НОВИНИ

Противогрипните ваксини стават четиривалентни

От тази година за първи път се въвеждат четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по настояване на Световната здравна организация, за да може да се повиши значително ефективността на сезонните имунизации. От СЗО са сериозно притеснени за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни и посочват високата смъртност навсякъде по света от грип. България е една от страните с най-ниско потребление на ваксини срещу грип, то е под 2 процента.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:19, 05.06.2017
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Производителите на ваксини всяка година се съобразяват с прогнозите на Световната здравна организация. Грипните вълни по света минават в различно време от годината. В зависимост от преобладаващата циркулация в Южното полукълбо може да се прогнозира какво ще се случи през зимата на Северното.

Мария Чернева - Познават ли от СЗО, има ли съвпадение с предвижданията им?
Д-р Емануел Видор - експерт по производствот, Санофи Пастьор - Съвпадението варира, има години, в които антигeните включени във ваксината осигуряват много добра защита, но не винаги прогнозите съвпадат. Това обяснява и различната ефективност на противогрипните ваксини през годините.

За да се подобри ефективността на имунизацията, през годините ваксините разширяват покритието от антигени, и от едновалентна в началото - само срещу подтип А на вируса, тези днес вече са 4 валентни - срещу двата подтипа на грип А и В.

Д-р Емануел Видор: Да, това са първите готови ваксини. Производството им отнема месеци. Започнали сме още през февруари, за да можем август да ги натоварим на корабите и камионите и септември да са при вас.

Ваксините за следващия грипен период вече се пакетират, но вероятността тук да е моята или вашата ваксина е абсолютно нищожна като се има пред вид минималното потребление на ваксини в България.

Грипът, който всяка година става причина за 2 хиляди смъртни случая у нас, изглежда притеснява малцина. По малко от 2 процента от хората у нас използват ваксини. За сравнение - Холандия и Великобритания имат нас 75 процента покритие. Една от причините вероятно е, че там противогрипните ваксини се реимбурсират. А може би защото в тези страни препоръчват имунизация на 5 рискови групи. Освен за възрастни и деца, както у нас, но и за медицински работници, болни с хронични заболявания и на първо място - бременни.

Мария Чернева - По време на цялата бременност?
Сандрин Самсън - медицински директор на Санофи Пастьор: Да. За бременните и дори на новородените. Има много препоръки от страна на СЗО, много изследвания и данни натрупани през годините. Но това е нещо. Така е това е нещо, което трябва да дискутирате във вашата страна
Мария Чернева - А при автоимунни заболявания?
Сандрин Самсън - Никакви противопоказания и за автоимунните заболявания. Хората могат да се ваксинират като останалите. Включително и болни с множествена склероза.

Освен 4 -валентната ваксина, която все пак е сезонна, пред производителите стои и друго предизвикателство.

Мария Чернева - Кога ще има трайна ваксина за грип?
Сандрин Самсън: Ние работим упорито да намерим универсална ваксина за всички видове грипни вируси, много учени са включени в тези усилия, но за съжаление сме далеч от това. Проблемът е, че частите, които не се променят и са общи за всички вируси се крият в сърцевината на вируса и имунната система няма как да ги разпознае.

Въпреки това, никой не се съмнява, че този пробив предстои и ще сложи край на сезонните имунизации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрации на театър на сенките в Музея на куклите във Варна
Демонстрации на театър на сенките в Музея на куклите във Варна
Дете пропадна в шахтата на неизправен асансьор в Пловдив
Дете пропадна в шахтата на неизправен асансьор в Пловдив