НОВИНИ

Дългоочакваните преговори между премиера Ципрас и гръцките фермери

В 12 часа на обяд в Атина започнаха дългоочакваните преговори между премиера Алексис Ципрас и протестиращите фермери.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
18:42, 22.02.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Срещата с премиера се превърна в маратон, който фермерите определиха като изключително резултатен. Исканията и предложенията на земеделците засягат спектър от проблеми, които не се очаква да се решат днес от премиера, но той предложи намаляване на данъци и задължения. Срещата е сигнал,че и двете страни са готови за диалог и компромиси в рамките на допустимото в аспект на договорените условия с кредиторите.

Сега идва вторият тур. Обсъждане на блокадите по места по предложенията на правителството. Естествено не всички ще са съгласни, други ще търсят златната среда,за да се получи проектозакон, който би могъл за мине през парламента. В предишния си вид този закон щеше да доведе до падане на правителството, защото и депутати от Сириза нямаше да го подкрепят.

През цялото време, докато течаха преговорите, наистина имаше реален риск за сблъсък с правителството, което можеше да доведе до ескалация на напрежението. По реакцията на преговарящите,се видя,че има възможност за компромис и от двете страни.

Днес в Атина са отворени всички врати на властта в търсене на изход. Президентът се срещна с делегация на младите фермери. Лидерът на опозицията преговаря сега със земеделците. Има блокади и днес, но при облекчен режим.

След като фермерите обсъдят предложенията, което ще стане в рамките на два три дни, вероятно ще започне оттегляне на тракторите, защото вече всички са уморени от месец напрежения и блокади, а земеделците не могат да си позволят да държат повече всички заложници на проблемите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна отново има отбор по шах
Варна отново има отбор по шах
Скъпи и некачествени зеленчуци в Благоевград заради гръцката блокада
Скъпи и некачествени зеленчуци в Благоевград заради гръцката блокада