НОВИНИ

"Алфа рисърч": БНТ значително увеличи своята аудитория и обществено доверие

Социологът Боряна Димитрова, управляващ партньор в "Алфа рисърч" коментира в интервю за "24 часа" появата на “генералски имена” на предстоящите президентски избори, възможни ли са изненади на изборите и какво би се случило в държавата, ако премиерът се кандидатира за държавен глава.

Алфа рисърч: БНТ значително увеличи своята аудитория и обществено доверие
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 18.08.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Не виждам в мантрата “генералски имена” някакъв израз на политическа сила, а чист ПР продукт, макар и съвсем не безобиден, казва Боряна Димитрова.

"Ескалацията на генераломанията показва както привидността в деполитизацията на българската армия, така и лекотата, с която тя може да бъде въвлечена в политиката. А това силно контрастира с избора на българите да сме в семейството на цивилизованите демократични общества. В тях мястото на генералите е в армията, не в политиката. Ако допуснем, че битката е генералска, България би била единствената европейска страна с държавен глава генерал,което определено не ни поставя сред сигурните и предвидими в политиката си държави", казва Димитрова.

На въпрос какво би се случило в държавата, ако премиерът се кандидатира за държавен глава, тя казва, че при хипотезата Борисов - президент, ще последва избор на председател на ГЕРБ, министър-председател и е много вероятно да последва и предсрочен парламентарен вот.

"Тезата за “неминуемото” кандидатиране на Борисов означава директно да се влезе в играта за изместване на центъра на българската политика все по-наляво, все по на изток и все по-далеч от общите европейски принципи.Той няма да изостави ролята си на балансьор, а колкото повече настойчивите говорители на руските енергийни проекти преместват “центъра” към себе си, толкова повече те принуждават “обединителя на нацията” да се съобразява със създадените от тях “нови обществени реалности", смята Димитрова.
Според нея са възможни изненади на изборите от поне три места - от конкретните имена в битката за "Дондуков"2, от неустойчивите обществени нагласи, които лесно могат да преминат в протестен вот, и от напълно неясната засега позиция на ДПС и ДОСТ. На фона на събитията в Турция и казуси като "Бююк", съвсем не е сигурно какво би спечелила и какво би загубила една кандидат-президентска двойка от тяхната подкрепа, смята Димитрова.

По думите й българската политика би станала още по-абсурдна, ако Слави Трифонов влезе в нея. Тя посочва, че към момента активността на инициирания от "Шоуто на Слави" референдум се очертава около 40-45%.

Във всяка предизборна кампания сериозна роля се пада на медиите. В тази връзка Димитрова бе запитана какви са очакванията на хората от бъдещия нов директор на БНТ.

"Проучванията на “Алфа рисърч” показват, че през последните години БНТ значително увеличи не само своята аудитория, но и общественото доверие. Сериозен ръст има в оценките за новините, публицистиката, филмите, спорта, предаванията за култура. На този фон обществените очаквания са за продължаване на досегашната политика на БНТ по отношение на обективността, бързите реакции, ангажирането със значими обществени проблеми, качествената журналистика. Като журналист и мениджър Вяра Анкова постави високи стандарти и съвсем резонни са очакванията бъдещият генерален директор да развива този управленски стил", е мнението на Боряна Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адаптирана ли е средата за хора с увреждания?
Адаптирана ли е средата за хора с увреждания?
Ненчев пусна втора обществена поръчка за ремонт на кораби
Ненчев пусна втора обществена поръчка за ремонт на кораби