Около 400 сорта грозде се отглеждат в базата на Аграрния университет в Пловдив. Специалисти обаче се опасяват, че има риск за съхранението на генофонда, защото от няколко години се отчита недостиг на средства необходими за поддържането му.
Ламбрин Топузлиев е ръководител на винарната към Аграрния университет до село Брестник. С гордост ни показва енотеката, която се намира на 13 метра под земята. В нея се съхраняват над 5000 бутилки с различни вина. През последните години обаче не достигат средства за съхранението на създадените вече сортове.
Ламбрин Топузлиев - ръководител на винарна към Аграрен университет – Пловдив
„Не се получават субсидии и с течение на времето този генофонд ще започне да се закрива, защото поддръжката е специфична за всеки сорт.“
Във винарната се произвеждат малки количества вина, предимно с цел да се развива експерименталната работа. Сега се правят експерименти с типично българския сорт мавруд.
Ламбрин Топузлиев - ръководител на винарна към Аграрен университет – Пловдив
„Пробите ще продължат поне още 2 години, тъй като, за да дадем краен резултат, трябва да имаме поне три реколти, от които да сме винифицирали от този мавруд.“
Когато експериментите дават положителни резултати, те стават достояние и на големите винопроизводители.