НОВИНИ

Жена от Русе купила вносно сирене, което в срока на годност вече било развалено

С двойния стандарт при храните се сблъскала наша зрителка от Русе. Тя закупила вносен млечен продукт, който в срока на годност вече бил развален. От Агенцията по безопасност на храните в Русе започнаха проверка по случая.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:22, 20.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Русенката купила сиренето през февруари, но започнали постите и тя го оставила в хладилника си при температура около 5-6 градуса, както е написано на етикета. След известно време с изненада открила, че то вече не става за ядене, въпреки че не го е отваряла.

Петранка Иванова: Видях, че е мухлясал, почернял даже, не само мухъл. И видях че е вносен, от Германия. И затова реших да потърся, да се покаже по телевизията какви стоки влизат в България.

Според русенката много производители прилагат двоен стандарт и у нас влизат храни, включително и с етикета „био”, с по-лошо качество, въпреки цената.

- Не съответства етикета на съдържанието. Това също ме съмнява. При този вид няма начин да не се злоупотребява със стоката и с надписа.

От русенската дирекция по безопасност на храните казаха, че не са имали друг сигнал за мухлясало сирене, но направиха проверка в магазина, вече на следващата партида, и не откриха проблем.

д-р Георги Дяков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: Всеки по веригата от производител до търговец носи отговорност в рамките на своята дейност. В случая търговецът носи отговорност за храната до момента, в който тя напусне територията на обекта.

И тъй като не може да се докаже, че вносното сирене е правилно съхранявано, а не с лошо качество или зле пакетирано, няма да има санкции. Но от агенцията уверяват, че контролът, особено на биохраните, е много строг, и той започва още в съответната държава, а у нас - на границата.

д-р Георги Дяков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: Независимо дали храните са внос, произведени са в страна членка или България, изискванията за безопасност са едни и същи и те подлежат на контрол.
- Някакви мерки сякаш трябва. Те се вземат, но не са достатъчни.

А дали има двоен стандарт при влагането на суровини в продуктите – за това трябва да се произнесе работната група, сформирана от Министерството на земеделието, която взема проби от едни и същи храни в различни страни, за да установи има ли разминаване и защо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Държавата има готовност да внася водни спасители от Молдова и Украйна
​Държавата има готовност да внася водни спасители от Молдова и Украйна
България в 360 градуса - виртуален поглед към забележителностите в страната
България в 360 градуса - виртуален поглед към забележителностите в страната