НОВИНИ

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия, която е първата му дестинация от дебютната му международна обиколка. Той ще остане в Рияд днес и утре, когато ще се срещне с лидери на 50 арабски държави и ще държи реч за исляма.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:11, 20.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Малко преди 10 часа местно време, президентският Еър Форс 1 кацна на летище Крал Халед в Рияд. Американският президент пристигна в компанията на съпругата си Мелания. Придружават го и дъщеря му Иванка, заедно със съпруга й Джаред Къшнър. Часове преди да тръгне на първата си чуждестранна обиколка, Тръмп отправи послание към нацията и даде ясна заявка каква е целта на пътуването му.

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Започвам първата си чуждестранна обиколка като президент, пътуване, което е от историческо значение за американския народ. Ще се срещна с лидери на различни държави, за да засиля старите приятелства и да създам нови. За да се обединим в борбата срещу тероризма. В духа на единство, ще посетя държави, символизиращи трите най-големи религии по света. Америка не може да разрешава всички световни конфликти, но може и трябва да помага на всяка държава, която се бори за заличаването на тероризма от лицето на Земята.

Изборът на Рияд за начало на пътуването е определян като знаков - в рамките на кампанията, Тръмп обвини именно Саудитска Арабия, че стои зад атаките от 11 септември. Сега обаче предстои сключване на оръжейна сделка за 100 милиарда долара между двете държави. По-късно днес, той ще разговаря с крал Салман и ръководители на страната. В рамките на визитата си там, американският президент ще участва и на форум на арабски лидери от 50 държави, където се очаква да държи и реч, посветена на исляма.

През следващите 8 дни, той ще посети общо 5 държави, ще посети Израел, палестинските територии и Ватикана, и ще участва в срещите на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон е на посещение в Мали
Еманюел Макрон е на посещение в Мали
Сидеров: Скандалът с нацистките поздрави е атака срещу правителството
Сидеров: Скандалът с нацистките поздрави е атака срещу правителството