НОВИНИ

​Полският президент иска успокояване на отношението към страната му

Седмица след като Европейската комисия започна да проверява Полша дали там се спазва върховенството на закона, президентът на страната Анджей Дуда отиде лично в Брюксел, за да се опита да успокои напрежението. Той обясни, че ситуацията не е толкова драматична, както се представя в медиите, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова да не се правят истерични коментари по темата.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:30, 18.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

По време на първото му посещение в Брюксел президентът на Полша Анджей Дуда разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш полски премиер, и се опита да успокои ситуацията. Дуда каза, че положението не е толкова драматично, колкото твърдят медиите. В замяна Туск обяви, че няма конспирация срещу Полша и използва препратки към филма "Междузведни войни", за да покаже, че Полша е миналата откъм добрите, откъм "светлата страна".

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Западноевропейският модел на демокрация съдържа някои ограничения на изпълнителната власт. Има пълно уважение на плурализма и демократичните институции. Успяхме да минем от тъмната в светлата страна на политическия живот."

След като обясни, че истерията заради приетите закони е преувеличена, полският президент коментира нежеланието на страната му за участие в газопровода "Северен поток"

Анджей Дуда, президент на Полша: "Не сме съгласни с тази инвестиция. Смятаме, че тя няма нищо общо с икономиката. Съществуват алтернативни начини за доставка на природен газ в Европа, които не се използват напълно, така че тук можем да зададем въпроса: Защо е планирана тази инвестиция? Смятаме, че тя е политическа. Не само това - смятаме, че тя противоречи на европейските закони, защото подкопава енергийната солидарност в Европа."

Защитата на случващото се в Полша продължава утре в Европейския парламент в Страсбург, където пред депутатите ще застане премиерът на страната Беата Шидло. Докато Туск и Дуда разговаряха в Брюксел, пред сградата на Европейския съвет имаше протест на поляци, несъгласни с новото правителство, както и контрапротест на поддръжници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: България настоява за стриктен контрол на външните граници на ЕС
Даниел Митов: България настоява за стриктен контрол на външните граници на ЕС
Сложна остава зимната обстановка в Шуменска област
Сложна остава зимната обстановка в Шуменска област