НОВИНИ

Увеличава се броят на жертвите на труса в Италия (актуализирана)

Мощно земетресение със сила 6,2 по Рихтер удари тази нощ Централна Италия. Загиналите са 120 души. Под отломките все още има много затрупани хора. Неизвестна остава съдбата на поне 150 души. Земетресението превърна почти цяло градче в руини. Продължават вторичните трусове. Преди час беше регистрирано земетресение със сила 5 по Рихтер.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:39, 24.08.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Трусът удари в 3,36 местно време, на стотина километра североизточно от Рим. Епицентърът бил близо до град Норча. Дълбочината на труса била сравнително малка - на 10 километра. Най-засегнати са селищата Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто.

"Градът вече го няма", заяви кметът на Аматриче.

"Цялата стена падна върху отсрещната, но не ме удари. Падна много близо до мен. След това целия таван започна да се срутва над главата ми. Успях да се защитя с една възглавница, която намерих наблизо и за щастие, не пострадах сериозно", казва жителка на Аматриче.

В Акумоли загина цяло семейство - майка, баща и двете им деца. Този мъж оцелял по чудо.

"Къщата, в която бях, се срути. Бях между отломките около два часа и половина. На 65 години съм, но не съм виждал подобно нещо. Това е катастрофа. Видях тялото на един човек. Горкият, не е успял да спаси. Чух хора да викат, да молят за помощ", казва той.

След мощния трус, кошмарът за хората от Аматриче продължил.

"Излязохме навън, но беше много тъмно. Не виждахме нищо. Стисках съпругата си за ръка и вървяхме заедно... Усещах отломките под краката си.", казва жител на града.

"Настъпи момент, в който трябва да плачем, но трябва и да действаме", заяви италианският премиер Матео Ренци. Папа Франциск отмени седмичната си аудиенция и призова всички да се молят за жертвите на мощния трус.

ЕС изрази готовност да помогне на Италия. Центърът за спешна реакция на Европейската комисия следи внимателно ситуацията в Италия, заяви европейският комисар по управление на кризите Христос Стилианидис. Досега Италия е поискала от ЕК спътникови снимки, за да направи оценка на щетите, нанесени от земетресението, съобщи Стилианидис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разлюля Мианма
Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разлюля Мианма
Министерски съвет предложи бригаден генерал Цанко Стойков за командир на ВВС
Министерски съвет предложи бригаден генерал Цанко Стойков за командир на ВВС