НОВИНИ

Мехмед Дикме: ДПС е в изолация

Мехмед Дикме споделя мнението, че ДПС е в изолация.

мехмед дикме дпс изолация
bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 14.01.2011
Чете се за: 05:46 мин.
У нас

Мехмед Дикме споделя мнението, че ДПС е в изолация.

ДПС изцяло се е капсулирало и се е изолирало и отдавна е престанало да съществува като политически субект, представляващ интересите на електората си, заяви той.

Мехмед Дикме не допуска, че Касим Дал има лидерски амбиции. В момента лично аз се съмнявам, че това са били неговите амбиции. Мисля, че нервите не са му издържали, каза Дикме.

Той обясни, че е нужна смяна на ръководството на партията.

ДПС има своя принос за развитието на България, за демократизацията на България, има и своето бъдеще, но за да бъде партията, която е желана за коалиционен партньор, е необходимо да си отиде цялото ръководство, каза Мехмед Дикме.

Пълен текст на разговора с Мехмед Дикме:

Водещ: Но сега се надявам, че вече на телефона ни очаква г-н Мехмед Дикме. Г-н Дикме, добро утро. Дали ме чувате?

Мехмед Дикме: Добро утро. Добро утро и на всички зрители.

Водещ: Благодаря ви, благодаря ви, че приехте поканата ни. Разбирате за какво ще говорим. Мисля, че всички се досещат. Преди два дни г-н Касим Дал пое по един път, по който вие поехте още септември 2007 г., пътят на разделяне с ДПС и лично с лидера Ахмед Доган. Почвам да ви питам директно за следното. Вчера вие за националното радио заявихте, че не очаквате никакви съществени последици от решението, което взе г-н Дал, т. е. никакво разцепление в ДПС няма да има, няма да има и реформа. И все пак стана ясно междувременно, че са завалели реакции и декларации от различни структури в страната, едните подкрепят Касим Дал, а другите всъщност са срещу него. Някои искат оставката на Ахмед Доган. Не са ли все пак това знаци за започващо някакво разслоение?

М. Дикме: Не, това е съвсем нормална реакция. За голямо съжаление това, което аз го говоря от 4-5 години, Касим Дал го потвърждава наново и преди 2 дни, че ДПС изцяло се е капсулирало и се е изолирало и отдавна е престанало да съществува като политически субект, представляващ интересите на електората си. Единственото, което, явно, което го интересува, това е една определена клика, която е около лидера, която между другото е обградила отвсякъде лидера и не дава възможност и на други хора да се доближат до него и да му дадат информация, въобще да има по-добра комуникация с електората. Това, че ги интересува единствено тяхното бъдеще, а не бъдещето на партията.

Водещ: Страхува ли се според вас по някакъв начин Ахмед Доган от Касим Дал и от нещата, които той знае за неговото минало, а и за по-близкото минало на организацията, говоря за ДПС, и в крайна сметка съгласен ли сте с тезата, че Ахмед Доган успя да се справи и с опозицията в лицето на Касим Дал?

М. Дикме: Въобще не знам, никой не е свещена крава. Защо да не може да се говори и срещу слабости на даден човек? Когато човек работи, както има позитиви, така има и негативи, както има и слаби страни, допуска и грешки и не знам защо някой трябва да се обижда на това, че друг примерно посочва грешките. Напротив, един демократичен човек би трябвало да се съобразява с тези неща, би трябвало да ги приема нормално и да търси начин да ги коригира. Така че не виждам някой по този начин да се притеснява за това.

Колкото до това дали Касим Дал е искал да става председател, разбира се, че ще има много коментари. В момента лично аз се съмнявам, че това са били неговите амбиции. Мисля, че нервите не са му издържали, както и на мен, както и на много хора, и в един момент, когато човек е дал много от себе си за създаването на тази партия и я чувства изключително близка и скъпа, и когато вижда как всичко се руши, и в един определен момент му писва от всичко, излиза и казва истината, защото около Доган един човек не остана, който да е дал нещо от себе си за партията, нито един. Напротив, вижте Лютви Местан до 1994 г. къде беше, той работеше срещу партията. Искаше да бъде закрита партията, да бъде забранена партията. Днеска кой е той... ще определя, та нима той има по-голям принос от Касим Дал. Ами кой е Камен Костадинов, че ще има по-голям принос от г-н Дал? Така че не са хората, които ще дават оценка на г-н Дал. Разбира се, в никакъв случай не го защитавам, защото къде беше през тези години, за да даде и той своя принос да спрем това нещо да се случи, преди 6, 7, 8 години, когато тези неща вече бяха публични и явни.

Водещ: Да, дори и...

М. дикме: Точно тогава трябваше да почнем да се противопоставяме на тези хора, които в момента узурпираха самата партия. Но за голямо съжаление реформите едва ли ще се случат, защото в момента вече има една много силна взаимозависимост между този кръг от хора, които са около председателя на партията, и самия председател. Така че лично аз се съмнявам, че ще има някакви дебати. Ще има една мимикрия на дебат във вторник по всяка вероятност, която... просто да се измият очите на някои хора, след което всичко ще бъде забравено. И мисля, че това е последният мохикан в партията, говоря от старата генерация, който прави нещо за това да се реформира самата партия. А ДПС има своя принос за развитието на България, за демократизацията на България, има и своето бъдеще, но представителите на ДПС, за да бъдат...

Водещ: Да.

М. Дикме: ... във властта, ДПС, за да бъде партията, която е желана за коалиционен партньор, е необходимо да си отиде цялото ръководство, не само да си отиде ръководството, необходимо е да се промени коренно политиката на партията.

Водещ: Иначе тя ще остане, както казахте и вчера, абсолютно изолирана и никой няма от другите политически субекти, за да използвам израз, който обича и г-н Доган много, да подава вече ръка на ДПС, така ли?

М. Дикме: Ами вижте, колкото и да се правят на интересни, тя... в любовта, първо, има двама души, и второто, и двама души трябва да се вземат. А това, че ДПС, нали, в момента иска да бъде обичана, това не значи, че има кой да я обича. Това, че се предлага, виждаме, че нито ГЕРБ, нито от дясното, нито една политическа формация не проявява никакви индикации за това, че желае да говори с това ръководство на партията. Така че и в обозримо бъдеще, и в близките 3, 4, 5 години с това ръководство аз не виждам някой да иска да разговаря с тях. За голямо съжаление негативът на българските политически партии, на българското общество, който е изграден върху лидера на партията, се превърна в негатив върху самата партия, а в момента полека-лека започва да се превръща и в негатив върху електората на партията. Така че изолацията, която аз още преди 2.5 - 3 години я предрекох, вече е факт. И единственият начин да се излезе оттук нататък е да се реформира с нова политика, с нови лица и тогава вече мисля, че другите политически партии могат да имат доверие в партията. А партията наистина може би в момента е една от най-стабилните партии в България, с най-силното и постоянно...

Водещ: Господине

М. Дикме: ... най-силната и постоянна подкрепа като електорат.

Водещ: Г-н Дикме, чувате ме, нали?

М. Дикме: Да, разбира се.

Водещ: Да ви върна малко към началото. Не очаквате нищо съществено, казахте, ще бъде симулиране един дебат на изслушването във вторник на централното оперативно бюро. И все пак излезе информация, че Ахмед Доган самият е казал, че не трябва да бъде изключван Касим Дал. Ако тази информация е вярна, това по-скоро някаква, така, симулация пак политическа ли е, или се страхува все пак г-н Доган, че Касим Дал може да отвърне на удара с компрометираща информация?

М. Дикме: Не, аз мисля, че в достатъчна степен познавам и двамата. Аз мисля, че даже председателят може даже дори да не му приеме и оставката.

Водеща: Оставката.

М. Дикме: Да. Със сигурност няма да бъде изключен, защото това няма да бъде... Ако бъде изключен, той ще бъде направен герой.

Водещ: Точно така. Исках да ви попитам и това, знаем, че авторитетът на г-н Касим Дал сред избирателите на ДПС е доста голям. Той, така, минава за човека, и с голяма доза основание, който е сред хората, който общува с тях, а не е някъде във висините.

М. Дикме: Вижте, според мен ще бъде предприето следното нещо - ще бъде оставен да бъде изслушан, за да се покаже: вижте, ние сме демократична партия, даваме възможност и другите хора да се изявят, нали, да си кажат мнението и т.н, да ни критикуват в един момент, приемаме критики. Т.е. това ще бъде казано на вас, а от следващия ден, бъдете сигурни, че този, който познава Касим Дал, ще съжалява за това, че го познава, и той ще бъде в такава изолация като член на ДПС, че просто ще се чуди какво да прави и в парламента, и сред колегите си.

Водещ: Да, добре. Да ви попитам накрая, много кратко ще ви помоля да ми отговорите, за един вариант, който е хипотетичен и който може би ще ви се стори фантастичен. И все пак не беше никак отдавна, когато турският министър-председател Реджеб Тайип Ердоган не се срещна с лидера на ДПС Ахмед Доган, но разговаря около час и половина с Касим Дал. Няма как да не си помислим, че това може да бъде знак за припознаване на г-н Дал от страна на политически много влиятелни фигури в Турция като истинския нов защитник или, така, презентатор на интересите на мюсюлманската общност в България. Фантастично ли е това?

М. Дикме: Да, при всички случаи. Аз мисля, че, разбира се, вие, журналистите, търсите в контекста на това...

Водещ: Благодаря ви, че ни разбирате.

М. Дикме: ... на тази случка, търсите някаква сензация. Мисля, че е нормално един министър-председател на една държава, когато идва в България, да не се среща с конкретен лидер на политическа формация. Ако е имало среща, би трябвало да е имал среща с представителите най-малко на всички парламентарно представени партии, на техните лидери, защото не би се възприемало добре, това е, разбира се, мое лично мнение, ако се срещне само с конкретни лидери.

Водещ: Да, разбрах ви, пък и тогава Касим Дал все пак беше и председател на тази комисия или как, извинявайте, как се води всъщност, на организацията за сътрудничество между Турция, за групата. Благодаря ви за...

М. Дикме: Да, вижте, когато човек иска да се среща, има толкова възможности за формални и неформални срещи, така че не трябва да се търси някаква сензация и нещо, което е като знак от всичкото това, което се е случило. Мисля, че това е нещо нормално в политиката и това е практиката.

Водещ: Аз много ви благодаря за това включване, а и за искреността, така, която пролича от вашите отговори. Желая ви всичко най-добро, г-н Дикме.

М. Дикме: Успех ден, всичко хубаво.

Водещ: Мерси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:08, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
16:02, 27.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
15:40, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
7746
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Протест пред ИСУЛ
Протест пред ИСУЛ
Японското правителство подаде оставка
Японското правителство подаде оставка