НОВИНИ

Дейвид Камерън защити договореното с ЕС

Битката за гласовете "за" или "против" излизането на Великобритания от ЕС започна. Във вторник председателят на Европейския съвет представи компромисите, които Брюксел е готов да направи, за да привлече британските избиратели да подкрепят оставане в съюза. Документът днес беше обсъждан и подложен на критики на две места едновременно - в Европейския парламент в Страсбург и в Лондон.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:33, 03.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

За първи път след представянето на предложенията, британският премиер Дейвид Камерън трябваше да ги защитава директно пред своите противници, включително сегашния кмет на Лондон Борис Джонсън. В парламента премиерът се опита да убеди критиците, че предлаганото от Брюксел е това, от което има нужда Лондон - повече независимост при вземане на решения и избор на директивите, които да изпълнява. Един от най-спорните въпроси - за социалните плащания на европейските мигранти остава отворен, но Камерън настоя, че е изпълнил предизборното си обещание:

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Казахме, че никой, който идва тук да търси работа няма да получава помощи за безработни и изпълнихме това обещание. Казахме, че ако до половин година тези хора не получат работа ще се върнат в страната си - изпълнихме го. Казахме, че няма да може да идват тук и да изпращат британските детски помощи обратно в страните си и направихме така, че те да не получават повече от това, което предвижда местното законодателство.

Премиерът беше критикуван и заради това, че не е успял да гарантира, че Великобритания ще може сама да блокира европейски закони, а ще трябва да разчита на подкрепата на други.

В пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че споразумението отчита интереса на всички.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: То дава ясно да се разбере, че другите страни-членки могат да се придвижат към по-голяма интеграция, ако искат. По този начин успокоихме опасенията на премиера, като спазихме и договорите.

Черновата на споразумението между Великобритания и Европейския съюз изглежда ще претърпи промени. Ако на съвета си по-късно този месец европейските лидери приемат сделката, референдумът за Великобритания и Европейския съюз може да се проведе през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Архиепископ Серафим да бъде канонизиран реши Архиерейския събор на Русия
Архиепископ Серафим да бъде канонизиран реши Архиерейския събор на Русия
Юнал Лютфи: ДПС има сериозен принос за утвърждаването на демократичните ценности
Юнал Лютфи: ДПС има сериозен принос за утвърждаването на демократичните ценности