НОВИНИ

Изслушването и скандалът - или какво следва по случая "Желева" - разговор в "Панорама"

В студиото на "Панорама" коментар на казуса Румяна Желева направиха Ивайло Калфин, евродепутат от БСП, Асен Ковачев – евродепутат от ГЕРБ и журналистът Петко Георгиев. 

изслушването скандалът следва случая желева разговор панорама
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 15.01.2010
Чете се за: 10:24 мин.
У нас

В студиото на "Панорама" коментар на казуса Румяна Желева направиха Ивайло Калфин, евродепутат от БСП, Асен Ковачев – евродепутат от ГЕРБ и журналистът Петко Георгиев.

„Това, което казва г-н Барозу е вярно. Въпросът остава в ръцете на ЕП. Всички коментари след изслушването бяха отрицателни. Това заяви Ивайло Калфин - евродепутат от БСП в „Панорама". Той посочи, че Барозу не споменава нищо за това дали според него Желева се е представила добре на изслушването.
„Дали Желева ще стане еврокомисар е въпрос на баланс на политическите сили. Не изключвам вероятността да бъде избрана, но ако това стане ще бъде по политически съображения, а не заради нейната компетентност", прогнозира Калфин. При най-добро желание социалистите не могат влияят на други политически партии.
Желева направи много грешки, смята бившият министър на външните работи. Не може да се чака, че който и било депутат да има проблем и да го крие. А що се отнася да професионалните качества на г-жа Желева - видя се, че тя ги няма, допълни той.

„Не могат да се сравняват случаите с Бокова и Желева. Никой не каза, че Бокова не компетентна. Мнението, че представянето на Желева беше катастрофално, се споделя от всички наблюдатели. Не я питаха как ще реши конфликтите, а как ще подобри получаването на хуманитарна помощ. Не може да се казва - „Аз ще отида на място", коментира още Калфин.
„Всички искаме комисари с визия. Не видяхме комисар с визия, а видяхме комисар, който дори не знае къде се намират основните проблеми", заключи бившият външен министър на България.

Асен Ковачев - евродепутат от ГЕРБ:
„Аз смятам, че г-н Барозу съвсем еднозначно отговори на двата въпроса на Комисията по развитие на ЕП. Аз съм оптимист, че ще се намери решение и ще може бързо да се завърши процесът на даването на зелена светлина за комисията. Това не беше обикновено изслушване. Това беше един нечестен трибунал на много обвиняеми с една обвиняема. Фактически несправедливо обвинена в някакъв несъществуващ конфликт на интереси. Затова да се казва така ясно, че тя се е представила много лошо и това е оценката на всички, без да се взема под внимание обстановката, която беше създадена не само по време, а и два месеца преди изслушването".

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Докато сменят микрофона и застава Андрей Ковачев от ГЕРБ, за да започнем разговора в "Панорама", аз представям госта в студиото Ивайло Калфин, евродепутат, водач на листата на БСП за Европейския парламент, бивш вицепремиер и външен министър. Какво ще кажете за това, което чухте? Де факто Барозу застава зад Желева.

Ивайло Калфин: Това, което казва г-н Барозу, е това, което той направи. Той
предложи г-жа Желева между всички останали кандидати за комисари и тук в това писмо той казва, че се е опирал на това, че тя два пъти е била на избори и че българският народ я харесва, и даже я е избрал за министър. Доколкото виждате, това са неговите аргументи. Въпросът е в момента обаче решението на парламента - решението за бъдещата комисия. Това, което Барозу можеше да направи, беше да предложи кандидатите за комисари. Оттук нататък цялата процедура се извършва в комисията. Аз мисля, че...

Водещ: В парламента.

И. Калфин: В парламента. Аз мисля, че всички коментари след нейното изслушване бяха абсолютно еднозначни. Тук и дума не чувате Жозе Мануел Барозу да казва, че той е доволен от представянето й на изслушването, и надали ще го чуете. Така че мисля, че парламентът ще вземе предвид не първоначалното му предложение, което той така или иначе е направил, а това, което се е случило реално по време на изслушването.

Водещ: Да де, ама като че ли не очаквахте, че той така категорично ще застане зад нея.

И. Калфин: Не, тук няма нищо странно, тъй като подборът на кандидатите за комисари действително става... тогава е активната роля на бъдещия председател на комисията, той говори с правителствата и освен това се търси някакъв баланс на представителство на политическите сили в Европейския парламент, съответно пропорционален на тяхното представителство в парламента. Това създава една сложна схема, която има общо съгласие, доколкото идеята е комисията да се гласува анблок от големите най-малко политически сили и всеки я припознава след това като негова, това предполага, че предложените кандидати имат поне горе-долу възможностите да работят като екип и да изпълняват задълженията. Това беше така до изслушването на г-жа Желева, когато цялата тази предварителна конструкция се...

Водещ: Да де, ама това писмо е след изслушването. Добре, нека да видим сега...

И. Калфин: То не прави никаква референция към нейното представяне в парламента.

Водещ: Добре, да чуем сега какво мисли по този въпрос Андрей Ковачев. Г-н Ковачев, добър вечер.

Андрей Ковачев: Добър вечер.

Водещ: Евродепутат от Европейската народна партия от листата на ГЕРБ. Вие какво чухте в това, което току-що Асен прочете?

А. Ковачев: Аз смятам, че съвсем еднозначно г-н Барозу отговори на двата
въпроса на Комисията по развитие на Европейския парламент. Първо, дали г-жа Желева има някакъв проблем с нейната декларация за конфликт на интереси и, второ, дали той смята, че г-жа Желева е компетентна за изпълняването на нейния ресор като комисар в колегиума на комисарите. Мисля, че отговорите трябва в тази посока да ги разглеждаме. Трябва да разглеждаме също въпроса на две части. Първо, координаторите на Комисията по развитие искат еднозначен отговор както от правната комисия на парламента, така и от г-н Барозу, който получиха вече, че няма проблем с нейните декларации за финансово съответствие с позицията й на комисар. И след това в понеделник в 6 часа в Страсбург координаторите на Комисията по развитие ще се срещнат и ще направят писмото, което трябва да бъде изпратено до конференцията на президентите, за да може да бъде завършен процесът на изслушването на г-жа Желева. Аз искам да кажа, че има общо желание от големите политически сили в Европа Европейската комисия да стане работеща, колкото се може по-бързо, това означава на 26 януари. И никоя от големите групи в Европейския парламент не би искала да има такова забавяне, което някои смятат, че заради г-жа Желева може да се получи.

Водещ: Добре...

А. Ковачев: Затова аз съм оптимист, че ще се намери решение и ще може бързо да се завърши процесът на даването на зелена светлина за комисията.

Водещ: Добре, питам първо г-н Калфин, после и вие да отговорите, какво ще стане според вас оттук нататък, ще стане ли Желева еврокомисар или не? Г-н Калфин първо.

И. Калфин: Това тепърва предстои да се види. В комисията, Европейската комисия ще бъде гласувана анблок, заедно. Г-жа Желева е единственият кандидат за комисар, който след изслушването все още няма писмо, изпратено от комисията със становище по нейното представяне. Очевидно, че има огромен проблем с нея и ако аргументите са в това, че не е хубаво да се отлага комисията, ми се струва, че другият аргумент - 5 години напред тази комисия и този комисар ще носят представянето си, а оценката за него е абсолютно еднозначна, винаги когато се появят.

Водещ: Добре, ще стане ли, г-н Калфин, тя, или няма да стане?

И. Калфин: Тя може да... аз пак ви казвам, това е въпрос на един баланс между основните политически сили. В средата на изслушванията много ясно беше казано от 4 политически групи в Европейския парламент, че нейното изслушване е крайно незадоволително. А дали въпреки това тя ще бъде избрана, може и да бъде, аз не го изключвам, но пак казвам, че това ще бъде заради политически съображения, а не заради нейната компетентност.

Водещ: Ще бъде ли избрана според вас Желева, г-н Ковачев?

А. Ковачев: Първо, аз искам все пак да кажа на г-н Калфин, че това не беше едно обикновено изслушване. Това аз даже не бих го нарекъл изслушване, това беше един нечестен трибунал, бих казал, на много обвиняеми, с една обвиняема, фактически несправедливо обвинена в някакъв несъществуващ конфликт на интереси. Затова да се казва така ясно, че тя се е представила много лошо и това е оценката на всички, без да се взима под внимание обстановката, атмосферата, която беше създадена не само по време на изслушването, но 2 месеца преди изслушването в медийното пространство се разпространяваха най-различни слухове за нея, за мъжа й и т.н. Аз бих искал да помоля г-н Калфин да потвърди това, което сега ще кажа, че през една от срещите в Страсбург аз помолих всички мои колеги, евродепутати от България, да се въздържаме от антикампания срещу българската номинация. Защото дали харесваме, или не харесваме и даже дали мразим, или обичаме г-жа Желева, е едно, тя е българската номинация, това е друго. И се надявах, че няма да има такива активни действия срещу българската номинация. За съжаление това се случи. Аз тогава казах ще бъде много грозно. Грозното се случи във вторник. Искам да дам един пример от вчера, когато стана ясно, че ЕНП има намерение да направи един въпрос към словашката кандидатура за негово изказване преди няколко години, моята колежка от ЕНП, която е председател на словашката делегация в народната партия, се противопостави на това нещо много енергично вчера на бюрото на ЕНП и каза, че тя не е съгласна с такова нещо, въпреки че е колега от, социалдемократ, който е кандидатът за комисар от Словакия. Колежката от, Анна Заборска, която е от народната партия, много енергично го защити. И мисля, че... аз отидох после да я поздравя, мисля, че това е национална позиция.

Водещ: Г-н Ковачев, само да или не, по-скоро ще стане или по-скоро няма да стане според вас оттук нататък? Този въпрос и давам на г-н Калфин да отговори на това, което го попитахте. Само да или не, по-скоро ще стане или по-скоро няма да стане?

А. Ковачев: Аз мисля, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изчисти името на г-жа Желева. Смятам, че в понеделник, когато получим и позицията на правната комисия, това ще стане, и след това мисля, че пътят е открит г-жа Желева да стане комисар, разбира се.

Водещ: Г-н Калфин, правихте ли антикампания срещу... по-точно ще отречете ли, че правихте антикампания срещу Румяна Желева?

И. Калфин: Мисля, че даже при най-добро желание не можем да надценяваме
възможностите нито на социалистите, нито на социалисти и либерали в Европейския парламент да подскажат на цялата европейска, а и по-широко от Европа преса...

Водещ: Ама могат да опитат.

И. Калфин: ...еднозначно мнение на представянето на г-жа Желева. Просто
тя направи всички възможни грешки, които можеше да направи в това представяне. По отношение на...

Водещ: Ама не, опитахте ли поне, поне опитахте ли да ги насочите към това, че тя е слаб кандидат?

И. Калфин: Не, това колко силен кандидат е се видя на изслушването. Аз мисля, че въпросите не се задаваха, даже нямаше от българин зададени...

Водещ: Работихте ли срещу Желева, беше въпросът.

И. Калфин: Това, което беше представено преди това, беше нещо, което е реално, продължава да е реално и това е свързано с факта, че г-жа Желева е нарушила правилника на Народното събрание в продължение на 2 години и Закона за администрацията в продължение на 1 година. Това, което проверява г-н Барозу, е декларацията й, забележете, последната, която е за комисар. Тя никога не е поставяна под съмнение, още повече че той я пита и казва тя потвърди, че е вярно. Въпросът е на съвсем друго място и не може да се чака който и да било депутат, дали български или друг, че, знаейки, че има проблем, той умишлено ще го крие. А що се отнася до професионалните качества на г-жа Желева, те просто се проявиха. Те се проявиха и те няма как друг да ги представи, те бяха очевидни.

Водещ: Г-н Ковачев?

А. Ковачев: Да?

Водещ: Кажете какво мислите сега вие по това, което г-н Калфин каза.

А. Ковачев: Той каза много правилно за самото изслушване, но той не казва за преди това. Атмосферата, която беше създадена 2 месеца преди изслушването, с всички манипулации, които излизаха в медиите, опита се абсолютно всичко - от това, че има несъвместимост с поста на заместник-председател на Европейската народна партия и член на комисията, от това, че тя има най-различни видове декларации, които неправилно е попълнила, от това, че мъжът й работи в ЦКБ, която е банка на някакви групировки. Всичко, което можеше, се изговори за г-жа Желева, за да се създаде тази атмосфера.

Водещ: Г-н Ковачев, вие вярвате ли, че има зъл заговор срещу българския еврокомисар - зъл световен, европейски заговор, вярвате ли го това?

А. Ковачев: Не, аз не съм привърженик на големите конспирации и на големите заговори. Просто това си е един нашенски, балкански тип - не я харесваме, тя не ни е по наш стил, беше по-добре да остане някой друг на поста и затова нека да направим нещичко мръсничко. И просто това се свърши, без голяма... зъл, зла конспирация или заговор, международен и т.н., а просто подляхме вода.

Водещ: Г-н Калфин, защо не направихте това, което сегашното правителство направи за Ирина Бокова?

И. Калфин: Мисля, че съвсем... абсолютно няма как да се сравнят двата случая. Ирина Бокова се бореше за един пост, най-високия, който българин досега е заемал, в продължение на повече от 1 година. И както предишното правителство, така и настоящото продължи подкрепата й в последните седмици. При Ирина Бокова тези проблеми, които излязоха, с декларациите, които са факти между другото, на г-жа Желева, въобще ги нямаше. При Ирина Бокова нито един, никъде...

Водещ: Можеше да бъдат... изобретателни сме в хвърлянето на кал. Можеше да се измислят проблеми.

И. Калфин: Не, те не са измислени, те са реални тези. Никъде и нито един не каза, че г-жа Бокова не е компетентна. Така че аз не виждам как може да се прави разлика. Представянето на г-жа Желева изцяло се дължи на нейната възможност и компетентност. Тя се представи така, както се представи. В залата нямаше нито един български въпрос. Мнението, че представянето й е било катастрофално, е общо на всички анализатори.

Водещ: Г-н Ковачев, ще отречете ли това?

А. Ковачев: Аз пак ви казвам, не може да се гледа едностранно на това изслушване, защото то беше проведено в една наистина несправедлива обстановка. Имаше подготвени вече 20 камери, между другото средно на изслушване има по 2-3 камери, които от медиите са налице, а по времето на изслушването на г-жа Желева имаше над 20 камери. Значи предварително нещо се очакваше да стане. Няколко часа преди това БСП направи пресконференция, преди това, 1 час преди това излезе "Файненшъл таймс", германското издание, със също някаква информация за г-жа Желева.
Така че самото изслушване беше кулминацията на този доста голям
сценарий.

Водещ: Колко е дълбок българският казан в ада, г-н Калфин?

И. Калфин: Никога не съм бил там, честна дума.

Водещ: Добре.

А. Ковачев: Но е абсолютно сигурно, че той, няма ресорен дявол в този казан, а ресорният дявол е самият българин, който дърпа надолу.

Водещ: Ресорният дявол. Г-н Калфин, хайде да си говорим честно, вие как ще оправите Чад, Сомалия, Конго? Имате ли идея Конго как да го оправите?

И. Калфин: В какъв смисъл да го оправим, г-н Василев?

Водещ: В смисъл можете ли да излезете със справедлива платформа как
да се ликвидира един конфликт, с години наред бушуващ някъде по
света? Ей сега с магическа пръчка...

И. Калфин: Ако правите аналогия към въпросите към г-жа Желева...

Водещ: Да, правя аналогия.

И. Калфин: ...там не я питаха как ще реши конфликтите по света, а как ще подобри предоставянето на хуманитарна помощ. И там беше голямата трагедия, че не получиха нито един отговор.

Водещ: Добре, вие имате ли идея как могат да бъдат подобрени...

И. Калфин: Аз имам доста идеи, но ако се готвя специално за този пост, ще имам още повече идеи. Това, което мога да ви кажа, е, че идеите не могат да се изчерпват с това аз ще отида на място и ще обучавам примерно в Конго насилените жени, които са към 1 милион, в различни умения. Очевидно, че не това е европейската политика, която се очаква.

Водещ: Добре, Европейският парламент визионери ли търси? Визионери с идеи, които могат да объркат всичко, или хора, които, прагматици, които наистина ще отидат на място и ще свършат работа?

И. Калфин: Ама като отидат на място, какво ще направят? В смисъл ходенето на място е възможно, но оттам какво следва? Тогава, когато говорим за сериозни очаквания към Европейската комисия, първо, имаме Лисабонски договор, второ, имаме тежка криза в Европа. Очаква се комисията да бъде действително лидерска, комисия, която дава визии, която е активна, която е авторитетна, която прави Европа авторитетна и ефективна. Това означава кандидатите за комисари да бъдат такива, комисията да се състои от тях.

Водещ: Г-н Ковачев, продължавате ли да подкрепяте Румяна Желева и оттук нататък какво ще правите в тая насока?

А. Ковачев: Аз бих искал следното да кажа, комисарите са политически лица. Те са политическото лице на съответната генерална дирекция, в която работят изключително много експерти и професионалисти, които помагат в работата на всеки комисар. Евродепутатите в огромната си част очакват от европейските комисари да имат, първо, желание да работят в синхрон с Европейския парламент, да се отчитат пред Европейския парламент, да имат визия за развитието на собствения си ресор и за развитието на тази европейска политика, за която отговарят. И, разбира се, надали има някой, който очаква еврокомисарят или кандидатът за еврокомисар да има отговор на абсолютно всеки въпрос и да бъде задълбочен професионалист във всяка от областите. Изключително много са въпросите, от най-различно естество, затова нека да не бъдем изключително, как да кажа, големи съдници или, както се казва в библията, който е безгрешен, да вземе първия камък и да го хвърли. Аз съм оптимист, че за България, и най-важното е за България да има най-малко негатив. Това е основното за нас, мисля, че основното на всяко българско правителство, на всеки избран български както евродепутат или депутат в българското Народно събрание, за България да има най-малко негативни последици, а напротив, най-много предимства, за да можем най-накрая тези така желани европейски средства да влязат в нашето селско стопанство, инфраструктура, туризъм, околна среда и българите да се почувстват поне средно европейци в най-скоро време. Това е най-важното за нас - работеща комисия.

Водещ: Сега, понеже всеки момент ще изтече нашето трасе от Брюксел, ще ви помоля и двамата за един много кратък отговор. Явно в скандала всяка страна си избира по един акцент. Според едните Желева се е представила слабо, според другите била е срината от други българи. Възможно ли е някаква друга по-сложна истина и някакъв извод от всичко това? Ивайло Калфин.

И. Калфин: Истината е много проста, тя се видя в представянето на г-жа Желева. Всички искаме да видим комисари с визия. Не видяхме комисар с визия, видяхме комисар, който даже не знае къде са основните проблеми, по които трябва да работи.

Водещ: И Андрей Ковачев?

А. Ковачев: Пак казвам, аз съм оптимист. Мисля, че ще направим такива...
ще се вземат такива решения, които са най-добри за България, това мога да ви уверя. От наша страна ние работим в тази посока и с нашите колеги и приятели от Европейската народна партия, надявам се, с нашите партньори от другите партии в Европейския парламент и се надявам, разбира се, също и с нашите колеги евродепутати от България.

Водещ: Благодаря ви, г-н Ковачев, г-н Калфин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Несигурната политическа обстановка у нас пречи за справянето с кризисни ситуации, коментира Илияна Йотова
Несигурната политическа обстановка у нас пречи за справянето с кризисни ситуации, коментира Илияна Йотова
22:44, 17.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Школа за деца от Украйна отваря врати в София
Школа за деца от Украйна отваря врати в София
22:30, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Товарен влак дерайлира край Варна
Товарен влак дерайлира край Варна
22:27, 17.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Откриха 126 пакета с марихуана, метамфетамин и кокаин на яхта край Царево
Откриха 126 пакета с марихуана, метамфетамин и кокаин на яхта край Царево
22:12, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Код червено: Температурните рекорди и невижданите жеги продължават
Код червено: Температурните рекорди и невижданите жеги продължават
22:00, 17.07.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
21:55, 17.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си
Децата, държани под ключ от майка си, периодично я виждат след извеждането си
21:41, 17.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Колко струва повторното залесяване след пожарите?
Колко струва повторното залесяване след пожарите?
21:30, 17.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Главчев: 20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция за борбата с пожарите
Главчев: 20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция за борбата с пожарите
21:21, 17.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
На помощ срещу огнената стихия: Достатъчно подготвени ли са доброволците?
На помощ срещу огнената стихия: Достатъчно подготвени ли са доброволците?
21:11, 17.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спасител от Варна залови крадец на плажа
Спасител от Варна залови крадец на плажа
21:00, 17.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
ПП-ДБ се срещна с повечето партии - очертава ли се подкрепа за декларацията им?
ПП-ДБ се срещна с повечето партии - очертава ли се подкрепа за декларацията им?
20:45, 17.07.2024
Чете се за: 06:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Защо закриват болниците в малките градове
Защо закриват болниците в малките градове
Художникът Махалис Гарудис става на 70 години
Художникът Махалис Гарудис става на 70 години