НОВИНИ

НАТО решава за подсилването на Източния си фланг

В Брюксел ще започне срещата на министрите на отбраната на НАТО, на която ще бъде и българския министър на отбраната Николай Ненчев. На срещата ще бъде решено разполагането на четири многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша, заяви преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Министърът на отбраната на Украйна ще запознае колегите си със ситуацията в Източна Украйна и многобройните нарушавания на спирането на огъня. Срещата в Брюксел трябва ще подготви почвата за Срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли.

Александър Марков
от Александър Марков
06:56, 14.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Четирите батальона, които ще бъдат изпратени в Балтийските републики и Полша, ще наброяват обща численост от около 4000 военни. Целта е да се подсили Източния фланг на НАТО в отговор действията на Русия по анексирането на Крим и дестабилизирането на УКрайна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Международните батальони, които ще разположим на ротационен принцип, ще бъдат под командването на НАТО, а не под национална. Командните Центровете Североизток и Югоизток имат за задача да управляват именно силите по Източния фланг.

Столтенберг заяви, че многобройните нарушения на спирането на огъня в Източна Украйна е изключително тревожно. По думите му НАТО трябва да използва влиянието си, така че да бъде постигнат мир съгласно Минските споразумения.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Русия има специална отговорност, защото продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна с оборудване и друг вид подкрепа. Тежкото въоръжение трябва да се изтегли. Трябва да видим пълно изпълнение на Минските споразумения. Няма друг път към мирно разрешаване на конфликта в Украйна освен пълното изпълнение на Минските споразумения.

Министрите на отбраната ще обсъждат още продължаване на подкрепата за Ирак и Афганистан дали са постигнати набелязаните през 2014 г. в Уелс прагове за разходи за отбрана, както и противоракетния щит в Румъния и Полша.

Посланик Дъглас Лют, постоянен представител на САЩ в НАТО: Във Варшава лидерите ще потвърдят, че много работа се свърши от срещата в Уелс, но това не е достатъчно.

Данните показват, че 2015 г. е била първата от доста време насам, в която разходите за отбрана в Алианса се увеличават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на села край АЕЦ Фукушима се завръщат  по домовете си
Жители на села край АЕЦ "Фукушима" се завръщат по домовете си
Ново ограничение по АМ Хемус заради ремонт
Ново ограничение по АМ "Хемус" заради ремонт