НОВИНИ

Алексис Ципрас е готов на всичко за постигане на споразумение с кредиторите

Направените от премиера Алексис Ципрас промени в състава на правителството са основна тема за гръцките печатни издания днес. Новият състав на кабинета беше обявен късно в петък, а в събота министрите положиха клетва.

bnt avatar logo
от БТА
10:00, 07.11.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Алексис Ципрас е готов на всичко за постигане на споразумение с кредиторите

Изключителен приоритет за правителството е финализиране на втората оценка на изпълнението на гръцката спасителна програма преди заседанието на Еврогрупата на 5 декември. Сроковете бяха поставени от премиера Ципрас на първото заседание на новия кабинет в неделя. Думите на премиера с ясна заявка, че правителството му е готово да приеме всички искания на международните кредитори, за да се постигне споразумение. Смяната в някои министерства показват, че Ципрас "е готов на всичко".

Начело на министерството на труда, което трябва да договори реформата в социалния сектор, застава одобряваната от кредиторите Ефи Ахциоглу; ръководният пост в министерството на енергетиката, което има водеща роля в плановете за приватизация, беше даден на готовия да се постигне споразумение Йоргос Статакис, а поемането на министерството на икономиката от Димитриос Пападимитриу изпраща послание към международните инвеститори, че Гърция може да стане гостоприемна инвеститорска дестинация.

От днес до 5 декември, когато ще заседава Еврогрупата, гръцкото правителство трябва да постигне споразумение с кредиторите по втората оценка на икономиката, за да получи възможност да премине към дискусия за облекчаване на дълга.

Кредиторите приемат направените от премиера Ципрас правителствени промени като доказателство на желанието му проверката на икономиката да приключи бързо. Те са оптимисти, че проверката може да приключи до началото на декември, пише още изданието.

Двадесет и един месеца след поемането на властта Алексис Ципрас нареди дневният ред на гражданите да се превърне в приоритет за правителството, пише в. "Ефимерида тон синдактон" като сравнява ситуацията с принудително приземяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летището в Брюксел въвежда промени в системата за сигурност
Летището в Брюксел въвежда промени в системата за сигурност
Почина световноизвестният унгарски диригент Золтан Кочиш
Почина световноизвестният унгарски диригент Золтан Кочиш