НОВИНИ

"Ислямска държава" обезглави британски заложник

Поредното зверство на "Ислямска държава" предизвика възмущение и гняв.

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 04.10.2014
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Поредното зверство на "Ислямска държава" предизвика възмущение и гняв. Британският заложник Алан Хенинг беше обезглавен от радикланите ислямисти. Джихадистите заявяват, че убийството му е заради решението на британския парламент, Лондон да участва във въздушните удари срещу "Ислямска държава ". Великобритания, Съединените щати, Франция и Съветът за сигурност на ООН осъдиха престъплението. Джихадистите от "Ислямска държава" разпространиха видео с обезглавяването на британеца Алан Хенинг. 47-годишният шофьор на такси работеше като хуманитарен работник в Сирия и беше отвлечен миналия декември. Бруталното убийство на Хенниг показва варварството на тези терористи, каза британският премиер Дейвид Камерън. Това престъпление няма да остане ненаказано, реагира френският президент Франсоа Оланд, чиято страна също участва в ударите срещу "Ислямска държава". Ще продължим да работим за унищожаването на "Ислямска държава", заяви американският президент Барак Обама. Съветът за сигурност на ООН заклейми убийството със специална декларация.
Мария Кристина Персевал, посланик на Аржентина в ООН: "Съветът за сигурност на ООН остро осъжда подлото убийство на британския хуманитарен работник Алан Хенинг от "Ислямска държава ". Това престъпление е тъжно припомняне за нарастващата опасност за хуманитарния персонал в Сирия"
В записа на "Ислямска държава " е показан още един заложник - 26 годишният Питър Касиг. Той работи за непревителствена организация и беше отвлечен на първи октомври миналата година на път от Турция за Сирия. Смята се, че джихадистите държат в плен над 10 граждани на западни държави.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи от седмицата с Галя Крайчовска - 4 октомври
"Артщрихи от седмицата с Галя Крайчовска" - 4 октомври
Програмата на БНТ в деня на изборите
Програмата на БНТ в деня на изборите