НОВИНИ

Древноримската крайпътна станция на Состра

Археолози откриха древноримска крайпътна станция в село Ломец до Троян.Археолози откриха древноримска крайпътна станция в село Ломец до Троян. Станцията е част от римската крепост Состра и разполага с няколко басейна с топла и със студена вода и подово отопление. Лукс, който впечатлява и днес.Станцията е обслужвала държавната поща преди близо 2 хиляди години и е отговаряла на задължителни стандарти за римската империя.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:13, 04.08.2015
Чете се за: 04:22 мин.
Новини от миналото

Знаят, че трябва да е някъде тук. Римската империя все пак си има стандарти. Има ли крепост, има ли път, задължително има и крайпътна станция. И най-накрая я намериха.

Това е най-необичайното място, на което могат да се намерят археологически разкопки, в това село и в двора на една къща.

доц. д-р Иван Христов - ръководител на археологическите разкопки: Здравейте, добре дошли!

Мария Чернева: Някакъв трон?

доц. д-р Иван Христов - E не, не. Това е една седалка в съблекалнята преди басейна на римската крепост на станция Состра, т.нар. преториум. За щастие имаме един цялостно добре запазен в дълбочина римски басейн, наречен фригидариум - ще рече басейн, в който е текла студена вода.

Че има басейн - видно е. Но не и че са го пълнили със студена вода. Но и това се оказва очевидно. Запазена е сложна система от канали и шлюзове, която е вкарвала в басейна директно вода от река Осъм.

Иван Христов: "Ето това е една седалка на басейна, където човек може да седне като в истински"

Мария Чернева: Император?

Иван Христов - Да, като император, като властимащ римлянин, който дългият преход по пътя, който все пак хората се придвижват на коне след езда половин ден той идва, отмаря в този басейн.

Басейнът вероятно се е ползвал само от мъже. Изглежда обаче, наблизо е имало и женски басейн. В един от каналите археолозите откриват доста гребенчета, костни игли за коса, мъниста. Басейнът с топлата вода, обаче е доста по-малък.

Това е т. нар. джакузи, разбира се употребявам съвременни термини, но така или иначе тук имаме същата идея.

- И как се отопляват стените?

- Благодарение ето на тези тубули. Получават се едни кухини и топлият въздух, който идва от запаленото огнище за мен започва да се движи по стените.

Чрез сложна система от лабиринти по под пода и по стените, горещият въздух е отоплявал със сигурност два етажа нагоре. Това, обаче, изисквало денонощна работа на няколко пещи.

Иван Христов: Значи представете си огняра в античността, който целия живот е прекарал едва ли не прегърбен да хвърля дървата в пещта.

Ето тази пепел, която се движи от огнището е запазена от тогава.

Дворът на тази къща купен от общината зарази разкопките, освен двата басейна разкрива и друго посвещение, също с подово отопление. Останалото се крие в съседните имоти, които за сега местните власти не успяват да купят. Но и малкото разкрито, говори за висок стандарт, който според археолога не е изненадващ. Крайпътните станции които обслужват и държавната поща на римската империя навсякъде са еднотипни.

Иван Христов - Пощата трябва да бъде обслужвана хора, които трябва някъде да пренощуват, трябва да има някаква смяна на коне когато мине по-знатен римлянин няма да спи на палатка.

Крайпътна станция беше липсващата част от цял комплекс, отбелязан като Состра, по трасето на един от най-важните военни пътища в римската провинция - via militaris е връзката между Ескус и Филипополис или днешното село Гиген до Плевен и Пловдив.

Още по темата гледайте в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат да не се наказва провокацията към подкуп
Предлагат да не се наказва провокацията към подкуп
Откриха 9 тона канабис в село Лешница
Откриха 9 тона канабис в село Лешница