НОВИНИ

Дейвид ​Камерън представя споразумението с ЕС пред парламента

Дейвид Камерън представи пред парламент в Лондон споразумението, което ЕС предлага, в замяна на оставане на Великобритания в съюза. Така формално се задейства процедурата за провеждане на референдум на 23 юни. Лагерът на искащите излизане днес получи силна подкрепа от кмета на Лондон - влиятелният сред избирателите Борис Джонсън.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:32, 22.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Пред британския парламент премиерът Дейвид Камерън отново каза, че предложенията на европейските страни защитават британските интереси.

Дейвид Камерън, министър-председател: През следващите три месеца кампанията и на противниците, и на поддръжниците на оставането ще бъде интензивна. Една трета от избирателите нямат мнение по въпроса и битката ще бъде за техните гласове.

Макар, че Камерън представя споразумението като свой голям успех, той едва ли ще успее да убеди колебаещите се гласоподаватели да гласуват "за" оставането на Великобритания в Европейския съюз. Точно тази колебаеща се една трета може да бъде привлечена от ексцентричния и влиятелен сред гласоподавателите кмет на Лондон Борис Джонсън.

Борис Джонсън, кмет на Лондон: Мъчно взех решението, че няма какво друго да направя, освен да подкрепя кампанията за излизане. Това е, защото като цяло искам по-добра сделка за хората в страната, да им се спестят пари и да поемат обратно контрола. Мисля, че за това е всичко.

В същото време британската лира поевтиня рекордно за последните седем години спрямо американския долар. В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" темата за европейските предложения коментира и британският посланик в България Ема Хопкинс.

Н. Пр. Ема Хопкинс - посланик на Великобритания: Дейвид Камерън е постигнал едно споразумение, което ще допринесе към желанието на британския народ, страната да остане членка на ЕС и това е главният резултат от миналата седмица. Ние постигнахме силна позиция, което показва, че ще си играем своята роля в осъществяването на главните европейски проекти. Ние сме островна нация и до известна степен сме независими и много държим на суверенитета си. Имаме по-скоро практическо, отколкото емоционално отношение към ЕС.

Споразумението ще влезе в сила само ако Великобритания остане част от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Ричард Клайдерман с концерт в Русе
И Ричард Клайдерман с концерт в Русе
Учение на военноморските сили
Учение на военноморските сили