НОВИНИ

Турция и свободата на словото

В заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел снощи има едно единствено изречение, касаещо действията на турските власти срещу опозиционния вестник Заман и то гласи, че темата само е обсъдена. В отделни изказвания, обаче, редица европейски лидери изразиха критики и безпокойство. В петък турски съд постанови вестник Заман да бъде поставен под държавен контрол и провокира нови опасения за свободата на словото и спазването на демократичните ценности.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Цветелина Йорданова
18:50, 08.03.2016
Чете се за: 02:31 мин.
По света

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази мнението на колегите си, че не могат да останат безразлични пред погазването на свободата на медиите. Главният редактор на издавания в България вестник "Заман" Мехмед Юмер коментира, че тези критики не притесняват Анкара и определи действията спрямо вестник Заман като публичен шамар срещу свободата на словото. С него разговаря Цветелина Йорданова.

И днес продължи атаката срещу конгломерата Феза, която притежава Заман и беше поставена под държавен контрол още една медия - агенция Джихан. Действията срещу медиите всъщност започнаха да стават по-интензивни и по-строги още преди президентските избори на 1 ноември миналата година, когато друг холдинг беше поставен под държавен контрол - става въпрос за компанията Коза ипек, който включваше в своята структура тв - канал Тюрк и Бугюн ТВ, както и вестниците Бугюн и Миллиет. И в двата случая става въпрос за медии, свързани с движението на ислямския проповедник в изгнание Фетулах Гюлен, който е обвиняван в опит за преврат и в терористична дейност. Но действията на турските власти категорично не се ограничават до натиск върху Гюлен и свързаните с него. Журналистите, дадени на съд за обида на властта са десетки. Двама от редакторите на вестник Джумхуриет дори са застрашени от смъртна присъда, след публикация, в която се твърди, че Турция въоръжава "Ислямска държава". Подобни дела се водят не само срещу журналисти, но и срещу обикновени граждани - учители, ученици с критични към властта изказвания и публикации в социалните мрежи. Статистиката показва, че всеки месец средно по 100 турски граждани се подвеждат под отговорност заради обида на президента Реджеп Тайип Ердоган.

;

Дали все пак медиите могат да бъдат заглушени - отговорът идва с новото немско издание на вестник Заман, което както виждате е в пълен контраст с турската версия на вестника, която от една седмица вече е изцяло проправителствена.

Две дела за обида срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган и пет години затвор, ако бъде признат за виновен. Това провокира журналистическата работа на Онур Ерем. Сега той пише за опозиционния в-к "Биргюн". С него разговаря Тоня Димитрова.

В денят, в който разговаряме с Башър Индже - негов колега и бивш главен редактор на вестник получава присъда - 21 месеца затвор за обида на президента. В Турция никога не е имало истинска свобода на словото, в миналото са преследвани всички, които дръзнат да обидят основателят на съвременната държава - Ататюрк. Сега, обаче, действията на властите са по-агресивни отвсякога, казва Онур.

Онур Ерем - журналист от в-к "Биргюн": "Но новото е, че правителството поставя медии под държавен контрол. Това не се е случвало. През последните години затваряне на медии, преследване на журналисти, избиването им - подобно нещо не сме виждали досега".


;

Най-мащабните акции са срещу медийни групи, свързани с движението Хизмет на ислямския проповедник Фетулах Гюлен. През 1999 г. той бяга в Съединените щати, след като Анкара го обвинява, че се опитва да създаде ислямска държава в Турция. Движението притежава частни училища в 140 държави, 300 в Турция и над 1000 по света. Влияе на политическия живот чрез своите последователи в различни сфери на държавните структури. В миналото близки съюзници - сега Гюлен и Ердоган са заклети врагове.

Онур Ерем - журналист от в-к "Биргюн": "Те обявиха движението за терористична организация без оръжия, което е много смешно. Не мога да си представя терористична дейност без оръжие, но така правителството ги определя сега. В момента те са във война и изглежда, като чели Партията на справедливостта и развитието печели, защото все още са на власт, но в дългосрочен план смятам, че движението на Гюлен ще спечели, защото те не са политическа партия и няма нужда да печелят всички избори, за да оцелеят".
;

Действията на властите се простират далеч отвъд медиите и корпорациите, свързани с Гюлен. 1 845 души в Турция са подсъдими за обида на президента Ердоган.

Онур Ерем - журналист от в-к "Биргюн": "Това показва, че Ердоган губи легитимност и властта му се изплъзва все повече. Учители могат да бъдат арестувани заради мирни декларации или ученици са задържани, заради оплаквания, написани в групи от приятели в социалните мрежи. Полицията влиза в училище и арестува ученик в класната стая".

Опасността от затвор не спира опозиционните журналисти, но те все повече са подтиснати от машината на властта, казва Онур. Според него почти всички турски медии вече са проправителствени, а подобни акции и употребата на сълзотворен газ успяват да всеят страх сред хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Набират доброволци за регатата “Тол Шипс”
Набират доброволци за регатата “Тол Шипс”
​Корнелия Нинова: Демографската криза е проблем № 1 за държавата
​Корнелия Нинова: Демографската криза е проблем № 1 за държавата