НОВИНИ

Нов напредък в разследването срещу Салах Абдеслам

ДНК-тестове са установили самоличността на съучастник на заловения в петък парижки атентатор Салах Абдеслам. Разпознатият се укрива, полицията призова населението за съдействие по залавянето му. Появиха се и нови кадри от залавянето на Абдеслам.

Владислав Велев
от Владислав Велев Мартин Гицов
17:15, 21.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

24-годишният Наджим Лаахрауи е укриващият се съучастник на заловения и разпитван Абдеслам. ДНК на Лаашрауи е открита в жилища, използвани от ислямистката мрежа. Той е ходил до Сирия през февруари 2013-та. През септември Абдеслам е пътувам два пъти до Будапеща с кола под наем, съобщи белгийската прокуратура. Имал е двама спътници с фалшиви белгийски документи.

Единият е бил Лаахрауи, другият най-вероятно е Мохамед Белкаид, ликвидиран от снайпер при полицейска операция в Брюксел на 15-ти март. При залавянето си Абдеслам изразил облекчение, че преследването му е приключило, съобщи адвокатът му пред белгийското радио.

Той заведе дело срещу френския прокурор по случая, който съобщи, че Абдеслам се е отказал от намерението си да се взриви при нападенията в Париж през ноември.

Свен Мари - адвокат на Салах Абдеслам: Френският прокурор наруши тайната на следствието в Белгия. Той не е част от него, а от френското разследване и не трябва да цитира казаното от Абдеслам на полицейските разпити.

Според адвокат Мари това може да повлияе върху склонността на довереника му да разкрие ценната информация, с която разполага. Белгийските власти предполагат, че преди ареста си Абдеслам е подготвял нови нападения в Белгия. Днес телевизионните камери проникнаха в последното му убежище в Моленбек. Една от обитателките е обвинена в укриване на издирван престъпник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улици с космически имена
Улици с космически имена
Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин у нас
Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин у нас