НОВИНИ

20 години от събитията на 10-ти януари 1997 година

Днес се навършват 20 години от събитията на 10 януари 1997 г. Тогава хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията излизат по площадите и щурмуват Народното събрание. Десетки са ранени след сблъсъци с полицията. Протестите водят до предсрочни парламентарни избори. БНТ припомня фактите от най-новата ни демократична история с филм, който ще бъде излъчен тази вечер от 23:30 ч. "България 10-11 януари 1997-ма" показва събитията през погледа на участниците. Вижте какво си спомнят и авторите на филма 20 години по-късно.

bnt avatar logo
от БНТ
06:28, 10.01.2017
6784
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Филмът обаче не е единственият акцент в ефира на БНТ около събитията преди 20 години.

Своите спомени от щурма на парламента ще разкажат тази вечер гостите в "Още от деня" - Стефан Софиянски, който по това време беше кмет на София и малко след това служебен премиер, и Красимир Премянов - тогава депутат от БСП.

Какво се случи, докъде стигнахме и накъде отиваме ще дискутираме и в студиото на "Референдум" с политолозите доц. Александър Маринов и Антоний Гълъбов, социологът Кънчо Стойчев, икономистът проф. Ганчо Ганчев, Стояна Георгиева – главен редактор на „Медиапул”, и директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. "Референдум" започва в 21.00 часа.

;
Севда Шишманова, журналист и програмен директор на БНТ:
Това е едно събитие без аналог в най-новата история на България и зрителите ще имат възможност да видят един документален филм, който е създаден изяло на база на репортажите на журналистите и операторите, които отразяваха тези събития. Там няма нито един коментарен текст.
Соня Христова, режисьор:
Въздействието на атмосферата от това, което се случваше е много по-силно от всякакъв преразказ, на който и да е от репортерите. Много по-силни са виковете на хората, ударите по щитовете. Много по-ясно се чува всичко и много по-ясна представа добива зрителят.
Милена Цветанска, журналист:
Предизвикателството беше много голямо, ние бяхме много млади като журналисти, демокрацията ни беше много млада.
Найо Тицин, журналист:
Нощта, когато полицията атакуваше протестиращите, моята камера като че ли се оказа единствената.
Севда Шишманова, журналист и програмен директор на БНТ:
Важното в тази ситуация как материалът на всички колеги ще стигне до БНТ. Аз събрах всички касети от репортерските екипи, които бяха работили вътре и вънка. Те ми хвърляха касетите през прозорците на парламента, а аз ги носех в моята чанта. Целият парламент беше в кордон от хора, на които на всеки един от тях трябваше да обясня, че трябва да ме пуснат. Защото, ако не ме пуснат да мина, зрителите на БНТ няма да могат да разберат какво точно се случва. Политическият елит, който по някакъв начин, независимо от коя страна на барикадата стоеше,осъзнаваше отговорността. Именно поради тази много мощна и зряла реакцията на гражданското общество.
Милена Цветанска, журналист:
Ако нямаше голямото обществено настроение и решимостта на хората от улицата да променят нещата, никакви политически интереси нямаше да могат да го променят това или да го предизвикат.
Найо Тицин, журналист:
След тези събития стана възможно да дойде едно правителство в България, което да управлява, по такъв начин че да вдигне България на крака и да успее да убеди ЕС и НАТО, че сме достойни да бъдем членове.
Милена Цветанска, журналист:
Корупцията остава и до ден днешен един от най-сериозните проблеми на управлението и на нашето общество. Та никой не понесе през тези години отговорност, макра че се сменяха червени и сини, леви и десни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС избира председател на специализирания наказателен съд
ВСС избира председател на специализирания наказателен съд
Къде ще се учи днес?
Къде ще се учи днес?