Нов закон за виното и спиртните напитки прие днес парламентът на първо четене. Там е записано, че за да бъде истинска, гроздовата ракия трябва да е с над 40 градуса алкохолно съдържание, мастиката - с 47 градуса, а ментата - с 25. Народните избраници въведоха и нови изисквания за виното, така ще се нарича напитката, произведена само от грозде.
Българското село не признава слабата ракия. Купешката пък въобще не влиза в графата на истинските. По същия начин стои въпросът и с вината. Те трябва да са произведени от съседното лозе, а мезето да е от прасето на комшията.
На юнашката трапеза трябва да се леят само продукти от селския казан и от бъчвите в собствената изба. Това се повтаря в пловдивските села като мантра.
Там на ракията под 40 градуса се гледа като на разредител за истинската.
Мъж: - Под 40 градуса има кофти миризма. Цялата Менделеева таблица е в нея.
Мъж: - 48-50 градуса. Оттам надолу трябва да пиеш едно кило.
Сред репликите за истинската ракия се прокрадва и едно дискретно предупреждение.
Експерт: - От медицинска гледна точка, в стомаха не бива да влиза ракия, по-силна от 40 градуса.
По селата имат и определени претенции за виното. Не признават бялото. Копнеят за старите времена, в които ферментацията е протичала в дъбови бъчви. За захар не искат и да чуят.
Мъж: - Виното, старите хора викат, е кръв. Авицена казва - виното с мярка е лекарство, без мярка - отрова.
Между любителите на виното и ракията в българските села крачат и странници.