НОВИНИ

Международен ден на астрономическите обсерватории

Днес е Международният ден на астрономическите обсерватории. Отбелязан е за първи път през 1990 година в Италия, а целта му е да се разпространяват знанията по астрономия. България е сред водещите страни по постижения в областта на астрономията, а огромна заслуга за това има Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

bnt avatar logo
от Величка Петкова
11:07, 16.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още
международен ден астрономическите обсерватории

В края на 2015-та година Националната обсерватория за пореден път имаше финансови проблеми. Сега част от проблемите са решени, други, като необходимостта от ремонти, все още стоят. Заслуга за оцеляването имат многобройните дарители и посетители на научния комплекс.

Никола Петров - директор на НАО "Рожен": Тази година очакваме да имаме все повече и още посетители, школи, така че на това можем да се радваме, но даренията би трябвало да се ограничат до там че да подпомагат дейността на обсерваторията, а не да са основния приход за нея, така че тя да работи.

Астрономите вече не искат да говорят за пари, а за научната си работа. А тя се осъществява според начертаната програма.

Никола Петров: Свидетели бяхме на това че най-вероятно сме регистрирали и гравитационни вълни... така че оттук нататък ще имаме такива наблюдения, свързани с потвърждаване на този експеримент и изследвания в тази област на области с изключително силна гравитация или това са черните дупки, тяхната активност, изследване на активни галактични ядра.

Петров се надява в близко време да бъде реконструиран и телескопът за наблюдения на Слънцето, който в момента е в доста лошо състояние. А през лятото предстои провеждането на най-голямата школа за любители астрономи от цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великденски бонус от 40 лв. за пенсионерите
Великденски бонус от 40 лв. за пенсионерите
Не достигат общинските жилища във Варна
Не достигат общинските жилища във Варна