НОВИНИ

Партията "Алтернатива за Германия" се вписва със своите антиислямски възгледи

Партията "Алтернатива за Германия", чийто рейтинг непрекъснато расте, очевидно иска да се наложи като политическа сила, която изцяло отхвърля исляма. През последните дни в Германия се разгоря дискусия то тази тема.

bnt avatar logo
от Александър Андреев - DW
19:49, 18.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

„Алтернатива за Германия" възнамерява да впише своите антиислямски възгледи като централен елемент в партийната си програма. „Ние искаме да бъдат забранени минаретата, пеенето на ходжите и пълното забулване" - каза евродепутатката от „Алтернатива" Беатрикс фон Щорх. Според нея, ислямът не е просто религия, а политическа идеология, несъвместима с германската Конституция.

Подобни възгледи споделя и заместник-председателят на партията Александър Гауланд: „Ислямът не е религия като католическото или протестантското християнство, на мисловно равнище той винаги е бил насочен към превземането на държавата" - казва той. „Алтернатива за Германия" предлага ислямските училища и джамиите в страната да бъдат поставени под по-строг контрол, а когато се налага - и да се закриват.

Управляващите партии реагираха с остра критика. Радикалните призиви срещу исляма са несъвместими с германската конституция, те оклеветяват една цяла религия и вярата на милиони хора, казва Франц Йозеф Юнг от ХДС. А Керстин Гризе от ГСДП смята, че повече от 90 процента от мюсюлманите в Германия спазват Основния закон, който пък от своя страна защитава свободата на вероизповеданието.

И председателят на Централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазиек е възмутен от изявленията на лидерите на Алтернативата, която според него е яхнала вълната на ислямофобията: „Трябва да припомним на хората, че за пръв път след Хитлер в Германия се е появила партия, която дискредитира една цяла религиозна общност и заплашва самото ѝ съществуване" - казва Мазиек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една невероятна история за силата на мечтите. Габи и Италия!
Една невероятна история за силата на мечтите. Габи и Италия!
Мазилка падна върху детска количка и рани бебе
Мазилка падна върху детска количка и рани бебе