Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну​

Антиправителствените протести в Румъния продължиха и снощи, въпреки че кабинетът на Сорин Гриндяну оттеглия спорния указ за промени в наказателния кодекс. В същото време около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну. Днес президентът Клаус Йоханис ще направи обръщение към парламента.Социладемократическото правителство внесе в законодателния орган проектозакон за помилване на 2 500 задържани, накои от които са осъдени политици.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:14, 07.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Въпреки отмяната на спорното правителствено постановление, протестите в Румъния продължиха. Демонстрации имаше в столицата Букурещ, където се събраха над 25 000 души и в редица други градове като Клуж, Брашов и Констанца. Искането на протестиращите е едно - оставка на правителството.

Мъж: Искаме да изпратим ясен сигнал, че ни омръзна да се краде от народа, омръзна ни корупцията и непрозрачното управление на страната. Ще бъдем тук всеки ден, докато правителството подаде оставка.

Антиправителствени демонстрации на румънци имаше в Лондон, Брюксел и Лисабон

В същото време около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну. Неговата съпруга Михаела написа във Фейсбук, че мъжът й е отговорен човек, с уважавано семейство и чисто политическо минало. Сорин Гриндяну вече обяви, че няма намерение да се оттегля от поста си.

Според румънският вестник "Адевърул" външният мнинистър Теодор Мелешкану е представил в Брюксел напълно изопачен вариант на мотивите, с които правителството е приело спорния указ. В момента румънската прокуратура разследва над 2000 случая със злоупотреба със служебно положение. Правителственото постановление даваше възможност ад се избегне наказание, ако подкупите са под 44 000 евро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Търси се изпълнител на проекта за нов рибарски мостик във Варна
Търси се изпълнител на проекта за нов рибарски мостик във Варна
Министерство на правосъдието на САЩ защити имиграционната политика на Тръмп
Министерство на правосъдието на САЩ защити имиграционната политика на Тръмп