НОВИНИ

Култът към Свети Георги

Няма по-популярен светец от Св. Георги. Той е почитан и от християните, но и от мюсюлманите, и от мирните земеделци и от воюващите армии.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:07, 06.05.2014
Чете се за: 01:45 мин.
У нас


Голямата слава на светеца ражда множество жития и легенди, сред които трудно личи истинската му история. Но е ясно, че от закрилник на земеделците, посевите и стадата, славата му на воин и победоносец е тази, която надделява и се разпространява на различни континенти. И започва от войните между Византия и арабите.

Горан Благоев, журналист от БНТ очно по времето на тези перманентни византийско-арабски сблъсъци Свети Георги от светец - покровител на земеделието, Свети Георги от локален светец става един светец, който води християнската армия срещу исляма. И което е още по-парадоксално е, че бидейки предводител на християнка армия, през 8 век арабите мюсюлмани точно под влиание на арабите християни възприемат култа към Св. Георги, като покровител на земеделието

Така в Арабския свят мюсюлмани и християни заедно почитат светеца под името Джорджис. Мюсюлманите у нас също празнуват на 6 май, празника се нарича Хъдърлез, при ромите - Адрелез.

Като Джирджис, Гиргис, Ел Худ, Ал Хадр или Ал хадир, ислямските жития на Св. Георги повтарят латинските версии, но изместени няколко века по-късно, във времето на Мохамед.

Мюсюлмани днес пазят и почитат родното място на светията. Роден в Кападокия, там, сред скалите в така наречената Църква със змея, е запазено едно от най-старите изображения на светеца. За палестинците 6 май също е голям празник и на места той се почита с християнското си име. Погребан в Лида, историческа Палестина, той се приема като местен герой, закрилник на дома. Култът към светеца на запад пък се разпространява благодарение на кръстоносците.

Горан Благоев, журналист от БНТ: Кръстоносците тръгвайки също срещу арабите няколко века по-късно след византийците, също възприемат този войнски култ на Свети Георги и той също за кръстоносците става предводител на кръстоносещата армия срещу полумесеца. Затова култът се разпространява изключително много и в Англия, и във Франция.

Освен на Англия, Св. Георги става закрилник и на други държави като Грузия и Етиопия. Той е покровител и на много градове като Генуа, Москва, на Русе също.

За славата му у нас, можем да съдим по това, че ротондата Свети Георги е построена само няколко десетилетия след мъченическата му смърт.

Горан Благоев, журналист от БНТ: Сказанието за Св Георги българина, разказва как български воини по времето на войните на цар Симеон срещу угрите - днешните унгарци, български воини се молят на св.Георги да ги закриля и той наистина по чудодеен начин ги закриля и ги спасява.

Приела Грегорианския календар, нашата църква би трябво да отбелязва Гергьовден на 23 април. И след 68-ма няколко години празникът наистина е бил тогава. Но бързо става ясно, че дата е проблемна.

Горан Благоев, журналист от БНТ: Много често празника попада в периода на великия пост. т.е. агънцата които се хапват на Гергьовден, някак си става грехота да се ядат по време на страстната седмица. Това, макар и по времето на атеизма, някак си не уйдисва за живота на църквата.

Затова църквата тихомълком премества Гергьовден на 6 май, единственият православен празник, който се чества по стария стил

Цялото интервю с журналиста от БНТ Горан Благоев прочетете тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо почитаме Свети Георги на 6 май
Защо почитаме Свети Георги на 6 май
Музеите отвориха врати за Гергьовден
Музеите отвориха врати за Гергьовден