НОВИНИ

Близо 20 000 протестираха в Гърция заради новите мерки за икономии

Близо 20 000 души протестираха в Атина, след като вчера гръцкият парламент одобри нови мерки за икономии. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 16.01.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Гръцкият парламент одобри проектозакон за нови мерки за икономии, който съдържа фискални, енергийни и трудови реформи. Това бе условито на международните кредитори, за да отпуснат нов транш от спасителната програма за страната. Докато депутатите гласуваха, хиляди хора се събраха пред парламента в знак на протест.

Амалия Йордану: Имам две безработни деца, съпругът ми е безработен, аз също. Какво още трябва да се случи? Стигнахме дъното, те ни унищожиха!

Една от най-критикуваните мерки от пакета с реформи е тази за затягане на правото на стачкуване.

Алексис Ципрас, министър-председател: Правото на стачкуване е и продължава да бъде свещено право на работническата класа. То не е отменено от правителството.

Към недоволството в гръцката столица се присъединиха и крайнолеви демонстранти. Те започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицаите, които бяха образували кордон около парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха официално първата директна линия Баку - София
Откриха официално първата директна линия Баку - София
20 ранени при експлозията в Антверпен
20 ранени при експлозията в Антверпен