НОВИНИ

Шарапова: Дала съм положителна допинг проба и поемам цялата отговорност

Интерсно е как тенис звездата Мария Шарапова би довършила изречението "Един ден аз ще мога...". Рускинята шокира спортния свят като обяви, че е дала положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия през януари. Само няколко часа по-късно, спонсорите - гиганти в бизнеса, прекратиха отношенията си с нея. Ето как една грешка и последвалото признание може да струват десетки милиони долара.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:27, 08.03.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Истинска звезда в света на тениса, най-скъпо платената жена в спорта, петкратна носителка на титли от турнири от Големия шлем. Мария Шарапова прави големия си пробив, когато е само на 17. Тогава става и първата рускиня, спечелила Уимбълдън. Следва бляскава кариера и договори за милиони с някои от най-големите компании по света. До снощи.

Мария Шарапова: Искам да ви кажа, че преди няколко дни получих писмо от федерацията, в което ми съобщиха, че съм дала положителна допинг проба. Това е така и поемам цялата отговорност.

снимка: БТА

През последните 10 години, Шарапова приема лекарство, изписано от личния ѝ лекар. Казва, че в семейството ѝ се предава диабет по наследство, а тя самата често имала настинки и други здравословни проблеми. От началото на годината обаче една от съставките на лекарството е забранена. Според изследвания, веществото мелдониум има и друг ефект - помага на атлетите да бъдат по-издръжливи на натоварване.

Мария Шарапова: Направих огромна грешка и подведох феновете си. Подведох спорта, който играя от 4-годишна. Знам, че трябва да съм готова за последствията, но не искам да прекратявам кариерата си. Надявам се да ми бъде даден още един шанс.

Рускинята ще бъде временно отстранена от 12 март. Наказанието за подобно провинение може да бъде до 4 забрана да играе. При първо провинение, както е в случая на Шарапова обаче би могло да има и по-леки последствия. Отзвукът в социалните мрежи беше светкавичен. Остри коментари имаше и от почитателите на друга звезда на тениса - Серина Уилямс.

Представете си да беше чернокожа. Колко бързо щяха да й отнемат всички титли?

"Грешка" или не, ако беше Уилямс, дали щяха да бъдат толкова снизходителни към нея?

Самата Уилямс заяви, че е точно толкова изненадана от новината, колкото всички останали, но адмирира решението на Шарапова - сама да съобщи новината.

снимка: БТА
Серина Уилямс: Ако трябва да съм честна, не само в спорта, а в живота винаги има двойни стандарти. Всички знаем, че е така.

Бъдещето на спортната кариера на Мария Шарапова остава под въпрос. Едно нещо обаче вече е сигурно - един по един, спонсорите на рускинята започнаха да се разграничават от нея. Една от най-големите фирми за спортни облекла, марка луксозни часовници и автомобилен гигант - всички те искаха красивата и талантлива Мария Шарапова за свое рекламно лице. До снощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволняват диспечър от Спешна помощ заради смъртта на жена
Уволняват диспечър от Спешна помощ заради смъртта на жена
Наградиха жени благодетелки за 8 март
Наградиха жени благодетелки за 8 март