено с много детайлен анализ, който до момента не е направен, защото просто нямаше време. На следващо място трябва да се видят всички инструменти за намаляване на лихвените проценти от страна на банките, което може да стане по пътя на диалог, по пътя на мерки от страна на БНБ, но това е другото нещо, което е изключително важно и касае страшно много хора. Въобще 2010-а ще бъде една трудна година и аз препоръчвам предпазливост.

Водещ: Предпазливост?

М. Димитров: Да, и решителност от страна на правителството.

Водещ: От тази гледна точка харесва ли ви обсъждането, то още няма решение, за това да има дефицит и да се раздадат пари за някои групи от населението?

М. Димитров: Неща да сложим нещата на следната плоскост - много хора живеят тежко в България. Аз постоянно обикалям страната. Ако дойдете с мен в Мездра, в Казанлък, в Кюстендил, ще видите хора, които живеят много зле, така че при това положение не мога да не одобря тези плащания. Но има други огромни неефективни разходи, които могат да бъдат спестени. Просто, гледайки това, което на правиха последните две правителства последните осем години, милиарди бяха похарчени грешно. Давам ви, пак ви давам този пример с тези 800 милиона, дадени за "Белене" без договор. . .

Водещ: Е, това "Белене" е много важно.

М. Димитров: Ама не, 800 милиона са това.

А. Кутев: Г-н Василев, азЕ аз се извинявам за тази спекулация. . .

М. Димитров: Всички пари за допълнителната пенсия са 500 милиона лева, ако става въпрос.

А. Кутев: Ако в момента те могат да си позволят дефицити, с които отнякъде да се изплащат, те се правят от фискалните резерви. Напомням, че когато това правителство, на Станишев, дойде на власт, имаше 4 милиарда фискален резерв. Когато си тръгна, от вас, имаше 8 милиарда. Тоест това, което те в момента разпределят като дефицити, няма откъде да дойде. . .

Водещ: Защо само към г-н Димитров, а не г-н Трайков?

А. Кутев: Защото той обяснява в момента как, нали, щели, колко хубаво било да минат в дефицит и как някой друг правел нещо. Парите, които те в момента харчат, не само че не са. . . как бяха - оплюскани, опоскани, как бяха, не само че не са направени така, а са събрани от предишното правителство, за да могат те сега да си позволят дефицит, иначе нямаше да могат да си го позволят.

М. Димитров: Ще ви кажа нещо простичко. В края на 2008 г. г-н Кутев и сие, и приятели изхарчиха над 4 милиарда лева от фискалния резерв, края на 2008 г. Това са проверими факти, които всеки може да види. Но г-н Кутев не ме разбра, той май не е икономист.

А. Кутев: От които част, част от тези 4 милиарда влязоха във фискалния
резерв.

М. Димитров: Така, бяха. . .

А. Кутев: От този излишък, част от този излишък 2 милиарда влязоха във
фискалния резерв, който сега те ще се опитат да изхарчат.

М. Димитров: Ще използвам глагола на г-н Кутев - оплюскаха ги буквално.

А. Кутев: Не, той не е мой, той е на Бойко Борисов.

М. Димитров: Сега, по отношение, по отношение на 2010 г. - много е важно да няма дефицит бюджетът и той да бъде минимален. Тук г-н Кутев, той не е икономист, не ме разбра. . .

Водещ: Но е имал фирма, той разбира от икономика.

М. Димитров: Много е важно 2010 г. дефицита или да го няма, или да е минимален, за да показваме стабилност и да бъдем привлекателни за инвеститорите - местните и чуждите, това е много важен въпрос, който също моля да не бъде подценяван.

Водещ: Г-н Трайков искаше нещо да каже.

Т. Трайков: А, не, просто, така, реагирах по повод на репликата на г-н Кутев и се чудех какъв социалист е, щом е против да има дефицит, с който да се финансират социалните разплащания.

А. Кутев: Не, не съм против, аз просто обяснявам откъде е дошъл дефицитът. Аз не съм против това, което казвам, обаче, че тоя дефицит го бяхме събрали ние, за да може в момента вие да го изхарчите.

М. Димитров: Дефицитът не се събира, г-н Кутев, дефицитът не се събира.

А. Кутев: И то, и то не бихме. . . да, дефицитът, с който вие сега ще излезете, значи фискалният резерв, който ще влезе в дефицита. . .

М. Димитров: Дефицитът е нещо, което го няма, т.е. той не може да се събере.

А. Кутев: Така. Фискалният резерв, с който вие ще покриете дефицита, в
крайна сметка е събран от нас. А тук искам да, дебело да подчертая, че този разговор сигурно нямаше да го водим по тоя начин, ако не беше през цялото време обвинението, че някой нещо е изял, което е напълно невярно и което продължава да си личи, според мен, защото хората. . . Вижте, ние каквото и да говорим, правителството на Станишев даде резултати, защото действително. . . ето, вие ще. . . те щели в момента да поощряват външните инвестиции. Ами хубаво, обаче от половин година сте на власт, ние за тая половин година събирахме по два милиарда и половина евро от външни инвестиции. Дай да видим вие колко сте събрали. Защото вие може да ги поощрявате, ама навремето идваха. Т.е. проблемът къде е обаче, че хората. . .

Водещ: Идваха, защото нямаше криза.

А. Кутев: Хубаво, съгласен съм, но и защото имаше добра данъчна политика, защото имаше финансова стабилност, защото се водеха нещата така, както трябва, независимо от цялото оплюване, на което сме свидетели в момента.

М. Димитров: Понеже всичко беше толкова прекрасно, Европейската комисия спря повечето европейски фондове, защото правителството на Станишев беше много добро. Ако беше добро, нямаше да ги спрат всичките европейски фондове.

А. Кутев: Това не означава, че нямаше финансова стабилност, това не означаваше, че нямаше инвестиции по 5 милиарда годишно, които вие сега не може да съберете.

Водещ: Г-н Кутев, имаше ли омерта по време на прехода? Никое правителство да не пипа предишното?

А. Кутев: Ами, сигурно е имало. . .

Водещ: И, ако е така, вие тази омерта ли искате?

А. Кутев: Сигурно е имало и сигурно правителството на тройната коалиция е било наследник на подобни движения по простата причина, че предишните два, че НДСВ и ДПС, които бяха предишното правителството, участваха и в това. И аз смятам, че това беше един от проблемите на нашето управление, за което ние действително можем и трябва да си понесем отговорността. Но проблемът с това дали сме разследвали горите, примерно там на Сакскобургготски и земите, той е сериозен, той си тежи сигурно до голяма степен при нас, но той няма нищо общо с всичко това, което ни се преписва. Аз твърдя, че близките шест или седем години икономическата ситуация на 2008 г. - със 6 процента безработица, с изключително добра финансова стабилност, с изключително добри показатели на икономиката - в рамките на това правителство, дето няма да издържи и четири години, няма да се случи отново.

Водещ: За трети път го казвате.

А. Кутев: Категорично.

Водещ: И това се записва, г-н Кутев.

А. Кутев: Аз се надявам, че се и запомня от хората.

Водещ: Хайде да ви попитам двамата и с това да завършим. Какво е да
си ляв и десен в момента в България? Това винаги се смята, че са били объркани понятия. Ето, в момента СДС и БСП, които всички, за които всички казват, че имат проблеми, продължават тяхната схватка, продължават тяхната схватка, докато страната се управлява от други хора, които сякаш не са част от тази историческа за българския преход, това историческо за българския преход разделение. Какво е да си ляв и десен в момента, освен произхода?

А. Кутев: Ами, може би това правителство сега ни дава възможност да обясним на нашите хора каква е разликата между лява и дясна политика. Защото заради плоския данък, който аз съм съгласен, че сам по себе си беше дясна политика, ние бяхме обвинявани в това, че ние сме едва ли не крайно десни. Сега, когато се вижда, че социалните плащания могат да бъдат и биват ограничавани, когато се вижда, че пенсиите могат да не растат, когато растат заплатите, когато се вижда, че всичкитеЕ че когато растат цените, когато се вижда, че заплатите се замразяват, сега вече много хора ще си дадат сметка каква е разликата между лява и дясна политика.

М. Димитров: Аз ще ви го кажа. . .

Т. Трайков: Това не е вярно, г-н Кутев.

А. Кутев: Напълно вярно е и вие не може да излъжете хората, защото те знаят какво получават.

Т. Трайков: Тази година има инфлация нула процента, пенсиите. . .

А. Кутев: Естествено, че има, в кризисна... преди година инфлация, но. . .

Т. Трайков: Значи, един път кризата ви хареса, друг път не ви хареса?

А. Кутев: Само че от Нова година няма да е нула процента, защото с 42 процента се вдига цената на електроенергията за промишлени нужди, няма как да остане нула процента.

М. Димитров: Аз ще ви кажа, ако г-н Кутев позволи някой друг да вземе думата извън него.

Т. Трайков: . . . как се вдига 42 процента цената на електроенергията...

М. Димитров: Само да кажа следното нещо, не, това е абсолютно невярно, между другото, може някой да го провери, нали, и да види, че това е абсолютно невярно, но както и да е.

А. Кутев: Напротив, напълно вярно е и можем да продължим разговора.

М. Димитров: Значи, вижте, г-н Василев, ще ви кажа нещо. . .

Водещ: Само те да довършат спора, защото това е важно, нека да се уточним. Тук не трябва все пак фактите да останат така.

М. Димитров: Е, това не е вярно просто, значи.

Водещ: Добре. Кажете сега.

М. Димитров: Да ви кажа простичко каква е разликата между лявата и дясната политика. Лявата политика е политика, която харчи всички пари, включително и тия, които ги няма, до пълен разпад. А дясната политика е политика, която, първо, разчита на силна икономика, създава се доход и този доход позволява да се прави и социална политика. Всяко ляво правителство свършва с криза, за да дойде дясно, което да събере пари и да произвежда, да има реално произвеждаща икономика. Това е истината.

А. Кутев: Ето, това е абсурдът, това е абсурдът на сегашната ситуация, защото фискалният резерв, който лявото правителство събра, сега ще го харчи дясното. Нали виждате колко са объркани нещата в България?

Водещ: Имате нещо против това ли...

А. Кутев: Това, което е, г-н Василев.

Водещ: Е или искахте да изхарчите и него?

А. Кутев: Е да бъдем обвинявани през цялото време за това, че някакви пари били оплюскани, когато други ги харчат, разбирам, нека да сме наясно.

М. Димитров: Не, г-н Кутев, нямаше как да изхарчите чак и фискалния резерв...

А. Кутев: Не, имаше как да го направим и не го направихме. За разлика от вас.

М. Димитров: Нямаше как.

А. Кутев: Е не само че не го направихме, а го удвоихме, докато вие се опитвате да го изядете.

Водещ: А имаше ли, а имаше ли хора при вас, които казаха, абе защо сега не изхарчихме дефицита, сега има ли такива?

А. Кутев: Имаше, имаше достатъчно. Не, сега няма, но през периода на управление имаше достатъчно много хора, които имаха афинитети към това да се прави от него социална или друга политика.

Т. Трайков: Е, повече от по 3 милиарда лева за една седмица в края на годината не може да се харчи.

А. Кутев: Харчехме, но за разлика, но за разлика от вас събрахме. Значи, харчихме доста, но събрахме повече.

Водещ: А, да, добре. Сега, малко ще станат... страстите ще поутихнат, макар че не гарантирам, отиваме, темата на света, Копенхаген и климатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Изминалият август е един от най-сухите от 2014 г. насам
Изминалият август е един от най-сухите от 2014 г. насам
14:03, 03.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Колеги и приятели за Иван Гарелов: България му дължи много
Колеги и приятели за Иван Гарелов: България му дължи много
13:51, 03.09.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Пчеларите искат спешна държавна помощ заради сушата
Пчеларите искат спешна държавна помощ заради сушата
12:56, 03.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Филмът "Триумф" е българското предложение за "Оскар"
Филмът "Триумф" е българското предложение за "Оскар"
12:37, 03.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Очаква ни много слънце, валежите спират
Очаква ни много слънце, валежите спират
12:22, 03.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Иван Гарелов: Моят път си е мой път и аз го извървях
Иван Гарелов: Моят път си е мой път и аз го извървях
12:09, 03.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Съдът решава да настани ли в клиника жената, заплашвала известни личности
Съдът решава да настани ли в клиника жената, заплашвала известни личности
11:43, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
Президентът Радев: Иван Гарелов не отстъпи пред ангажимента към истината
Президентът Радев: Иван Гарелов не отстъпи пред ангажимента към истината
11:26, 03.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
България е изпратила на Украйна артилерийски оръжия, потвърди Атанас Запрянов
България е изпратила на Украйна артилерийски оръжия, потвърди Атанас Запрянов
10:42, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
Откриха учебната година във Военната академия
Откриха учебната година във Военната академия
10:13, 03.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Съдът не отнел колата на Ивайло Цветков - Нойзи, за да не го превърне в изкупителна жертва
Съдът не отнел колата на Ивайло Цветков - Нойзи, за да не го превърне в изкупителна жертва
09:54, 03.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Почина Иван Гарелов
Почина Иван Гарелов
09:40, 03.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Проф. Владко Панайотов за природата, енергията и бъдещето
Проф. Владко Панайотов за природата, енергията и бъдещето
Антон Кутев: Правото на по-силния подменя парламентаризма и демократизма
Антон Кутев: Правото на по-силния подменя парламентаризма и демократизма