В разгара на гроздобера европейски винопроизводители изкупуват рекордни количества българско грозде. Проблемът е обаче, че на бутилките вино честоне е изписано, че гроздето е от България. От земеделското министерство подозират, че заради спада на гроздовата реколта и в Европа, тамошнитепроизводители влагат българските сортове във виното си заради изключително високите им качества.
В разгара на гроздобера европейски винопроизводители изкупуват рекордни количества българско грозде. Проблемът е обаче, че на бутилките вино често не е изписано, че гроздето е от България. От земеделското министерство подозират, че заради спада на гроздовата реколта и в Европа, тамошните производители влагат българските сортове във виното си заради изключително високите им качества.
Напоследък българското грозде било най-предпочитано не от кои да е, а от италиански производители на вино. Идвали с хладилни камиони и ги пълнели с наше грозде. Привлечени не само от качеството му, но и от ниските цени.
Красимир Коев - изп.директор на Агенцията по лозята и виното, МЗГ:
- Има огромно търсене на наше грозде от чужди компании, които впоследствие преработват това грозде до вино и го продават като продукт и на трети пазари...
Страната ни продължава да е против предложението на ЕС за минимални цени на виното, заявиха от земеделското министерство. В противен случай бутилката ще струва най-малко 11 лева, обясниха от там. Славата на българското вино очевидно става и световна. Все повече туристи-ценители идват на винени турове у нас, сочи статистиката. Като в това шато в Пазарджишкия край, където гроздето не се изнася, а се превръща на място във вино. Собственикът на лозята и завода е немски граф, който живее във Франция.
Светлозар Джуров - технолог на вино:
- Това е изключително благоприятно! Хората на място се уверяват какво се случва и как стават нещата.
Емил Коралов - издател на списание за вино:
- Факт е, че сортовете, които са т.нар. местни сортове, каквито в България са маврудът, рубинът или гъмзата дават идентичност на държавата и на производителите.
За миналата година българите сме изпили над 90 млн. литра вино, от които едва 6 милиона са от внос. И докато допреди 10 години сме се черпили с повече червено, през новия век вече 2/3 от нас предпочитат бялото вино. Причината - към напитката на боговете посягали много повече жени отпреди. А макар медицината да не е установила зависимост към виното като при твърдия алкохол и наркотиците те са единни - да не прекаляваме с употребата му и да купуваме само от лицензирани производители.