НОВИНИ

Президентът иска референдум за изборните правила (ОБЗОР)

Държавният глава ще упражни конституционното си право и ще инициира референдум за промяна в изборното законодателство.

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 19.03.2015
Чете се за: 03:28 мин.
У нас
Държавният глава ще упражни конституционното си право и ще инициира референдум за промяна в изборното законодателство. Това стана ясно по време на обръщение на президента Росен Плевнелиев в Народното събрание, което той направи след края на месеца на политическите консултации. Референдумът за промяна на изборните правила ще ангажира хората и ще направи политическите решения далеч по-легитимни, смята президентът. Той посочи, че така законовите норми ще бъдат скрепени не само с волята на управляващите, но и на народа.
Росен Плевнелиев, Президент на Република България: "Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация. Целта на референдума е да се укрепи многопартийната система, като се съхрани интересът на партиите като носител на парламентарната демокрация. Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани. Има съгласие националният референдум да се проведе заедно с предстоящите местни избори".
Плевнелиев поиска обединение около 4 цели, които да мотивират политиците и администрацията до поемането на европейското председателство от България. Това са членство в Шенген, влизане в преходния валутен механизъм ERM II, влизане в Единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз и задействане на Европейския енергиен съюз в България:
"Осъществяването на тези цели ще създаде качествено нова среда, ще повдигне самочувствието и амбициите на българите, да изковем своето достойно място в семейството на европейските народи".
Според президента, консултациите с партиите са показали, че има потенциал за съгласие по приоритетите за страната:
"Българският народ не очаква от политиците чудеса, очаква посветеност и работа в правилната посока. Така ще дойдат и резултатите. 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие". Икономиката е в основата на решението на всеки от проблемите, с които се сблъскваме. Големият проблем вече седма година са ниските инвестиции и растеж. За да дойдат инвеститорите обаче, а не олигарсите, трябва правна сигурност и работещи регулатори.
Държавният глава посочи като ключови за хората реформите в правосъдната система. Заяви, че те не могат да бъдат отлагани повече, защото народът няма да прости, ако безобразията продължават да се замитат, както досега: "Народът е жаден за справедливост. Когато не я получава, попада в клопката на безперспективността и популизма. По крещящи престъпления като Възродителния процес, фалита на банките от 1997 г., аферата САПАРД, аферата КТБ, няма нито един наказан и нито един върнат лев до момента". Президентът припомни, че с партиите са обсъждали необходимостта от конституционни промени, които да позволят по-качествена реформа в правосъдието: "Няма съмнение, че Конституцията, като всеки един нормативен акт, може да бъде променяна, но е важно да проведем цялостен и задълбочен анализ. Уверен съм, обаче, че дотогава нямаме нито времето, нито правото да чакаме. Има много добри идеи, които могат да се реализират и без конституционна промяна. Конституцията не е пречка пред магистратите да правораздават по съвест и по закон". Плевнелиев отбеляза, че има широко политическо съгласие за решаване на проблемите в сектор Енергетика, които са се превърнали в сериозен риск през социалната стабилност и националната сигурност: "Не е толкова важно, колко газ транспортираме, а каква цена плащат българските фирми и домакинства. България е с най-високата цена на газа от десетилетия. Енергийната ефективност вече се превръща в национален приоритет. Сигурен съм, че осъществяването на приетия мащабен план за енергийна ефективност и саниране на българските жилища, ще осигури на милиони българи и на икономиката много по-големи и видими ползи отколкото всеки един от проектите на големия шлем". Президентът очерта като важни и реформите в сигурността, здравеопазването, пенсионната система, образованието, администрацията. Плевнелиев се надява 2015-а да е рекордна по усвояване на евросредства. Поиска приемане на закон за еврофондовете и нов закон за обществените поръчки, който да доведе до масово използване на електронни поръчки. Плевнелиев отбеляза също, че променената среда за сигурност поставя по нов начин въпроса за капацитета на въоръжените сили. И че въпреки финансовите трудности, сигурността няма цена и армията има нужда от достоен бюджет. За конфликта в Украйна, президентът отново подчерта, че единственото решение е пътят на дипломацията. Обръщението на президента предизвика и множество коментари.
Бойко Борисов, министър-председател: "България има един изключително добър, достоен, прекрасен президент. Само това мога да кажа, защото иначе би било се възприело като намеса или оценка. Радвам се, че имаме такъв президент, защото в областта на външната политика, на евроатлантическата ориентация, в тези сфери много си помагаме на форумите, на които ходи той или аз, сиреч особено във външната политика имаме изключително добър синхрон".
И в парламента коментираха речта на Президента.
Михаил Миков, председател на БСП: Пряката демокрация е важна, но употребата на пряката демокрация за реализация на индивидуални или групови политически цели я обезсмисля. Това предлага днес президентът, заблуждавайки, че при него  е постигнат консенсус за провеждане на референдум заедно с местните избори. Такъв консенсус, такова съгласие поне от страна на БСП-Лява България- няма
Лютви Местан, председател на ДПС: По му отиваше на г-н Президента да издигне високо глас срещу езика на омразата. Президентът мълчи по тази тема. Премълча я, за съжаление, и днес.  
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Теми като реформи в образованието, теми като реформи в енергетиката, теми като реформи в съдебната система, в сектор "Сигурност" - аз смятам, че като цяло ние постигаме обществен и политически консенсус и смятам, че тук трябва действително да се придържаме към този конструктивен диалог, който да дава възможност да решаваме проблеми, а не да задълбочаваме проблемите, които наблюдавахме в 420то НС.  
Мариана Тодорова, депутат от АБВ: Ние оценяваме положително факта, че Президентът акцентира върху политическата стабилност, консенсуса и провеждането на реформите през 2015 година 
Светлин Танчев, съпредседател на ПГ на БДЦ: Безспорно, смятам че трябваше по-сериозно да се ангажира и така да подчертае волята за реформи и то - в повече конкретност, не само ... така, в пожелание и писане на стратегии.
Вили Лилков, депутат от Реформаторския блок: Напълно съм съгласен, че в основата на всичко, което той пожела да се случи в страната, стоят реформите. 
Борис Ячев, депутат от Патриотичния фронт: На първо място, ние не сме удовлетворени от състоянието на реформата в съдебната система.
Волен Сидеров, председател на ПГ на Атака: Оценявам този загубен половин час парламентарно време като една от най-големите подигравки с парламента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
07:17, 17.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Почитаме Света Марина
Почитаме Света Марина
07:00, 17.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
В пощенските станции да се обменят левове в евро ще обсъди Министерският съвет
В пощенските станции да се обменят левове в евро ще обсъди Министерският съвет
06:42, 17.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Темата с пожарите в страната влиза за обсъждане и в Народното събрание
Темата с пожарите в страната влиза за обсъждане и в Народното събрание
06:23, 17.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната
Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната
06:06, 17.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Днес ще бъде екстремно горещо в цялата страна
Днес ще бъде екстремно горещо в цялата страна
05:55, 17.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Ремонт на ремонта? Пропадна част от асфалта на бул. "Патриарх Евтимий" в София
Ремонт на ремонта? Пропадна част от асфалта на бул. "Патриарх Евтимий" в София
22:45, 16.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Вятърът отново разпали пожара край село Константиново
Вятърът отново разпали пожара край село Константиново
22:22, 16.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Пожарът от Отец Паисиево продължава навътре в Средна гора
Пожарът от Отец Паисиево продължава навътре в Средна гора
22:06, 16.07.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Общинари от ГЕРБ в София поискаха две оставки - не били допуснати до завода за боклук
Общинари от ГЕРБ в София поискаха две оставки - не били допуснати до завода за боклук
21:53, 16.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
"Референдум": 60% смятат, че няма да има правителство и е по-добре да отидем на нови избори
"Референдум": 60% смятат, че няма да има правителство и е по-добре да отидем на нови избори
21:38, 16.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Европейският парламент си избра 14 заместник-председатели
Европейският парламент си избра 14 заместник-председатели
21:17, 16.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Продължава стачката на пилотите на Луфтханза
Продължава стачката на пилотите на Луфтханза
42-годишен мъж от днес е с ново сърце
42-годишен мъж от днес е с ново сърце