Хлебопроизводителите във Варна могат да спрат работа, ако кризата с природния газ не се реши до 24 часа. Много от тях вече реорганизират производството си и започват да произвеждат само хляб. Те прогнозираха, че ако вместо газ се използват други горива, цената на хляба може да се повиши през следващите месеци.
Хлебопроизводителите във Варна могат да спрат работа, ако кризата с природния газ не се реши до 24 часа. Много от тях вече реорганизират производството си и започват да произвеждат само хляб. Те прогнозираха, че ако вместо газ се използват други горива, цената на хляба може да се повиши през следващите месеци.
От тази сутрин шестте големи производители на хляб във Варна не работят с природен газ и всеки се оправя както може. Някои спират отпуските на работниците, за да пуснат поточни линии на алтернативно гориво. Само така производството няма да спре.
Борис Ширванян, собственик на хранителен комбинат: "Засега не намалихме производството, но има вероятност това да се случи."
Всеки ден в града се консумират близо 200 хиляди хляба и сега спешно се търсят варианти работата да продължи.
Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите - Варна: "Тези, които могат да работят все още на ниско налягане, да оберат остатъчните количества природен газ и да работят още ден-два, максимум три."
Хлебарите заявиха, че производството може да премине на ток или нафта, което обаче ще доведе до скок в цената на хляба.
Борис Ширванян, собственик на хранителен комбинат: "Може и нафта, но това е по-скъпо, за това на ток."
Въпреки кризата с газа, хлебопроизводителите в морската столица увериха, че няма да оставят хората без хляб.
Правителството осигури близо 25 млн. лева за "Топъл обяд" до септември 2026 г.
Грижата за имигрантите и бедните - основен акцент в проповедта на папа Лъв XIV за Рождество Христово