Невероятно, но факт - кокошки снасят зелени, розови и шоколадово кафяви яйца. Оцветяването е абсолютно натурално – уверяват птицевъдите, които отглеждат бутиковите пернати. В страната ни вече има 30-тина от екзотичните птици.
Специалните породи са селектирани повече от един век. У нас те са внесени от Франция и Южна Америка. Цветните яйца на екзотичните пернати не се дължат на боя или изкуствени добавки в храната им, а се получават заради специален пигмент в организма на тези кокошки.
Петър Петров – докторант в Аграрен университет Пловдив:
„По вкус и качество са идентични, единствено и само атрактивният външен вид се отличава с другите яйца. Запазва се цветът, без да се размие, да отпадне, просто трябва да се сварят и са годни за консумация. Ако се сложат още нюанси, които тука липсват, просто става една палитра от цветове”.
Някои от редките птици нямат опашки, но пък могат да се похвалят със синьо-зелени крака, бради и мустаци. Освен с атрактивен външен вид, екзотичните кокошки се отличават и с особен нрав.
Петър Петров: „Дори и кокошка и тя е с буент темперамент, някои са по–флегматични, други са по–хистерични, така е. Петелът ги вкарва в правия път, просто ги държи стегнати. По цял ден са на слънце, на двора, ровят се, къпят се. Тези малките са големи спортисти и трябва да има огради, защото са като малки лястовички, само се вдига и хвръква и ако не се познава с хората, които ги гледат, няма хващане това нещо.”
Редките видове се поддават и на дресировка. Ако опознаят стопанина си добре, те стават особено гальовни с него. Недостатъкът им е, че снасят по–рядко, не повече от 180 яйца годишно и заради това не се използват в промишленото птицевъдство. Но за великденската трапеза продукцията на бутиковите кокошки е особено актуална.