НОВИНИ

Мартин Димитров за АЕЦ "Белене"

В сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната комисия по енергетика и съпредседател на Синята коалиция, призова договора за Белене да не се подписва на всяка цена. Мартин Димитров призова премиерът Бойко Борисов да оповести публично доклада за злоупотреби в проекта за АЕЦ Белене, който вече е предаден на главния прокурор. България няма да строи на всяка цена Белене, потвърди  пред Денят започва енергийният експерт и депутат от ГЕРБ  Валентин Николов.

мартин димитров аец белене
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 30.11.2010
Чете се за: 11:44 мин.
У нас

В сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната комисия по енергетика и съпредседател на Синята коалиция, призова договора за Белене да не се подписва на всяка цена. Мартин Димитров призова премиерът Бойко Борисов да оповести публично доклада за злоупотреби в проекта за АЕЦ Белене, който вече е предаден на главния прокурор. България няма да строи на всяка цена Белене, потвърди пред Денят започва енергийният експерт и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Мартин Димитров:
- Преди да подпишат какъвто и да било договор аз искам обществото да е наясно до момента какви злоупотреби е имало. За мен белене е пресечна точка на политическата корупция в България и явно има много хора, които са зависими от този проект и заради това нещата няма да излязат наяве.

Водещ:
- Данеби подтекста на въпроса и на призива ви да е, че премиерът няма интерес да го направи публичен този доклад?

Мартин Димитров:
- Нямам представа по този въпрос. Не мога да ви отговоря в момента. Подозирам всички по проекта Белене - там подозренията ми обхващат целия политически спектър. Само че нека като го има доклада черно на бяло, със злоупотребите черно на бяло, излязоха специални разузнавателни средства, че в този доклад се виждат огромни злоупотреби. Хайде да го публикуват.

Водещ:
- Подозирате целия политически елит, че участва в злоупотреби по отношение на Белене?

Мартин Димитров:
- Подозирам много хора. Защото вижте, много ми е странен този консенсус. Един проект, за който цената е много висока, няма сигурен пазар, който е очевидно губещ, който не ни трябва за вътрешното производство на ток и въпреки това идва трето по ред правителство, което иска да го строи този проект - без ясна икономическа обосновка, без нищо.

Цялото интервю с Димитров, можете да видите във видеофафйла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ:
Продължаваме с лидера на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Добро утро.

Мартин Димитров:
Добро утро.

Водещ:
Здравейте, г-н Димитров. Поводът е един важен форум, посветен на енергетиката в Югоизточна Европа и на това дали е възможен регионален подход вместо национален. Къде е българският интерес, защото така се разбрахме, че ще говорим за българската изгода и за българския интерес. Преди да минем към тази тема се изкушавам да ви питам като политически лидер по тази световна тема, която заля интернет пространството и не само него, всички агенции говорят за това, което е било поръчано и което са вършили американските служби по цял свят, включително и в България, натоварени с данни да събират информация за бъдещия и за настоящия политически елит, включително стигаща до биометрични данни, до кредитни карти и т.н. Вас не ви ли смущава това, защото все пак сме партньор, не сме противник на Съединените щати?

М. Димитров:
За мен също е дразнещо, че е била събирана подобна информация. Но покрай това някои важни неща трябва да бъдат отбелязани, като на първо място, че отново е било правено разследване по темата, която СДС от доста отдавна поставя на общественото внимание, а именно, че "Белене" и руските енергийни проекти, особено "Белене", се превръща в сърцето на октопода в България. Защото там е пресечна точка на много сериозни интереси очевидно. Злоупотребите, както виждате, не се изваждат и не стават публични. Ето, има доклад, който е даден на българския премиер, който той го е дал на прокуратурата. Настоявам днес пред вас да го даде на медиите, да стане публичен. Българският премиер, както го е дал на главния прокурор, да го даде и на българските медии.

Водещ:
А защо не го прави той според вас? Защо няма, не се действа по този...

М. Димитров:
Призовавам го днес да го... Ами, след като осем месеца няма движение, явно няма да стане през прокуратура, затова хайде да го види обществото. Защото, преди да подпишат какъвто и да било договор, аз искам обществото да е наясно до момента какви злоупотреби е имало. Стана ясно, че има такъв доклад, даден е на премиера. Той защо си го държи, да го публикува.

Водещ:
Е, той, все пак прокуратурата е сезирал. Не е ли това мястото...

М. Димитров:
Чудесно.

Водещ:
... където трябва да се извърши проверка дали има престъпление, дали няма?

М. Димитров:
Чудесно. Заедно с това да го даде и на обществото. Защото, като нещо не се раздвижи осем месеца или една година, ясно, развитие няма да има. Затова ви казвам, че за мен "Белене" е пресечна точка на политическата корупция в България. Явно има много хора, които са зависими от този проект и затова нещата няма да излязат наяве.

Водещ:
Да не би подтекстът на въпроса ви и на призива ви е, че премиерът няма интерес да го направи публичен този доклад?

М. Димитров:
Нямам представа по този въпрос. Не мога да ви отговоря в момента...

Водещ:
Не го подозирате, не го подозирате.

М. Димитров:
А, подозирам всички по проекта "Белене".

Водещ:
Така ли?

М. Димитров:
Там подозренията ми са, обхващат целия политически спектър. Само че нека, като го има доклада черно на бяло, със злоупотребите черно на бяло, излязоха специални разузнавателни средства, че в този доклад било... се виждали огромни злоупотреби, хайде да го публикуваме.

Водещ:
Подозирате целия политически елит, че е участвал в злоупотреби по отношение на "Белене".

М. Димитров:
Подозирам много хора.

Водещ:
Много хора.

М. Димитров:
Защото, вижте, много ми е странен този консенсус. Един проект, за който цената е много висока, няма сигурен пазар, който е очевидно губещ, който не ни трябва за вътрешното производство на ток. Излиза НЕК преди два-три дена и казва, че този проект не е необходим на България за вътрешната консумация на ток, тоест няма да спрат тока, казва го човек от Националната електрическа компания...

Водещ:
Това към момента...

М. Димитров:
Няма, няма сигурни...

Водещ:
Това към момента все пак.

М. Димитров:
Не, не към момента. Това в развитие е така, в развитие е такава конюнктурата. И въпреки това идва трето поред правителство, което иска да го строи този проект без ясна икономическа обосновка, без нищо. Е, как да няма човек сериозни съмнения?

Водещ:
Тоест подозирате, че има сговор ли, как да го нарека, включително и сега управляващите...

М. Димитров:
Има нещо гнило...

Водещ:
Има нещо...

М. Димитров:
Има нещо гнило в "Белене". Още повече само преди няколко години представител на руската страна ясно каза, че България е троянският кон на Русия в Европейския съюз. Аз отказвам България да бъде троянски кон. И това трябва да...

Водещ:
Е, то това не беше...

М. Димитров:
Това трябва да престане.

Водещ:
Не беше признато от български политици и от българския елит.

М. Димитров:
Ама, след като беше казано, беше ли опровергано? Да сте чули вие президента Първанов, който реагира на всяка една реплика, да стане и да каже - не, не, това не е вярно? Да сте чули някой да каже тогава или премиерът тогава Станишев, да стане и да каже - това не е вярно? Някой да е реагирал? Не, чухте ли, чухте ли реакция? И мълчанието...

Водещ:
Аз сега лично не мога да си спомня в момента, но трябва ли да се реагира, защото все пак...

М. Димитров:
Ама не, вижте, мълчанието... Да, разбира се, мълчанието в тази ситуация е знак на съгласие. Мълчанието в живота е знак за съгласие. Да чухте реакция? Президентът Първанов, който по всяка една тема прави по четири изказвания, да сте чули по темата, че сме троянски тон на Русия, да е станал и да е казал, една думичка не е казал. Все едно не го е чул.

Водещ:
Излиза, че американската мисия у нас справедливо е натоварена със задачата да събира такива данни, така излиза.

М. Димитров:
Не, аз пак ви казвам, събирането на данни...

Водещ:
Защото оттам тръгнахме.

М. Димитров:
... мен лично ме дразни, защото никой не трябва да се меси в нашите вътрешни работи. Казвам ви го директно. Оттам нататък обаче... помните ли, че имаше един заместник-министър в миналото правителство, който каза, че е подписал договор с Русия, но не го е чел, защото така му били казали. Това помните ли го?

Водещ:
Имаше един епизод.

М. Димитров:
Той така каза, вика - не съм го чел аз, затова не ме питайте, но казаха ми да го подпиша и го подписах. Ами, това е, троянският кон действа така, троянският кон действа на принципа не чете и подписва. Затова сега, когато става въпрос за "Белене" и за "Южен поток" да не подписват нищо, преди да е ясна цялата икономическа обосновка, защото за мен тези проекти са губещи.

Водещ:
Това призовавате.

М. Димитров:
Да, призовавам това премиера.

Водещ:
Това призовавате кабинета, преговарящите...

М. Димитров:
Директно го призовавам и го призовавам по следния начин. Това е проект, който ще натовари поне две поколения напред с разходи. Той няма морално право да го подписва, без да са ясни всички разходи и приходи, без да е ясна цялата отговорност, защото той няма да управлява толкова дълго време, за да бъде в неговия мандат поемането на всички разходи. При това положение, след като натоварва бъдещите поколения, е необходима прозрачност, отчетност и като се видят злоупотребите, цялото обществено мнение към проекта "Белене" ще се промени и той ще бъде спрян.

Водещ:
Руските оценки са, че за 19 години ще се изплати тази централа, ако се построи.

М. Димитров:
Ами вижте, какво очаквате? Те искат да има... аз Русия ги разбирам, не разбирам действието на български политици. Русия иска да има атомна централа на всяка цена, те ще натискат докрай, сега са поканили сума ти български журналисти в Русия да показват колко е хубав проектът "Белене". Друго ме притеснява. Каквото се появи като информация в руската преса, след един месец става реалност. Там казаха: идват в София да подпишат "Южен поток", всичко ще е наред - подписаха. Сега пише руската преса - от началото на 2011 започват да строят "Белене"... Дано да не е вярно, защото един проект, в който са ясни само разходите, само какво ще плащаме, и то огромни разходи, дето не може да ги... никога не можем да ги покрием, не виждам защо трябва да бъде реализиран.

Водещ:
И друго нещо се чу от руската преса и от Кириенко, че те не смятат на всяка цена да построят централата, могат и да се откажат и да пренасочат реакторите в друга посока.

М. Димитров:
Това са тънкостите на дипломацията и на политическата игра. Русия на всяка цена ще настява за строителството на този проект, защото...

Водещ:
Смятате, че е блъф това?

М. Димитров:
Не, не, разбира се, че е блъф. Няма да се откажат и ще натискат да бъде построена централата при всякакви развития оттук нататък.

Водещ:
Добре де, ако успеем да изпилим цената, използвам един глагол, който премиерът преди време беше и той използвал, да стане по-ниска, да стане под 5 милиарда, каквито, така, желания имаше от наша страна, тогава няма ли да стане атрактивен, печеливш този проект? В смисъл там ли е заровено... в цената или в нещо друго?

М. Димитров:
Има ли смисъл да се строи нещо, за което няма сигурен пазар? Има ли смисъл да направиш нещо, което не знаеш утре на кого ще го продаваш този ток, има ли смисъл?

Водещ:
Ако се обвърже отсега с изкупуване на ток от някого.

М. Димитров:
Хайде да ги видим тези договори.

Водещ:
В регионален мащаб да се...

М. Димитров:
Защото, ето, много хубаво са го казали... представител на НЕК, шеф на дирекция го е казал много умно - дайте първо едни дългосрочни договори за изкупуване на тока от АЕЦ "Белене" и тогава да говорим за централата. В момента няма договор за един киловатчас, за нищо няма договор и даже и интерес няма. Единствено...

Водещ:
Според вас такава трябва да е последователността.

М. Димитров:
Единствено Сърбия говори за някакъв мъгляв интерес, но това е абсурдно. При положение че ти нямаш пазар за тази централа, защо я правиш?

Водещ:
Тоест такава трябва да бъде последователността, за да бъде изгодно - първо, сключване на договори, някой да се ангажира, че ще изкупува при определена цена...

М. Димитров:
Разбира се, разбира се. Няма, няма такъв желаещ, затова изпаднахме в абсурдната ситуация най-големият привърженик на проекта, който е президентът Първанов, това трябва да е ясно на всички, да каже, че щяло да има износ за Сирия, което, извинявайте, всеки, който разбира що-годе от енергетика, това са смешни неща. При такива разстояния загубите са огромни, това са невъзможни пазари. Но за да се говорят подобни неща, това означава, че на Балканите пазарът е много малък или изчерпан и няма пазар за "Белене", и затова започнаха да говорят вече наистина несериозни работи.

Водещ:
Срещнах едни числа от страна на експерти за цени, които евентуално централата би произвеждала електроенергия и това, което е в момента, цена от 5 евроцента на киловатчас, не е ли изгодно? В момента ток от въглищни централи струва 13 стотинки.

М. Димитров:
Сметката трябва да бъде направена по друг начин и много хубаво ми задавате въпроса. Знаете ли, те не смятат затварянето на реакторите, връзката с основната енергийна система, отработеното гориво какво го правим, къде отива. Като ги сложим всичките тези разходи, цената става друга.

Водещ:
Оскъпява се.

М. Димитров:
Сега ви давам много прост пример - за затварянето от първи до четвърти реактори на "Козлодуй" трябват по експертни оценки към 5 милиарда лева. От отчисления до момента са събрани 1 милиард лева, т.е. разликата от четири милиарда лева откъде може да дойде? Трябва да се вземе от бюджета, т.е. от вашия джоб, от моя джоб, от всички хора от джоба трябва да се вземе за закриването на от първи до четвърти блок на "Козлодуй". И тези разходи, като ги сложим в цената, знаете ли какво става с цената, става двойна, тройна и всичко се обърква, всичко става по-различно. Затова казваме така - не може да се подписват такива договори, без да се четат. Не може да се подписват такива договори, без да е ясно колко са разходите и колко са приходите. Защото разходите са ясни и са огромни, а приходите са имагинерни, няма ги, разбирате ли. Иначе те ви говорят едни такива фантастични истории, викат 5 цента, 3 цента. То като на битпазар са го обърнали. За тази цена, която говори българският министър на икономиката, енергетиката и туризма, той дал ли е обосновка, дал ли е един сериозен анализ? Вие виждали ли сте такова нещо? Аз не съм. Някой да е виждал? Малко е като на битпазар - всеки се появява някъде и казва една цена. То така и беше с "Южен поток. След подписването там на предварителния договор или как са го нарекли, казват 2 милиарда и половина долара на година печалба. И няма нито един от българската страна да стане и да каже - абе, това е абсурдно, това е смешно. То сега се оказа, че между 10 и 15 пъти по-малко. Което означава, че връща се този манталитет, който беше в тройната коалиция - да подписват договори и да не знаят какво са подписали. Както онзи зам.-министър, както уточнихме с вас, го питаха, абе, какво сте подписали, вика, не ме питайте, не ми се сърдете, аз не съм го чел, вика.

Водещ:
Вярно, че имаше...

М. Димитров:
Представете си, не, не. И сега е подобна, ситуацията с "Южен поток" за съжаление е подобна. Съобщават от руска страна 2.5 милиарда долара на година приходи от проекта и няма нито един, а там е цяла българска делегация, да стане и да каже, абе хора, как 2.5 милиарда долара, това е абсурдно. Няма един. И мина една седмица, докато министърът на икономиката и енергетиката сам имаше смелостта и излезе да каже човекът, вика - абе, няма да са милиарди, май ще са милиони, десет пъти по-малко, което... Не, ама това са абсурдни неща. Това означава, че няма един аналитичен център пет човека да направят три сметки. Или тези неща трябва да са публични, не може така, това е абсолютно несериозно.

Воедщ:
Ако обобщим тази тема, казвате, дори да се постигне намаляване на крайната цена, за която българската страна в момента явно, така разбирам, че много настоява, това е основен акцент при преговорите с руснаците, дори да се постигне под 5 милиарда не е това определящо дали ще бъде изгодна централата или не, трябва да е ясно дали ще се реализира енергията.

М. Димитров:
Няма пазар за този проект. Трябва да е ясен пазарът. Трябва да са ясни всички разходи. Ясен икономически анализ и трябва да... Държавата не трябва да даде нито един лев в този проект повече. Защото миналата седмица Станишев дойде в парламента и каза, че той не бил оставил нито един необезпечен договор. Това беше основната му теза, което е от смешно до трагично. Ами, АЕЦ "Белене" какво е? Дадени 2 милиарда лева до момента, а трябват между 10 и 20 милиарда лева. Не е ясно точно къде, но по-скоро 20 милиарда.

Водещ:
Добре, какво да правим с този... Разбирам ви, ама...

М. Димитров:
Това е огромен необезпечен договор. Не, защото той обясняваше, че нали не бил оставил необезпечени договори.

Водещ:
Разбирам ви, г-н Димитров, ама ето влизаме в една тема, която... какво да се прави, дадени са едни пари, оттук нататък какво да се прави - да се спре този проект, да се замрази, да се ликвидира или какво? Гьолът да остане развъдник за шарани ли, какво?

М. Димитров:
Вижте колко е просто, вие ще ме разберете веднага, вижте колко е просто. Ако рискът е да загубим 2 милиарда лева, по-добре да загубим тях, вместо да загубим 20. Тоест да минимизираме загубите. И другото нещо. Да бъде извадена цялата картина на разходите и на злоупотребите, премиерът да публикува доклада. Ето, да дойде при вас, или където другаде си хареса да дойде, да го покаже този доклад, да го даде на медиите, да видим злоупотребите. Знаете ли защо не ги вадят тези неща? Не ги вадят, защото цялата подкрепа към проекта ще изчезне. Хората, като видят как се е харчило до момента, което показва, че този проект е измислен за това, измислен за такива неща, цялата подкрепа за "Белене"... Има обществена подкрепа за съжаление все още за този проект. В момента, в който хората ги видят тези неща, всичко ще изчезне.

Водещ:
От думите ви разбирам, че според вас премиерът няма интерес от публичност и от това да излезе...

М. Димитров:
Не знам какви са му мотивите. Не знам какви са му мотивите...

Водещ:
Така излиза, защото казвате, че...

М. Димитров:
... не знам какви са му мотивите, но го призовавам. Премиерът, който обича да изнася всичко пред медиите, той говори за прозрачност, идва при вас, изважда доклада и го дава.

Водещ:
Ще го търсим и ще го питаме включително и по тази тема. Добре, ако се върнем към конференцията, понеже говорим за това кое е по-изгодно за България. Наистина кое е по-изгодно в енергийната сфера - да има национална политика или регионална, за цялата Югоизточна Европа. Това ще намали ли зависимостта от един и същ източник, ще увеличи ли диверсификацията?

М. Димитров:
Разбира се, че трябва да има национална политика. Следващото е европейска, общоевропейска енергийна политика. Много настояваме за обща европейска енергийна политика. И Европейският съюз трябва да се превърна в двигателя на "Набуко". Няма кой да свърши тази работа извън Европейската комисия, Европейския съюз и да се стигне до либерализация. Защото какво става с "Южен поток"? "Южен поток" се строи по начин, по който да може да бъде използван само от Русия, да не може да има трети лица, които да ползват тръбите. Интересът на България е да можем да купуваме от различни източници, т.е. никой да не може да ни спре кранчето, никой да не може да ограничи достъпа до България. Което означава - интерконекторните връзки, т.е. връзките с Румъния, Гърция да бъдат направени по най-бързия начин, за които има европейско финансиране. След това, да се работи по проекта "Набуко" като общоевропейски проект, който ще донесе газ до България, който не идва от Русия, идва от алтернативни източници, т.е. да имаме избор. В зависимост От цената и условията да можем да купуваме от различни доставчици.

Водещ:
Добре, последно да ви питам, защото знам, че имате ангажименти към този форум и затова не искам да ви задържам повече, да ви питам: след като Русия толкова много държи на тази централа, това и вие го казахте преди малко, с оглед на това да си рекламира реакторите, да стане ясно, че страна от Европейския съюз има такава централа, след като толкова много държи, а пък ние си гледаме нашите интереси - гледаме изгодата на България, така се разбрахме, че ще говорим с вас при всички ваши участия, не можем ли да, така, грубо казано, да изтъргуваме този руски интерес. Добре, те искат да построят това нещо, ние пък да вземе нещо в замяна, не знам, цена на газа, нещо друго. Допустимо ли е това?

М. Димитров:
Ако ще трябва да плащате, г-н Маринов, ако ще трябва да плащате 20 милиарда лева за нещо, което няма пазар, то по дефиниция сделката е губеща. В смисъл какво да търгувате? По дефиниция сделката е губеща.

Водещ:
Няма какво да се изтъргува, казвате.

М. Димитров:
По дефиниция сделката е губеща. Просто губещи сделки правят само хора, които не защитават националния интерес. Като онзи, пак ви връщам на онзи заместник-министър, дето вика, че не е чел, пък подписва. Само хора, които се интересуват от други неща, а от не от националния интерес на България, сключват губещи сделки.

Водещ:
Казвате няма такава изгода, която България би могла да постигне, ако приеме построяването на тази централа.

М. Димитров:
Няма такава изгода.

Водещ:
Добре, много ви благодаря. Благодаря ви за участието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

При опит за дрифт: Шофьор счупи светофар на главен булевард в Монтана (СНИМКИ/ВИДЕО)
При опит за дрифт: Шофьор счупи светофар на главен булевард в Монтана (СНИМКИ/ВИДЕО)
22:30, 02.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Професия пожарникар: Какви са рисковете и предизвикателствата в критичните ситуации?
Професия пожарникар: Какви са рисковете и предизвикателствата в критичните ситуации?
22:24, 02.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Oткриха убита кафява мечка в Национален парк "Централен Балкан"
Oткриха убита кафява мечка в Национален парк "Централен Балкан"
21:49, 02.09.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора
Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора
21:09, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
20:43, 02.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
20:36, 02.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?
Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?
20:07, 02.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Къде е Доган? Спекулации около местонахождението му
Къде е Доган? Спекулации около местонахождението му
19:24, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Почина писателят Иван Тренев
Почина писателят Иван Тренев
19:09, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
19:00, 02.09.2024
Чете се за: 08:37 мин.
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
18:51, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
18:46, 02.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Продължава спасителната операция край Емине
Продължава спасителната операция край Емине
Ръководството на БАН срещу проектозакона
Ръководството на БАН срещу проектозакона