НОВИНИ

Кандидатите на ГЕРБ за президент ясни през юли

В студиото на „Денят започва" депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова съобщи, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще стане ясна през юли. Тя коментира, че в правителство няма хаос, а спорове, които се изясняват чрез диалог.

кандидатите герб президент ясни юли
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 11.04.2011
Чете се за: 11:45 мин.
У нас

В студиото на „Денят започва" депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова съобщи, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще стане ясна през юли. Тя коментира, че в правителство няма хаос, а спорове, които се изясняват чрез диалог.

Искра Фидосова - депутат от ГЕРБ, председател на правната комисия в НС:
- Мисля, че всички вие само се убедихте и вчера след срещата, която се проведе между премира Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, министър Трайков, че нито има хаос, нито има някакъв проблем и аз нямам никакви притеснения по отношение на кабинета. Самите ние и в парламента, и в Министерски съвет, и колегите министри по много теми представяме различни мнения, становища, позиции. Ние се подготвяме за предстоящите избори независимо от това какво правят другите формации, гледаме си нашата работа, градим си нашата къщичка. Имаме достатъчно добри кандидатури, наистина разглеждаме няколко варианта като кандидати за президент, имаме поне трима кандидати за президент, съответно имаме вариант и за вицепрезидент.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водещ: Добро утро казваме на Искра Фидосова, която е зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на една от най-важните комисии в Народното събрание, тази по правните въпроси. Здравейте.

Искра Фидосова: Здравейте.

Водеща: Госпожо Фидосова, вие сте знакова фигура в ГЕРБ, няма какво да се лъжем, как ви изглежда кабинета на ГЕРБ след последните скандали, подписването въобще на договора с руснаците стабилен ли е наистина или се клати, както твърди лидерът на БСП. Той казва цари пълен хаос.

Искра Фидосова: Аз мисля, че всички вие сами се убедихте и вчера след срещата, която се проведе между премиера Бойко Борисов, вицепремиерат Симеон Дянков, министър Трайков, че нито има хаос, нито има някакъв проблем, има разговори, има спорове, които в един разговор и в диалог се изясняват. И вчера се получи точно това. Разбрахте всички, че няма различни позиции, няма различни мнения по темата "Белене". Излязоха с единна позиция. Аз нямам никакви притеснения по отношение на кабинета. самите ние и в парламента, и в Министерски съвет, и колегите министри по много теми представяме различни мнения, становища, позиции, много пъти се е налагало да спорим, но пък в споровете много пъти са се раждали най-добрите решения. И аз смятам, че това е полезно.

Водещ: Добре, но не мислите ли, че вчерашното единство и единомислие малко излиза като замитане, след като стана гафът, малко замитане.

Искра Фидосова: Ами не е замитане, защото никой от двамата, нито вицепремиерът Дянков, нито Трайков, никой не е против подписването всъщност на този меморандум, оказа се, че и двамата са категорично за и няма как да бъде, защото ние с него удължаваме с три месеца този срок. Иначе, както обясни премиерът Борисов в последните два дни, отиваме на арбитража в Париж. Какъв избор имаме, това е в интерес на българската държава, няма замитане, има показване пред всички, че има единна позиция, че когато се е получило някакво недоразумение, аз смятам, че това е едно недоразумение най-малкото може би заради това, че имаше отсъствие от страната на премиера Дянков и затова се стигна дотук. Всичко беше изчистено вчера, обяснено и аз смятам, че по тази тема повече не бива да се търсят и да се правят някакви интерпретации за хаос, за проблем в правителството. Няма такова.

Водеща: Някаква политическа отговорност трябва ли обаче да бъде понесена за това недоразумение, както вие го нарекохте?

Искра Фидосова: Аз мисля, че министър Трайков получи второ и последно предупреждение. Всеки един, който направи някаква сериозна грешка, при нас получава съответното...

Водеща: Т.е. може да се греши до два пъти, така ли.

Искра Фидосова: Не, не бих казала. Няма безгрешни хора, ние самите правим, всеки един от нас, като работи, допуска грешки. Няма как да не допускаш грешки, след като носиш толкова много отговорности, след като има толкова много батаци, които трябва да оправяш. Човешко е да се греши, честно е спрямо всички български граждани да излезеш и да кажеш, че си сбъркал, да излезеш и да кажеш, че се коригираш заради допусната дребна грешка или пропуск. Но в случая има само недоразумеине.

Водещ: Но в тези недоразумения в комуникациите не е ли споделена грешката?

Искра Фидосова: Ами какво лошо има в това да бъде споделена грешката? Има отсъствие от страната, комуникират си по телефона, случва се.

Водеща: Не, знаете ли, големият въпрос е дали тази дребна грешка, както вие казвате, няма да ни коства по-слаби позиции пред руснаците при подписването на договора за АЕЦ "Белене"? И ето вие като юрист може да ни осветлите много спорове се завързаха около думата „парафирам”. Фактът, че шефът на НЕК е парафирал онова прословуто споразумение 12, поставя ли ни в неизгодна позиция при евентуален строеж на втора атомна централа?
Искра Фидосова: В никакъв случай. Аз даже си мисля в последните дни, че може би наши политически опоненти умишлено раздухаха това леко недоразумение и наистина заради липсата на достатъчно комуникации и отсъствието от страната на вицепремиера Дянков, за да черпят някакви облаги. Не мисля, че ни поставя, дали ще пише парафирам, дали ще бъде друга дума от правна гледна точка, има значение, но от политическа нещата не стоят така. При преговорите не важно дали ще пише парафирам или ще пише нещо друго, одобрявам или каквото и да било от този род. Там е важно друго.

Водещ: Наистина ли никога в България не е била по-твърда в позицията си спрямо Русия, както твърди премиерът Бойко Борисов?

Искра Фидосова: Наистина е така и аз смятам, че действията, които предприе и премиерът Борисов, и министър Трайков, го доказват ежедневно.

Водеща: Да преминем към изборната тема. Само да ви попитам вие какви оценки на вицепремиера Дянков и на министър Трайков, защото в случая за тях говорим. Нали писахте оценки на министрите.

Искра Фидосова: Да, писахме оценки, аз ще се въздържа от това какви оценки написах специално на двамата, но аз смятам, че и двамата се справят добре със своите задължения. Със своите правомощия, ангажименти.

Водещ: Коя е най-ниската оценка?

Искра Фидосова: Най-ниската оценка, която аз съм написала?

Водеща: Която вие написахте на министри. По шестобалната система.

Искра Фидосова: Ами, най-ниската оценка, която съм написала, е добър 4.

Водещ: Т.е. едно общо едно добро средно ниво.

Водеща: Кой заслужи тази оценка?

Искра Фидосова: Ще се въздържа да го кажа.

Водеща: Не искате да кажете в момента. Добре, последен въпрос по тая тема. Има ли ярко разграничаване между отличниците в кабинета Борисов и да кажем слабаците, двойкаджиите в кабинета Борисов или има някаква златна среда, в която кабинетът успява да се вреди да запази?

Искра Фидосова: Мисля, че няма толкова ярко разграничаване, има едно средно добро ниво на тези, които вие казвате, че не са отличниците. Да, има една група министри, които работят много добре, работят много добре със своите екипи. Аз мисля, че тука тайната на успеха при тях се крие в това, че от първия момент успяха да изградят много силни екипи, с които да направят всичко това, което се случва през последните година и половина. Например министър Плевнелиев. Той създаде един изключително добър и силен екип, с който работи, и там нещата смятам, че вървят много добре.

Водеща: Екипност е казвате ключът към успеха.

Искра Фидосова: Много е важна екипността, да, точно така.

Водеща: Добре. Вчера пред БНР казвате, че е нормално изборите, местните и президентските, да са на 23 октомври. Кое му е нормалното?

Водещ: Първият ден възможен законов, нали така?

Искра Фидосова: Точно така. Конституцията ни ограничава по отношение на изборите за президент, Конституцията казва, че те могат да се проведат не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца от изтичане на мандата на сегашния президент. Изборите 2006 г. за президент са се провели на 22 октомври. По изборния кодекс ние сме записали, че трябва да бъде неделен ден. Първата дата неделя, 23 октомври. Най-малкото по същото време, както са се провели преди пет години. Имаме балотаж. След това ще отидем на последната седмица...

Водеща: Чакайте, как така имате балотаж...

Водещ: Предвидена е възможност...

Искра Фидосова: Те са две в едно, задължително ще има балотаж, защото изборите са две в едно. Не балотаж за президент, а балотаж изобщо. Тъй като имаме особеност при провеждането на изборите. Тази година провеждаме и местни, и президентски избори. Така че мислим и за двата вида избори.

Водеща: Добре, де, но отвъд това формално съвпадение, което търсите, все пак наистина кои са истинските мотиви да настоявате за възможно най-ранната дата в този период, предвиден от Конституцията?

Искра Фидосова: Аз смятам, че колкото по-рано ги проведем, наистина ние имаме един месец, в който можем да ги проведем. Ето, ако ги проведем на 23 октомври, балотажът ще дойде в последния ден на октомври, докато встъпят в длъжност, положат клетва по места, общински съветници. Президентът няма да положи клетва преди Нова година, той ще положи клетва 2012 г. Смятам, че това е подходящо време за провеждане на избори. Декември не мисля, че на някой му се правят избори и че е нормално да се правят по това време.

Водещ: Да свалим сега и ние картите. Извинявайте, че ви прекъснах. Малко се създава впечатлението, че все едно ГЕРБ бърза, защото времето не тече в негова полза. Има ли такова нещо?

Искра Фидосова: Напротив. Какво значи бърза, какво смятате, че ще се промени в рамките на две седмици? Какво може да се промени? Ако ние не сме успели да получим одобрението на българските граждани през всичките тези месеци и две години на управление, смятате ли, че през тези две седмици нещата могат да се променят? Не случайно и предизборната кампания за много политически партии започна толкова рано. Ние от януари месец сме свидетели на предизборна кампания неофициална.

Водеща: Ако обаче президентът не хареса датата 23 октомври?

Искра Фидосова: Вижте, трябва да се проведат консултации между Народното събрание и президента. Тъй като едните избори се насрочват от Народното събрание, другите от президента. Аз лично не виждам каква причина би имал президентът, за да не одобри тази дата. Още повече тя съвпада с дата за неговия избор.

Водеща: Избори три в едно как ви звучат? Местни, президентски, плюс референдум за АЕЦ "Белене".

Искра Фидосова: Достатъчно тежки и сложни са тези избори от всяка гледна точка. За първи път ще провеждаме две в едно. Сложността идва основно от провеждането на местни избори, тъй като там имаме доста повече бюлетини. Три в едно смятам, че в момента е изключително неуместно и неудачно и не смятам, че трябва да правим референдум по тази тема, която лансира президентът Първанов. Ако искаме да правим референдум, той трябва да се проведе отделно, да си се разгласи достатъчно и трябва да бъде по тема, по която не можем да вземем и не бива да вземат политиците самостоятелно решение, без да се проведе наистина такъв дебат в обществото и референдум след това. А за "Белене" за какво да се прави референдум, да се каже за и против атомната енергетика, какво ще ни донесе това? Представете си как ще изглежда един референдум по тази тема? Отиваме, както казвате, три в едно, гласуваме, 60 % от българските граждани „за” проекта "Белене". Народното събрание като законодателен орган съгласно закона за референдумите, кратичко казано, защото има едно дълго име, трябва да излезе с решение. В случая ще бъде и за Министерски съвет, не за парламента, защото това не е от компетентността на парламент, да продължи проекта "Белене". Ами то и в момента правителството казва, че ще продължи проекта "Белене", стига цената, която ще се получи, да бъде конкурентоспособна и да бъде изгодна за нас електроенергията.

Водещ: Само че тук ще ви кажа с оглед на големия риск, който съпътства атомната енергетика, това е тема, която може би трябва цялото общество да разгледа...

Искра Фидосова: Добре, но цялото общество трябва да бъде запозната и с алтернативите. Защото алтернативите са няколко, но те не са по-изгодни, какво ще се получи като цена на електроенергията след пет, след десет години. Ние не трябва да мислим за момента, защото някой трябва да извлече някаква политическа изгода и облага от това в момента да се говори за такъв референдум. Представете си наистина последиците от това, какво ще ни каже референдумът? Това, което премиерът Борисов излезе и го каза 100 пъти. Да, на проекта "Белене", зависи на каква цена и трябва да постигнем конкурентоспособна цена на електроенергията, така че да бъде изгодно за България.

Водеща: Във вторник, утре всъщност започват консултациите при президента по състава на ЦИК. Някакви препъни-камъни или препъни-камъчета очаквате ли в тези консултации или?

Искра Фидосова: Аз лично не очаквам, защото изборният кодекс е достатъчно ясен, достатъчно рано беше приет и правилата са еднакви за всички, стартът е един и същ и равен за всички. Ние сме предложили нашите кандидатури, направили сме предложение за нашата квота, която е от 10 кандидати за ЦИК, включително за председател в лицето на Красимира Медарова.

Водеща: За председател Красимира Медарова предлагате, защо точно тя?

Искра Фидосова: Ами тя е съдия в Софийския апелативен съд. Всъщност и аз, и моите колеги смятаме, че председател на ЦИК трябва да бъде неполитически обвързана личност, съдиите не могат да имат принадлежност към която и да била партийна организация, партия. Смятам, че с присъствието на съдиите, между другото в нашата квота ние имаме трима съдии, включително г-н Бисер Троянов, който беше досега говорител в ЦИК, но от друга квота.

Водеща: Тук има някаква изненада, ако има изненада...

Искра Фидосова: Защо изненада, ние заложихме на професионализма.

Водеща: Защото той беше свързан през годините с НДСВ, не е с ГЕРБ.

Искра Фидосова: Да, той е бил издигнат от една партийна квота, но той не е бил политик в ЦИК. Не бива да продължаваме да тикаме ЦИК в посоката да бъде политически орган.

Водеща: А кога ЦИК е бил политически орган според вас?

Искра Фидосова: Ами има такива решения, които са взимани от колегите в предишните ЦИК, когато може би са правили компромис донякъде. И затова аз смятам, че присъствието на съдиите, председател съдия ще гарантира равно прилагане на изборния кодекс за всички, той е еднакъв за всички.

Водеща: Дайте пример за такъв компромис, за да не е голословно това.

Искра Фидосова: Това, което се сещам в момента, например с регистрацията на Синята коалиция. Там юридически сме коментирали, че няма достатъчно аргументи, да, може да се направи и едното, и другото тълкувание, но там ....

Водещ: ....надделява политическата логика

Искра Фидосова: ...политическата логика.

Водеща: Според вас, ако беше спазена буквата на закона, Синята коалиция не би трябвало да съществува?

Искра Фидосова: Не, вижте, буквата на закона се спазва, но тя може да бъде тълкувана по различен начин за съжаление.

Водеща: Друг компромис освен този сещате ли се?

Искра Фидосова: Ами в момента не мога да кажа. Имаше много решения, които са предизвиквали негодувания в едни или други, но аз смятам, че като цяло колегите от ЦИК се справят добре. Смятам, че е много важно да се създаде една работеща атмосфера в ЦИК, добра атмосфера за работа. И този състав, гледам и предложенията на колегите от останалите парламентарни групи, аз мисля, че ще се получи добър състав на ЦИК. В крайна сметка той е с мандат пет години, ще проведе доста избори и наистина трябва да бъде един независим и добре работещ орган.

Водеща: РЗС имат ли място в ЦИК?

Искра Фидосова: РЗС нямат право на член в ЦИК, тъй като съгласно правилата на изборния кодекс, а държа да подчертая, че те бяха такива и във всички предишни четири закона, които отменихме. Право за член в ЦИК има парламентарно представените партии и коалиции, които имат парламентарни групи към момента на сформирането на ЦИК, както и тези, които имат евродепутати, в случая НДСВ.

Водеща: Не знам дали разбрахте за една тяхна инициатива, последната всъщност. Те предлагат депутатите да излязат в неплатен отпуск, от 1 май до 23 октомври, датата, която вие харесвате за изборите и дори софийската организация на РЗС започна една акция, която се нарича „Изгони депутатите, вземи им заплатите”.

Искра Фидосова: Поредният политически абсурд на тази формация. Аз смятам, че това е несериозно дори да го коментирам.

Водещ: Е, все пак, каква е мотивацията, според Вас?

Искра Фидосова: Попитайте тях. Аз не мога да отговоря. Такова нещо нито на мен, нито на моите колеги...

Водещ: Не откривате някаква логика.

Искра Фидосова: ... би им хрумнало.

Водеща: Нямате идея да излизате...

Искра Фидосова: Това означава да създадеш хаос и дестабилизация в страната, да разпуснеш Народното събрание. Имаме толкова важни закони, които трябва да приемем. Имаме закони, които сме обвързани със срокове заради прилагане и транспониране на директиви на ЕС.

Водеща: Защо, защо наистина ГЕРБ ще каже коя е номинацията за кандидат-президентска двойка не по-рано от юли? Това говорихме преди малко с Николай Малинов от Изпълнителното бюро на БСП. Защо толкова късно партиите имат нагласите да обявят своите номинации за кандидат президентски избори?

Водещ: Аз ще допълня. Надлъгвате ли се? Чакате се взаимно да видите кой с какво ще излезе?

Искра Фидосова: Не, аз слушах вашия събеседник преди малко и това, което чух, той каза всъщност, че ще извадят техния кандидат тогава, когато стане ясен нашият и на останалите. Аз смятам, че това е несериозно. Не може кандидатът ти за президент да зависи от това кои ще извади друга политическа формация, та било то и управляващата. Кандидатът за президент трябва да е добре подготвен. Кандидатът за президент трябва да е този, който формацията, партията, организацията, която ще го издигне трябва да е убедена, че това ще бъде добрият президент на България. И президентът на всички български граждани, този президент, макар и партийно издигнат, защото почти всички ще са партийно издигнати, трябва да съумее, когато бъде избран, да превъзмогне симпатиите си и принадлежността си към една партия. И настина да стане добър президент и президент на всички българи. Рано е да извадим кандидатура, рано е, защото ...

Водеща: Юли е късно, разбирате ли? Юли е късно. И аз мисля, че са прави тези, които твърдят, че сте длъжници на нас, избирателите. Защото е късно да обявиш в средата на лятото кандидат-президентската си двойка. От какво се страхувате? От компроматна компания? От това, че в мига, в който Бойко Борисов каза, че може би Цветан Цветанов ще е кандидатът на ГЕРБ и видяхме какво се случи върху неговата глава. Това ли са ви опасенията?

Искра Фидосова: Да, видяхме какво се случи. Ами, включително и това. Защото, за съжаление, на нашата политическа сцена нещата изглеждат доста нечисти. Не се спазват дори елементарни правила в политиката, които трябва да се спазват. Вие дадохте одеве пример с Обама. Да, Обама излиза достатъчно рано, заявява, че ще бъде кандидат за още един мандат. Но там нещата са много различни. Мисленето дори на хората е различно. Мисленето и представянето на нещата от партиите е различно. Тук, на политическата сцена има едни компро...

Водещ: Страхувате ли се от вариант „всички или почти всички срещу ГЕРБ”?

Искра Фидосова: Аз мисля, че такава формулировка ...

Водещ: По един или друг начин, разбира се.

Искра Фидосова: ... да, не би имала място. Защото ние се подготвяме за предстоящите избори независимо от това какво правят другите формации. Гледаме си нашата работа, градим си нашата къщичка. Националният предизборен щаб работи много активно в момента. Започваме вече събранията за номинации на кметове и на общински съветници. Работим и по профила на кандидат-президентската двойка. Посланията, които ще представим пред българските граждани ...

Водеща: Колкото до това, което Цветан Цветанов каза, че кандидат-президентът на ГЕРБ ще е мъж или жена, коя е по-печелившата кандидатура, според вас? Тази на дамата или мъжката?

Искра Фидосова: Не го залагаме като печеливша кандидатура заради това, че е мъж или заради това, че е жена. Имаме достатъчно добри кандидатури. Наистина разглеждаме няколко варианта като кандидати за президент. Всеки един от тях ...

Водеща: Колко няколко? Колко двойки?

Искра Фидосова: Поне трима, за президент, за кандидат-президент. Съответно имаме и варианти за вицепрезидент в зависимост от това кой ще бъде кандидатът? Той трябва, вицепредидентът, да е с малко по-различен профил, да се допълват ...

Водещ: Комплектовани.

Искра Фидосова: Точно така.

Водеща: Смятате ли, че Цецка Цачева би била една добра президентша на България?

Искра Фидосова: Всеки един кандидат, който разглеждаме ще бъде, аз съм убедена, добър кандидат на България. Нека да вземем политическото решение. Като го вземем, ще го обявим на всички.

Водещ: Добре.

Водеща: Добре. Благодарим Ви за това интервю. Това беше Искра Фидосова, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година
Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година
21:46, 28.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Помагало за грамотност в социалните мрежи ще помага на зрелостниците преди матурите
Помагало за грамотност в социалните мрежи ще помага на зрелостниците преди матурите
20:45, 28.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Как ще работят морските ни граници след влизането в Шенген на 31 март?
Как ще работят морските ни граници след влизането в Шенген на 31 март?
20:31, 28.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?
Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?
20:07, 28.03.2024
Чете се за: 07:12 мин.
Специализирана полицейска операция в трите бежански центъра в София
Специализирана полицейска операция в трите бежански центъра в София
19:59, 28.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето
Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето
18:53, 28.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
18:22, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
17:54, 28.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
17:45, 28.03.2024
Чете се за: 05:45 мин.
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
17:26, 28.03.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Цената на изборите - колко ни струваха последните 7 вота?
Цената на изборите - колко ни струваха последните 7 вота?
17:17, 28.03.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита
Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита
16:59, 28.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Пожарът край Банско е овладян
Пожарът край Банско е овладян
Торнадо и горски пожари в САЩ
Торнадо и горски пожари в САЩ