НОВИНИ

Краят на една впечатляваща доминация

Станко Димов
от Станко Димов
15:09, 17.07.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Новак Джокович Уимбълдън
Снимка: X / Wimbledon
Слушай новината

Логичният край на една впечатляваща доминация. Така можем да оприличим победата на Карлос Алкарас над Новак Джокович във финала на Уимбълдън в неделя. Очакванията за двубоя бяха вдигнати до небесата, особено след миналогодишната драма между двамата на централния корт на „Ол Ингланд Клъб“, след която испанецът отне мечтата на Ноле за годишен Голям шлем и възможността да застигне Роджър Федерер по титли в турнира (8).

12 месеца по-късно Алкарас и Джокович ни поднесоха коренно различен двубой. Преливащ от самочувствие и технически умения, испанецът нанесе най-тежкото поражение на Ноле във финал от Големия шлем (заедно с това от Рафаел Надал на „Ролан Гарос“ 2020) и за втори път в последните 5 седмици вдигна над главата си трофей от Шлема. Алкарас даде ясен сигнал в каква посока ще духа вятърът в следващите години, в които, най-вероятно, ще гледаме ожесточено съперничество между него и Яник Синер. Но това е друга тема, за която тепърва ще се говори.

Да се върнем на Джокович. Сърбинът достигна до финала на Уимбълдън седмици, след като претърпя операция на коляното на десния крак. От една страна това беше мини чудо, от друга обаче трябва да отбележим изключително благосклонния за него жребий и фактът, че най-тежкият двубой на Ноле до финала – този срещу Де Минор на четвъртфиналите, изобщо не се състоя, след като австралиецът се отказа заради контузия.

На финала Джокович беше надигран по всички параграфи и логичното се случи.

Идва ли краят на доминацията на Джокович в Големия шлем ще разберем в следващите месеци, но сигналите за подобен сценарий са налице. Статистиката показва, че за първи път от 2005 г. насам Джокович ще започне август месец без нито една спечелена титла през сезона. Нещо повече – от началото на 2024 г. Джокович няма победа над тенисист от Топ 10. Нито една!

През януари на Australian Open Джокович беше тотално надигран от Синер на полуфиналите. Сега получи „от същото“ и от Алкарас на Уимбълдън. За Джокович в бъдеще ще става все по-трудно да победи някой от двамата, а какво остава, ако му се наложи да играе срещу тях в последователни срещи. Без значение от настилката.

Джокович засега запазва второто място в ранглистата, но поглед към статистиката и предстоящите турнири ясно показва, че до края на сезона тази задача пред сърбина ще бъде много трудна, дори невъзможна. Той има да защитава 5370 точки, срещу 3370 на Синер и „скромните“ 2170 на Алкарас. При тази форма на испанеца и италианеца, силното представяне на други тенисисти като Даниил Медведев и Саша Зверев, Джокович постепенно беше изтласкан от полпозишъна в стартовата решетка и много трудно ще се завърне там.

Не ме разбирайте погрешно. Няма да бъде сензация ако до края на кариерата си Джокович успее да вземе още титла-две от Шлема, където и без това държи рекорда за всички времена с 24. Това би било много трудно, но не и невъзможно. Тоталната доминация на сърбина обаче, с която властваше на корта през последните 15-ина години, приключи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради безводие обявиха частично бедствено положение в община Стралджа
Заради безводие обявиха частично бедствено положение в община Стралджа