ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Нови правила за домашните казани за ракия

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
6637
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Нови изисквания за варенето на ракия.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Нови изисквания за варенето на ракия. Собствениците на казани ще могат да работят само 6 месеца в годината - от юли до края на декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция "Митници". Парламентарната бюджетна комисия гласува на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, за да станат факт трябва да бъдат приети и в пленарна зала. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. С предложените промени се цели ограничаване на сивия сектор при правенето на ракия и увеличаване на приходите за хазната. Освен това, с въвеждането на срок за варене на ракия, ще се ограничи използването на суровини с неясен произход ,които може и да са опасни за здравето. Радослав Радев - председател на Лозаро винарската камара: Сега има възможност за целогодишно варене на ракия, което позволява да се използват всякакви развалени плодове, които се купуват от борсите, както и стари компоти, конфитюри - всичко, което съдържа захар. А при изваряването на такъв вид продукти се получават много вещества, опасни за човешкото здраве. Според стопанина на казана за варене на ракия във врачанското село Бистрец най-подходящото време за правене на ракия е от март до октомври, когато хората освобождавали буретата за вино от джибрите. И клиентите на казана смятат, че не бива да се слагат ограничения на периода за варене на ракия. Начо Даков, клиент: - С това принуждават хората да си правят казани и да си варят ракията по домовете, нелегално. Димитър Иванов, клиент: - Мислят си, че ще съберат повече пари, ама как ще стане, не знам, всеки се има в гаража казан и нищо не могат да направят. Според промените, за малки обекти за дестилация на алкохол ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както е в момента. Това ще намали броя на малките собственици на казани,които сега ползват привилегията за намалена акцизна ставка. Когато казаните са с обем на съдовете над 500 л ,собствениците им не само ще ги обявяват в Агенция „Митници", а ще трябва да ги лицензират като данъчни складове. Това според собственици на казани ще доведе до скок в цените за варене на ракия. Александър Младенов - собственик на казан, с. Бистрец, Врачанско: Ако скочи двойно, ще се откажат хората, ще си варят по домовете, без акциз, а сега все пак се лови нещо. Според вносителите на промените - това са европейски практики. Окончателното им приемане ще стане в пленарната зала.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?