НОВИНИ

Без инциденти премина втората нощ на протести в Румъния

От полицията съобщават за един задържан. Противоречиви са данните за броя на демонстрантите в Букурещ. Според Ройтерс протестиращите на площад Виктория са били около 40 000, значително по-малко от предишната нощ. Тогава демонстрантите бяха около 100 000. Снощи антиправителствени протести се проведоха и в други румънски градове. А за тази вечер са насрочени нови демонстрации.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
12:22, 12.08.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

"Стига произвол" - "Букурещ не е ваш" - с тези думи румънците призоваха кабинетът да се разпусне, а на фасадата на една от сградите на площада на Победата се появи огромен надпис "Оставка" за премиера Виорика Дънчила.

Даниела Димитрова: Румънците са недоволни от управлението на социалдемократите, които според тях с действията си пречат на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Йоана, която цял живот е работила в държавната телевизия, казва, че страната им се води умишлено към пропаст. Иска спешни промени в данъчната, социалната и пенсионната система.

Йоана: Не искам корупция, искам всички тези румънци, които са дошли от чужбина, да се завърнат вкъщи, но това ще стане само ако имаме нормална държава.

Заради сблъсъците с жандармерията на първия протест повечето демонстранти бяха с предпазни маски. На площада се появи и огромна фигура на Темида заради липсата на реформи и прозрачност в съдебната система.

Стефани: Гневна съм, нямам никакво доверие в правителството и правосъдието. Сблъсъците на площада на 10 август бяха политическа поръчка. Страната ни е в колапс.

Според протестиращите до безредиците на първия протест се е стигнало заради провокатори, смесили се с мирните демонстранти. Затова полицията безразборно е използвала сълзотворен газ, водни струи и палки. Настояват отговорните за бруталното насилие да бъдат изправени пред съда. Служители на реда обаче твърдят, че снощи са открили нож в един от демонстрантите.

Аурелиан: Ситуацията е трагична. Управляващите трябва да са в затвора. Драгня и вътрешният министър поръчаха сблъсъците.

Оливия Караман: Нямаме изход. Трябва да се махнат. Дошли сме мирно на протеста. Не искаме война на улицата.

Демонстрантите настояват за нов парламент, който да е еднокамерен, с 300 сенатори, 100, от които да са представители на диаспората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският военноморски флот отбелязва 139 години
Българският военноморски флот отбелязва 139 години
512 шофори са санкционирани за шофиране с превишена скорост
512 шофори са санкционирани за шофиране с превишена скорост