НОВИНИ

Около 18 000 души годишно умират у нас заради мръсен въздух

Смъртните случаи заради заболявания на белите дробове вследствие на замърсения въздух се увеличават, показват изследвания на специалисти по белодробни болести. С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение.

Мина Петрова
от Мина Петрова
12:21, 02.02.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда, Видин е един от най-замърсените градове в страната.

д-р Иво Илиев, пулмолог: Градът е разположен ниско над морското равнище - около 36 метра. Същевременно има отопление изцяло на твърдо гориво, стар е автомобилният парк на града, който се ползва и всичко това води до една висока концентрация на фини прахови частици, а от там и до чести белодробни заболявания.


"Отразява се зле на здравето. Миризмата, и дихателните пътища, засяга и всичко", "При тия коли как няма да е замърсен. Един с нафта, друг с газ, трети бензин.“, негодуват граждани на Видин.

Изключително замърсен е въздухът и в Пловдив, който за поредна година е един от градовете у нас с най-висока концентрация на фини прахови частици.

доц. Шилев: Проблемът в последния месец е, че в Пловдив метеорологичните условия действат като похлупак, което не позволява разсейвнето им. Друг проблем е ясно изразената сезонност на повишението на фините прахови частици и техните стойности, което означава, че проблемът е от отоплението на твърдо говиро.

В България, всеки ден 50 души умират заради замърсения въздух.

д-р София Ангелова: Правим около 22 000 вдишвания на денонощие. И през него преминават 9 000 м3 въздух. Представете си, че този въздух, който обработва нашия бял дроб е пълен с токсични вещества, които ние вдишваме ежедневно.

Сред най-уязвими към заболявания, в следствие на замърсен въздух, са пушачи и деца. Доктори съветват при кашлица да отидем задължително на преглед и да вземаме нужните мерки, за да се предпазим.

д-р София Ангелова: Слагайте шалове. Маската, у нас не е прието маски да се носят. Но дори да се сложи маска, когато вдишвате през маската, върху нея полепват от токсичните вещества. Така че тези маски, ако ги носите, трябва или много често да ги сменяте, или изобщо да не ги носите. Но за времето от прехождане от дома до работата е хубаво да се използват плътни шалове.

Също така е препоръчително да приемаме натурални антиоксиданти като плодове и зеленчуци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КТ Подкрепа иска президентът да наложи вето върху закона за концесиите
КТ "Подкрепа" иска президентът да наложи вето върху закона за концесиите
Свидетел на пожара в тютюневите складове: Палежът е умишлен
Свидетел на пожара в тютюневите складове: Палежът е умишлен