НОВИНИ

Вашингтон твърди, че е свалил ирански дрон. Техеран отрича

Американският боен кораб "Боксър" е унищожил ирански дрон в Ормузкия проток. Новината съобщи американският президент Доналд Тръмп. Иран твърди, че не е загубил нито един безпилотен самолет.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:13, 19.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Нов епизод в сагата на обтегнатите отношения между Иран и Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп обяви пред журналисти, че американският боен кораб "Боксър" е свалил ирански дрон. Това станало, след като безпилотният самолет приближил на 900 метра плавателния съд и не обърнал внимание на многократните предупреждения, като така е застрашил сигурността на кораба и екипажа.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е последното от многобройни провокативни и враждебни действия от страна на Иран срещу плавателни съдове в международни води. Съединените щати се запазват правото да защитават своите екипажи, съоръжения и интереси и призовават всички нации да заклеймят опитите на Иран да пречи на свободата на плаване и световната търговия.

Иранският външен министър Мохамад Зариф, който е в Ню Йорк за среща с генералния секретар на ООН, обяви, че няма информация за изгубен дрон. По-късно и военен говорител в Техеран съобщи, че всички ирански дронове са се завърнали в базата си.

През юни Иран твърдеше, че е свалил американски безпилотен самолет. Вашингтон обвинява Техеран за нападенията срещу танкери в района на Оманския залив през последните месеци. Напрежението между Иран и САЩ буди тревога от военен конфликт в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започва съборът в Рожен
​Започва съборът в Рожен
КНСБ с предложения за промени в данъчната система
КНСБ с предложения за промени в данъчната система