НОВИНИ

Румъния оттегля постановлението за декриминализиране на някои случаи на корупция

След пет дни на масови национални протести румънското правителство оттегля спорното постановление за декриминализиране на определени случаи на корупция. Съобщението направи в специално телевизионно изявление премиерът Сорин Гриндяну тази вечер. Постановлението ще бъде оттеглено на специално правителствено заседание утре.Очаква се утре и да е най-големият митинг, на който да дойдат над един милион души. Вижте във видеото прякото включване на кореспондента ни Стилиян Деянов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов Стилиян Деянов
20:30, 04.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Премиерът обяви, че възнамерява да започне обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа. Предвижда се и премахване на декриминализирането на злоупотреби на стойност до 200 000 леи (44 000 евро).

Сорин Гриндяну, премиер на Румъния: Утре ще имаме среща на правителството, на която ще отменим този указ. Ще намерим легален начин, за да сме сигурни, че този указ няма да влезе в сила. Ще започнем консултации с всички политически сили, като вземем предвид решенията на конституционния съд и проекта, който имаме като най-вероятно ще премахнем този праг от 200 000 леи, който въведохме. Искам да поканим всички на разговори, за да изпратим проектозакона в Парламента, за да бъде синхронизиран с решенията на конституционния съд, за да бъде изградена законова рамка.

Протестиращите обаче изразиха съмнения:

Протестиращ: Не мисля, че сме спечелили, ще спечелим, когато 2-те наредби бъдат оттеглени и когато на всички отговорни за това, че една държава беше държана като пленник, ще им бъде предявена отговорност. Ще идваме дотогава, докато се случи това, което искаме.
Протестиращ: Не съм много сигурен, но имам голяма надежда, че ще премахнат наредбата. Ако не го направят, ще има голям натиск върху тях. Хората няма да се откажат, но дори да оттеглят наредбата това ще е замаскирана крачка назад, а всъщност ще намерят начини, за да разрешат проблемите си със закона. Хората желаят оставката на правителството.

Постановлението бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента. Днес десетки хиляди румънци излязоха по улиците на страната да протестират срещу постановлението за пети пореден ден.

В Букурещ протестите започнаха днес по-рано: хиляди румънци доведоха децата си на митинг пред сградата на кабинета.

Вижте прякото включване на кореспондента ни Стилиян Деянов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​20 години по-късно - как се промени животът ни?
​20 години по-късно - как се промени животът ни?
Григор Димитров специално пред БНТ: Благодаря на всички за цялата подкрепа
Григор Димитров специално пред БНТ: Благодаря на всички за цялата подкрепа