НОВИНИ

Българка смая с книга за военния стратег Клаузевиц

Българка смая най-големите изследователи на генерал Клаузевиц.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:37, 23.11.2015
Чете се за: 01:42 мин.
Още

Българка смая най-големите изследователи на генерал Клаузевиц. Журналистката Ваня Ефтимова публикува книга с неизвестни писма на съпругата на военния стратег. Най-известната реплика на генерал Клаузевиц е "Войната е продължение на политиката, но с други средства".

Самата тя съпруга на военен веднага се запитала коя е жената зад Клаузевиц. Магистратурата по военна история само разпалила любопитството й, но не успяла да го утоли. Защото нито един от изследователите на Клаузевиц не си е задал нужните въпроси.

Ваня Ефтимова:

"Разбирайки каква голяма е имала такава голяма роля, беше ми интересно да си намеря и книга да прочета за нея. След което се оказа, че няма нито една книга, има една единствена голяма статия няма написана за нея, която освен всичко е написана с грешки. И си казах тогава, на шега казах на моя професор аз сега като завърша магистратура ще напиша една книга за Мари Фон Клаузевиц. И всички много се смяха тогава".

Известно е, че Мари фон Клаузевиц, която е много по-образована и от аристократично потекло, редактира и издава трудовете на съпруга си след смъртта му. В усилията си да открие нещо повече за нея, Ваня търси упорито и в немските архиви. Безуспешно. До момента, в който не й се обаждат за току-що предадени 283 неизвестни писма на Мари до Карл, смятани за загубени.

Ваня Ефтимова:

"И беше някакъв много голям шок. Имаш чувството, че съдбата те е избрала да бъдеш този който да отиде и да публикува тази книга. И си казваш ама защо толкова много велики и известни хора са се занимавали с Клаузевиц, писали са за Клаузевиц как сега една Ваня от България на мен това нещо ми падна в скута".

От там нататък следва изнурителен труд по разчитането на писмата от немски. Къртовска работа. Почеркът е особен, граматиката е различна. Успява да извади по няколко думи на ден. Удоволствието от откривателството, обаче е неописуемо.

Ваня Ефтимова:

"И в един момент някак си се отвори, това е като чужд език - започваш да говориш, сякаш винаги си говорил на този език. Сякаш аз съм ги писала тези писма. И много от тези писма са много интересни защото става въпрос за наполеоновите войни, тя бяга от френската армия, преживявания, приключения, безкрайни любовни писма..."

Писмата дават отговор на много неизвестни до сега, а също и на труднообясними факти. Като например метафорите свързани с изкуството в трудовете на Клаузевиц „За войната". Изключително влияние на Мари, известна художничка за времето си. Следвайки редакциите на трактата в оригинал, Ваня стига и до друго изненадващо разкритие.

Ваня Ефтимова:

"И виждаме това тук е неговият шрифт, където той пише и виждаме нейния почерк. И какво е написано с нейния почерк „Войната е едно продължение на политиката с други средства". Т.е. най-известното изречение, което всеки знае за Клаузевиц, в оригинал е написано от Мари".

От университета в Оксфорд й се доверяват и стават издатели на книгата й. С работен немски от 19 век,се налага Ваня да пише на английски. Но се справя с всички предизвикателства. Сега рецензиите преливат от хвалебствия, а едни от най-големите професори и изследователи на Клаузевиц я имат за равна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Котки в борбата с тероризма в Белгия
Котки в борбата с тероризма в Белгия
Как варненецът Владимир Павлов откри доброто
Как варненецът Владимир Павлов откри доброто