НОВИНИ

Ангела Меркел: Смъртта на Кокс няма връзка с Брекзит

Жители на Лондон положиха цветя пред сградата на парламента на Великобритания, за да почетат паметта на Джо Кокс - народната представителка от Лейбъристката партия, която почина след атака с огнестрелно оръжие вчера. Трагичната смърт на депутатката бе ознаменувана с траурни прояви и в много страни в чужбина.

Георги Петров
от Георги Петров
06:35, 17.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Германският канцлер Ангела Меркел категорично осъди нападанието над Джо Кокс на пресконференция в Бремен и изказа съболезнования към семейството и съпартийците й. Същевременно Меркел подчерта, че не бива да се правят необосновани връзки между трагичния случай и кампаниите във Великобритания около референдума за оставане или излизане на страната от Европейския съюз.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "Това е трагично съвпадение, което има нужда от спешно изясняване и е просто ужасяващо за всички роднини. Но не искам да свързвам това с референдума за оставането на Великобритания в Европейския съюз. Самият инцидентът е достатъчно ужасен, драматичен и нашите мисли са с роднините на жертвата и лейбъристката партия."

Джо Кокс беше сред основните защитници на каузата за оставане на Великобритания в Евросъюза. С изказвания паметта й почетоха лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин и министър-председателят Дейвид Камерън, който заяви одобрението си спрямо решението кампаниите в полза и срещу "Брекзит" да бъдат преустановени в днешния ден в памет на Джо Кокс. Паметта на британската народна представителка бе почетена и с минута мълчание в началото на заседанието на парламента в Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските гъби са с гарантирано качество
Българските гъби са с гарантирано качество
Протест пред регионалното министерство в защита на Кара дере
Протест пред регионалното министерство в защита на Кара дере